Säsongsbetonat liv?

höstlöv

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Årstiderna

Idag är vintertiden här och en ny säsong på intågande. Senhösten. Och vintern (även om ni däruppe i norr skrattar åt oss och våra vintrar). Märker du någon skillnad på ditt sätt att leva beroende på vilken årstid vi har?

Jag gillar årstider.
Jag gillar årstider. Punkt. Jag älskar våren och allt hopp om nytt den för med sig, alla knoppar som brister och den ljusnande framtid den för med sig. Jag är en sucker for summer. Sol. Salta bad (jo, de tar jag ändå, men det är trots allt skillnad på vinter- och sommarbad). Det enkla livet när kläderna åker av och varenda måltid äts utomhus. (Ja, eventuellt är det så att jag minnes de lyckliga stunderna blott). Varje höst känner jag att just hösten är min absoluta favoritårstid med sina färgsprakande löv, svamp (även om jag inte är ute och plockar svamp sådär jättemycket, så finns möjligheten i alla fall), renande regn och vilda stormar. Och lugnet av mitt eget accepterande av pyamasdagar. Och vintern med rimfrost, snö (som sagt ... fokus på njutbara minnen?), skidåkning (i alla fall på tv!), pepparkakor och juleljus. 

ut o njut
en blåsig höst dag i löparsåren på en plats där vi stannade och plockade björnbär för någon månad sedan 

Att leva säsongsbetonat
Jag älskar ju att vara utomhus och det gör att jag blir medveten om skillnaderna på årstiderna och känner vikten av att leva säsongsbetonat. I alla fall mer än om jag inte hade vistats utomhus så mycket som jag gör. Ju mer jag är utomhus, desto mer uppskattar jag variationerna och kan se fördelar med allt. Eller ... det mesta i alla fall. 

Egentligen behöver vi ju inte anpassa oss så mycket nuförtiden. Det finns lampor om det blir för mörkt, vi kan springa på löpband om det är för halt ute och vi kan resa söderut om vi tröttnar på mörker och kyla. Vi kan köra på precis hur mycket vi vill, året runt. Eller ta det lugnt året runt om vi vill det eftersom de flesta av oss inte har sådd eller skörd att ta hand om utan livet skulle kunna se lika dant ut oberoende av årstid. Men: vi håller längre om vi tillåter oss att leva säsongsbetonat. Om vi tar det lugnare, vilar mer och följer det naturliga mörkret/ljuset och inte forcerar på konstgjord väg. 

Vintertider hej hej!
Idag är vintertiden här och det är tydligen den som är vår ursprungliga normaltid. Jag sa tack till en timme extra imorse och under dagen, men oj! vad mörkt det blev ikväll ... Jag säger godnatt tidigt och ser fram emot en härlig höstvecka med mer utonjut-rundor, träningspass, föreläsningar och en ny utmaning i Facebookgruppen GladFriStark. Välkommen in i den om du vill anta en hälsosam månadsutmaning. Du är dessutom väldigt välkommen att lämna förslag på vilken utmaning du skulle vilja eller behöva ta dig an under en månad. 

glad fri stark
ett av våra teman i Facebookgruppen Glad Fri Stark

Hur känner du inför årstider, säsonger och att leva säsongsbetonat? Jag vågar ju påstå att det inte bara är säsongsbetonat mat som är en bra grej när det gäller vår hållbarhet utan också att anpassa våra liv efter säsongen. Spännande att höra vad du tycker!

Har du svårt att hitta säsongsbetonat mat rekommenderar jag Årstiderna - kolla in deras matkassar, som inte är i form av kassar utan lådor, men i alla fall ... De är supergoda (innehållet alltså, inte lådorna) och gör vad de kan för hållbarheten. 

Vill du ha fler uppdateringar från bloggen? Följ mig på Bloglovin´

Vi ses snart igen,
tills dess: 

heja heja dig!
//Malin

PS. Apropå vintertid så hade jag ju en idé om att bli en tidsresenär i natt. Jag fegade ur. Eller tog ett klokt beslut. Långlöpning på förmiddagen och massa dans till Bo Kaspers Orkester till sent på kvällskvisten gjorde att jag valde bort det. Men visst var det en kul idé?!

 

Comments

Permalink

Låter skönt att du fick en timmes extra sömn. Min sjumånaders bebis struntade i att vi hade vridit på klockorna o vaknade samma tid hin brukar. :) Jag ändrar min hudvård efter årstiderna, även min kost. Jag älskar busväder och höstmörker, det ger mig energi och jag känner mig kreativ. Vet inte varför, folk kan nästan bli provocerade att man säger att det är härligt väder en regnig novemberdag:)

Bäbisar och djur kan visst inte klockan utan kör på med sommartid ett tag till ;-)

Hålla med dig med vädret - gillar alla väder. I alla fall om vädret varierar sig!

Bra tips med hudvården!

//Malin

Permalink

Jag bor nu i Rio som också har årstider, men här är det varmt - varmare - varmast som är variationerna samt andelen regn. Det är perfekt temperatur och väder just nu och lätt att vistas ute. Jag gillar hösten i Sverige men har svårt på vintern, den är lång, kall och mörk. Jag fryser så oerhört lätt, känns inte som det spelar någon roll hur mycket jag klär mig. Samtidigt kan jag få upp härliga minnesbilder av snö som glittrar i solen och på något sätt längta till vintern.

Rio låter fantastiskt ju, och vilka årstider ;-) Förstår utan minsta tvivel din längtan efter vinter ;-) Vet du (ja, klart du vet) att du kan träna upp din "kyltålighet"? Inte mer rocket science än att vistas i kyla, vinterbada osv ... 

 

Hur som : fortsätt njuta värme. Eller ännu mer värme :-) 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.