Sätt färg med intervaller

intervaller

Jag har sprungit igen
Idag har jag varit ute och sprungit igen, för att sätta färg på en grå söndag, för att få energi efter slappaste förmiddagen på länge (man blir ju trött av att slappa!) och för att jag ville. 

Efter en förmiddag med läsa bok, frukost i sängen, slösurfa, kolla tv och så vidare var jag jättetrött! Det är inte så ofta jag gör så här utan jag brukar vilja gå eller springa ut direkt på morgonen (efter mitt morgonkaffe alltså!), men idag valde jag att göra så här. Jätteskönt. Och jättetröttsamt! Och så nära att jag inte tog mig ut alls eftersom jag verkligen var j ä t t e t r ö t t ... och vill sin snabbt igen. Därför sprang jag intervaller. Idag valde jag en pyramidvariant av intervaller:

Intervaller i pyramidform
Du som springer för välmåendet behöver inte fundera så mycket över vilka intervaller du ska springa när, du kan välja vilken variant du vill bara för att få just variationen. Jag valde intervaller i pyramidform idag, för jag tycker att de passar extra bra en dag när en är trött och längtar hem igen. Kolla här så förstår du varför: 

  • uppvärmning cirka tio minuter, så att du känner dig redo att börja springa snabbt.
  • intervaller enligt följande: 30 sekunder - 1 minut - 2 minuter - 3 minuter - 4 minuter - 3 minuter - 2 minuter - 1 minut - 30 sekunder med en minuts jogg- eller gåvila mellan varje. 
  • nedvarvning cirka tio minuter, det gö inget om nedvarvningen blir längre. 

Eller: jag tror att du förstod att pyramidintervaller är så finurliga när det gäller motivationen eftersom de blir kortare och kortare på slutet. Du kan lattja runt med olika sätt att genomföra intervallerna och återhämtningen, du kan springa så snabbt du kan under intervallerna, vilket kommer att innebära högre fart på de kortare intervallerna och lägre fart på de längre. Du kan välja att hålla samma tempo genom alla, eller samma intensitet om du springer efter din puls. Detsamma gäller återhämtningen: välj själv om du vill jogga, gå eller stå. Se till att du hämtar tillräckligt med kraft för att orka med nästkommande intervall på det sätt du vill. 

Och ta intervallöpning för vad den är: effektiv träning. Blir det inte som du har tänkt dig ena gången, så kommer det ju fler möjligheter! Intervall är inte alls detsamma som så hård träning att du kräks, men se till att du åstadkommer skillnad mellan intervall och återhämtning, så att det inte blir lite halvdant åt båda håll. 

intervaller
intervaller kan vara grejen som tar dig över till en mer fartfylld löpning, om det är det du längtar efter!

Jag måste inte springa
Jag måste inte löpträna, jag vill! Det hade inte gjort något om jag inte sprang idag. Det hade inte gjort något om jag inte promenerade heller. Men frisk luft ändå. Havsdoft. Höstlukt. Det är alldeles för viktigt för mig för att jag ska strunta i det. Dessutom vet ju alla vi som springer regelbundet att en aldrig ångrar en löprunda. Verkligen aldrig. Så: jag sprang. Sprang långt och långsamt med en kompis igår och tycker om variation i löpningen. Variation väcker både kroppen och knoppen till liv, håller motivationen igång för många eftersom det inte blir långtråkigt och ställer olika krav på dig, så att du blir mer multifunktionell. 

Och jodå, de här intervallerna satte färg på en vackert grå oktobersöndag, min energi kom tillbaka, maten fick en extra efterträningskrydda och jag ångrade inte en enda sekund att jag sprang. Fast jag var j ä t t e t r ö t t ...

PS. Det kan ha varit så att jag ångrade några sekunder av den där fyraminutersintervallen om jag ska vara ärlig. Men det har jag glömt nu!

Ses snart igen,

heja heja dig!

Kom ihåg att jag finns på Bloglovin´

 

Comments

Motivation kommer oftast inte som ett brev på posten - den kommer av att göra! Så: spring! (ja sedan kan ju målsättningar och svaret på frågan varför osv hjälpa, men i första skedet - bara gör´t!)

 

Heja heja dig!

//Malin

Permalink

Själv så vaknade jag i morse med ett sug att sticka ut en kortare barfota-runda - så det gjorde jag. 3 km, knappa 30 min (så ja, jag lufsar!), med bara fötter i regn och rusk - men gud så skönt. Blir så extra tydligt hur jag söker mig till gräs som är skönaste underlaget för bara fötter - och hur jag måste anpassa både steg och fokus efter just mina bara fötter. Gött!

Permalink

Jag är impad av dina barfotarundor! Särskilt i det här vädret. Så snällt mot kroppen också, att du "tvingas" anpassa löpningen efter fötterna. 

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.