Reflektion - såhär tänker du bakåt för att komma framåt

glad fri stark, reflektion, goda vanor, författare, Mallin Lundskog, Hälsa mera

inlägget innehåller annonslänk till min egen bok GLAD FRi STARK

Reflektion
Du vet det där med att tänka efter före - det är klokt på många sätt. För att inte tala om att tänka efter efter ... Före nästa före alltså. Vi behöver blicka bakåt för att se hur saker har fungerat, hur vi själva har fungerat och lära oss av både misstag och succéer. Att reflektera hjälper oss också att se hur vi utvecklas och hur sådant som en gång var viktigt inte är det längre så att vi kan ta oss vidare utan att vara den vi alltid har varit.

Du vet, vi vill gärna sortera in både oss själva och andra i fack och det är väldigt lätt att fastna i de där facken ...

I dessa tider, nyårsafton om två dagar, nytt år, nya tag och allt sådant på varenda blogg och i mer eller mindre vartenda inlägg i sociala medier vill jag passa på  att slå ett slag för vardagsreflektionen! Det är de där små stegen du tar varje dag som skapar livet, även om en jättereflektion varje nyår självklart är utvecklande.

Fem tips för utvecklande reflektion även efter nyårsafton

  1. Avsätt tid. Tid för dig själv och dina tankar, utan telefon, mail och annat som stör. Gör du det varje dag eller i varje vecka behöver den tiden inte vara så lång. 
  2. Tänk smått först. Övning ger färdighet och vill du lära dig av både dina misstag och succéer är det smart att ta små steg, så att det inte känns så överväldigande. Precis som när du skaffar dig vilken vana som helst. Tänk på en enda dag. Kanske en vecka. Kom ihåg, du utvecklas hela tiden!
  3. Var konkret. Extra deppigt för dig som inte är van vid att reflektera: tänk på en specifik situation. Vad hände? Tänk på vad du kände, tänkte och tyckte. Avsluta med vad du kan lära dig av situationen.
  4. Reflektera över när du kan använda dig av det du har kommit fram. Dra nytta av det du lär dig om dig själv och av dig själv.
  5. Skriv ner dina reflektioner - fatta kunskapsbanken du bygger upp som du kan gå tillbaka och titta i efter master hos dig själv och också känna det positiva i hur du utvecklas. Dessutom: det är lättare att komma ihåg sådant du skriver ner. 

Det finns forskning som visar att 95 procent av våra beslut sker av gammal vana och i det undermedvetna utan att vi reflekterar över hur vi gör. Endast fem procent är medvetna beslut. Värt att reflektera över?! 

heja heja dig, vi ses snart igen såklart!

Tills dess: dela gärna dina reflektioner över dethär inlägget eller över om du gör någon form av nyårsreflektion eller annan tillbakablick över 2017. 

//Malin

PS. bilden där uppe - den kommer från min bok GLAD FRi STARK, en bok om hälsa och personlig utveckling. Med utrymme för reflektion. Vill du ha ett signerat ex? Kontakta mig. Annars: här hittar du GLAD FRi STARK

Comments

Permalink

Instämmer helt med dig Malin! Och blir så glad att du tar med punkt nummer 5. Den är verkligen min skattkammare.
Mitt tips till vardagen är mina 3 A:n som jag försöker använda/applicera varje dag och flera gånger om dagen - när jag möter något/någon.
1. Andas - att tillåta mig själv en mikropaus i ett andetag (eller 3, eller 6)
2. Acceptera - att tillåta, se, vara med den känslan som finns i kroppen och låta den vara precis som den är utan att ändra den, men att ta dig den mikrostund som det kan ta att känna in vad det är och var det sitter i kroppen
3. Agera - genom att ge dig själv dessa korta mikropauser ovan så finns det utrymme till att din respons blir att agera istället för att re-agera. Att ditt agerande kommer ifrån en annan styrka i dig, Där det kan kännas skönt att agera ifrån. Eller lätt.

Min tips tillbaka till dig och från Universum kom det flera kloka ord idag, bland annat dessa:
1. Give thanks that your life is exactly as it is.
2. Decide that 2018 will be the happiest year of your life yet.
3. Every day, follow your heart and instincts down new paths.

Kram!

Vilka fina tips! Tack för dem - ungefär så jag lever. Eller i alla fall vill leva ... Let´s keep up the good word med reflektioner, glädje, tacksamhet och följa våra hjärtan :-)

//malin

Permalink

Fantastiskt bra, inspirerande och tänkvärt. Oavsett om det handlar om hälsa, företagande eller annat, så är det så otroligt nyhet värt att stanna upp ibland och reflektera.
2018 blir ett omtag i mitt företagande. Nu ska jag reflektera, förvalta och förädla. Det känns kul och spännande att göra ett omtag, även i sådant som fungerar bra. Troligtvis kan det med ganska enkla medel bli ännu bättre.
Let’s do this!! 😊

Blir spännande att följa vart omtagandet tar vägen!

 

Tack för fin kommentar :-) 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.