Så här enkelt är det att leva hälsosamt!

havet, utsikt, utonjut, Göteborg, Askim

Hållbart och hälsosamt
Det är i det enkla det finns, det där magiska som får oss att må bra, vara hälsosamt hållbara och tillfreds med livet. Det enkla! Som oftast är så enkelt att vi tror att vi behöver krångla till det för att det ska vara rätt sätt att leva.

himmel, rosa himmel, Göteborg, AskimSom skogsbadet jag skrev om häromdagen - hur svårt är det egentligen? Eller havsdoppet som jag själv vurmar  alldeles väldans för, ingen konst alls ju! Eller promenaden och rörelsen framåt som ger både kropp och själ så mycket - klarar ju varenda barnunge! Eller att kramas. Att skratta. Att sova. Att vila. Att lägga fler grönsaker på tallriken. Att reflektera. Att drömma. Och så vidare ... Så enkelt och ändå så svårt? 
 

Krånglar vi till det i onödan?
Det svåra tycks många gånger vara att det verkar alldeles för enkelt att leva hälsosamt och att vi därför krånglar till det. Eller vill vi krångla till det, för att det ska bli svårt för oss och vi då per automatik får något att skylla på när vi väljer det ohälsosamt enkla istället för det hälsosamma? Eller är det branschen, som jag är en del av, som har skapat förvirringen och tron på att vi måste grotta ner oss i detaljer och välja krångliga lösningar på kost, motion, träning, återhämtning? Det vi behöver göra för att leva hållbart och hälsosamt är att måla med den breda penseln istället för att grotta ner oss i detaljer och finlir. 

Ja jag vet: det här vet alla redan! Men det vi vet är ju inte mycket värt om vi inte gör det vi vet, eller hur? Därför tycker jag att vi ska satsa på det enkla, för i längden är det de enkla lösningarna vi orkar använda oss av varje dag och det vi gör varje dag, de där små stegen vi tar - det är de som stegen som är livet och det är alla de många små stegen som skapar vanor. Hur svårt kan det vara? 

höstlöv, hälsa

Så här enkelt är det att leva hälsosamt:
Skogs- och havsbad istället för spa
Promenad utomhus istället för crosstrainer på gymmet
Kramar för att släppa spänningar istället för massage
Skratt med någon du tycker om istället för skrattyoga
Sova och vila när du behöver, lite och ofta istället för massor på helger och semestrar
Handla hem mat efter sunt förnuft, istället för att krångla till det med dieter
Reflektera och drömma mellan varven istället för att rusa på utan att tänka och känna.

Jag menar inte att massage är meningslöst eller att semestrar är onödiga, jag menar bara att det finns sådant du kan göra varje dag för din egen och din hälsas skull. Det kostar sällan pengar och tiden sparar du in genom mer energi och ökat välbefinnande. Så: easy does it. Igen! 

Vad säger du - är det dags att plocka fram en bredare pensel?

Fler blogginlägg om att det är enkelt med hälsa:
Dagliga promenader
Skogsbad
Hett med vinterbad

Ses snart igen!
Tills dess:

HEJA DIG!
//Malin

PS. Vill du hänga med på bloggen är det enklast genom Bloglovin´

Comments

Permalink

Oj, vad jag håller med dig. Jag älskar att lyxa till det ibland, men är generellt väldigt jordnära och uppskattar det enkla. Så bra att bryta rutiner och göra saker vi mår bra av här och nu, inte bara spara till semesterresor och maxa allt 1 v om året.

Vad härligt att höra! Ja, en del av tricket är nog att uppskatta det lyxiga vi har omkring oss hela tiden.

//Malin

Permalink

Bra sagt - säger hon som sitter med godispåsen.

Det är lite lustigt, för hela veckan har jag ansträngt mig lite för att göra precis som du skriver. Jag kan inte stuva om hela mitt liv för att bli hälsosam. Men om jag tänker efter innan, så kanske jag kan fatta ett vettigt beslut. En chiapudding istället för en macka med smör och ost. Ta lite extra grönt till middagen. Kör kiwi till gröten osv. Ät som vanligt, men kanske med något nytt eller annorlunda. Inte krångla till det.
Och ikväll sitter jag i en disk på stadsbiblioteket och försöker få axlarna att hamna där de ska. Jag läser, både böcker och bloggar, hjälper låntagare och tar en liten godisbit ibland.
Man måste ju leva också! :)

In reply to by Löpar-Åsa

Permalink

... är ju grejen med livet tycker jag! Dåliga samveten och måsten skapar ingen hälsa. Och precis som du skriver - stuva inte om hela livet - gör det bästa av det du har där du är när du är där. 

(hoppas att det fanns hallonlakritsskallar i din gottepåse ;-) 

 

//Malin

In reply to by halsamalin

Permalink

Det fanns inga lakritsskallar den här gången, men väldigt mycket annan lakrits! Och påsen är faktiskt inte slut än! Tar mig en liten bit lite nu och då när ingen ser... För om någon ser får jag inte ha den i fred...

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.