Rör dig rörligare

Hälsa mera

En riktigt djup knäböj, utförd på rätt sätt med kontroll på bålmuskulatur, upprätt överkropp, hela foten kvar i marken kan göra underverk! En djup knäböj ger ofta (inte alltid!) en indikation på rörligheten i höften (stela och korta höftböjare är nog vanligare än motsatsen), rörlighet i fotleden och vaden (om du vill stå på tå/insidan av foten), rörlighet i bröstkorgen (orörlighet visas t ex genom att du tippar fram överkroppen) och kontroll på bålstabilitet (du fäller fram överkroppen när du ska upp igen t.ex.). Observera att jag använder ordet indikation... 

Det kan vara ren ovana också! För visst har du hört att du absolut inte ska böja knät mer än 90 grader? Att du får ont i knäna om du gör nåt annat? Att du kan höja hälarna (lägga nån viktplatta t ex under hälen) om du vill fixa en knäböj med hyfsat upprätt hållning? Och visst - ska du bygga styrka i t ex framsida lår kanske det är OK, men nu pratar vi rörlighet.

Ja, vi pratar mycket om rörlighet. Bl.a. när vi pratar löpning, som i går när vi körde "Varva en kollega" (se förklaring längst ner i inlägget) på Sca i Mölndal. När du springer är rörlighet i höftböjare, fotleder och bröstkorg samt styrka i bålen både A och O. I alla fall om du vill springa mera. Då vill du kunna skjuta fram höften utan att börja svanka och tappa kontrollen om dina magsmuskler, då vill du kunna öppna upp i bröstet för att ge plats åt lungorna och kunna lyfta blicken utan att få gamnacke, du vill kunna spänsta iväg på rörliga fotleder. Ja, om du vill springa mera alltså... Och det vill du. Väl? 

TIPS! 
För att komma djupt ner, som Malin O på bilden, och smörja igång rörligheten i höfterna ordentligt kan du plocka med dig en vikt i händerna. Låta den extra vikten tynga ner dig. Sen kan du sitta djupt där nere och gojsa runt lite... Innan du med vrålstark mage, rak rygg och upprätt hållning med hälsarna djupt nedgrävda i marken tar dig upp igen. Väl uppe finns det inget som hindrar att du tar dig ner igen. Och igen. Och igen. Du kunde när du var barn!  

Stretch är en sak, att röra sig rörlig annan. Komma ner på huk/göra en djup knäböj är bara ett exempel. Vi bjuder säkert på fler - fortsätt hänga med oss på bloggen! Eller facebook,twitter och instagram där vi också finns. Som "halsamera" - hälsosamt som bara den...

Igår hälsade vi lågt, för höftrörlighetens skull. I dag fortsätter jag att röra mig rörlig med ett härligt pilatespass. Ska du med?

Malin L

Varva en kollega - en paketlösning med en motivationsföreläsning med fokus på löpningsmotivation, en kostföreläsning med fokus på kost och konditionsträning och tre löpträningstillfällen med fokus på teknik och olika sätt att träna intervaller.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.