Ofria radikaler

Hälsa mera

De spritter runt i kroppen, de fria radikalerna. De jobbar jättebra i solljus, under och efter träning (framförallt tuff träning), de gillar avgaser och stress, ju mer kemikalier i omgivningen desto bättre för de fria radikalerna. För att inte tala om rökning. Pommesfrites. Massproducerade småkakor...

De fria radikalerna kan till exempel orsaka cancer. De kan bryta ner immunförsvaret. De kan göra att vi inte tar upp vitaminer i maten vi äter. De här fria radikalerna är inte bra för oss. Punkt! De orsakar oxidation i kroppen - gör oss rostiga helt enkelt. Eller ja, så enkelt är det ju inte, men i grova drag. Som äpplet jag tog en tugga av i morse och sen glömde bort till exempel. Syreattackerat!

Vilken tur då att det är hälsolönsamt att äta till exempel blåbär (du läste väl Malin O:s blåbärsblogg?), hallon (som jag plockade och bloggade om förra veckan), björnbär, vindruvor med mera. Antioxidanter binder de fria radikalerna. Gör dem ofria helt enkelt. De fria radikalerna är inga fångar vi vill släppa loss, vare sig det är vår, sommar, höst eller vinter. 

Som du vet så är lagom alltid bäst; sol stressar huden och hjälper de fria radikalerna på traven. Men sol hjälper ju oss också att lagra d-vitamin (blogginlägg om d-vitamin och sol här). Träning stressar hela kroppen och ger oss samtidigt styrka, uthållighet, glädje, viktkontroll. Stress gör att vi får saker och ting gjorda. Och bjuder de fria radikalerna på skjuts.

Sol - skugga, träna - vila, stressa - återhämta... Balansera mera helt enkelt. Och plocka antioxidanter ur naturens eget förråd. Ett hälsamera-tips från coachen!

Malin L

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.