På önskelistan: ett hälsosamt och stressbefriande skogsbad

skogsbad, Hälsa mera, Malin Lundskog

Enkelt och billigt med skogsbad
Julbad? I år tar vi det årliga julbadet i skogen för att stärka immunförsvaret, öka välbefinnandet och sänka både stressnivåer och blodtryck. Visste du att vistelse i skogen, utan att göra något ingår i den japanska sjukvården? Smart drag av dem tycker jag, eftersom forskning visar att en helg i skogen har goda effekter på ditt immunförsvar i upp till en månad och att så kort som en halvtimme till skogs påverkar din stressnivå, ditt blodtryck och din puls i rätt riktning. Hälsosamt och så himla enkelt. Så gratis! Kanske så enkelt och billigt att det är svårt att tro att det verkligen funkar, även om vi som tillbringar en del tid ute i skog och  mark missionerar det fantastiska med att vara där?
 

skogsbad björkar Malin Lundskog

Du kan bada skogsbad i stan
Även du som befinner dig i stan kan faktiskt ta dig ett skogsbad. Träd, även om det/de står i en stadspark sänker stressnivåerna i kroppen. Vet du: om du så bara har ett träd utanför ditt fönster, men inte har möjlighet att ta dig ut till det: titta på det. Det har effekt på din hälsa. Bra effekt. Som lugn till exempel och det är inte fy skam ur hälsperspektiv för de flesta av oss. 

Gammal skog bjuder på bästa skogsbadet
För bäst effekt ska skogen du badar i vara gammal, minst 70 år, och träden höga. Men en park och ett träd är bättre än inget. Eftersom det närmar sig jul och du säkert funderar på det där med julklappar till dig själv eller någon annan du tycker minst lika mycket om, så är mitt tips idag för önskelistan en skog! I alla fall några timmar i en skog. Eller en stund vid ett träd ... Utan att göra något. Förutom att andas.

skogsbad natur sjö Malin Lundskog

He he he - det var ju himla bra att jag bestämde mig för att blogga om skogsbad idag. Kom inte på förrän nu att det är vad jag ger bort i julklapp i år. Tillsammans med mig kanske? Jag skulle tro att jag lägger till ett havsbad också. Snacka hållbar hälsa! Snacka subversive resiliance! Snacka Hälsa mera :-)

(O jösses, just nu skulle ett skogsbad sitta fint - Sverige är i fotbolls-VM! Jag är helt slut efter den matchen ...)

För förr julklappstips, mer om utonjut och annat på bloggen, häng med på Bloglovin´

Ses snart!

Tills dess: heja dig!
//Malin

Comments

Permalink

Att vara utomhus över huvudtaget är energigivande tycker jag. Just skog är inte min favoritplats, men gärna en klippa mot öppet hav eller en sten vid en öppen äng. Jag gillar att vara ute och längtar till när jag har hela världen som mitt vardagsrum!

Utomhus är verkligen grejen! Är också en havs-kind of girl, men just det här med gamla uppvuxna träd är tydligen väldigt bra för själen. Hur som helst: världen som vardagsrum  låter grymt! 

 

Heja dig!
//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.