Såhär lär du dig av både misstag och människor

studenter, erfarenhet, Hälsa mera, Malin Lundskog

Erfarenheter rikare

inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Har du tänkt på att vi lär oss av precis allt? Och att allt vi gör ger resultat? Varje morgon när vi vaknar, vaknar vi rikare på erfarenheter än vi var när vi vaknade morgonen innan. Varje människa vi möter tillför något i våra liv. Vi lär oss dessutom extra mycket om vi är villiga att göra det. Snacka makt vi har alltså!

Vi har alltså makten att lära oss massor, om vi bara vill och låter erfarenheterna berika oss. För visst går det att grotta ner sig i att saker vi gör är helt onödiga, att vi misslyckas med både det ena och det andra eller att människor vi möter inte bidrar med något gott?! 

Testa det här

När jag läste till Målbildsträning och Personlig Utveckling genom Mental Träning på Skandinaviska ledarhögskolan i Örebro fick vi under kursernas gång bland annat det här uppdraget, som jag ofta tänker på men nog har glömt att dela med mig av till er tidigare. Strunt samma: här kommer det ju! Uppdraget är ditt om du vill ha det:

Tänk på någon som du träffar mellan varven (på jobbet, i skolan, på träningen och så vidare) som du inte tror att du kan lära dig något av. Någon som du helt enkelt tror kan och vet mindre än du. (Visst låter det besserwisser-aktigt att tänka att en vet bättre och är smartare än någon?! Men innerst inne har vi nog sådana människor omkring oss allihop. Som vi är liiite bättre än ...) Testa att lära dig något av den här personen nästa gång ni ses/pratar. Det går! Oftast behöver du inte ens anstränga dig, det gäller bara att du öppnar upp dig för möjligheten att du faktiskt kan lära dig något av den här människan. Reflektera sedan över vad du har lärt dig. Du kommer att bli överraskad, I´m sure! Och det är galet coolt hur mycket vi har att lära oss av varandra. Jag älskar det! Och jag älskar också känslan den inställningen ger, inställningen att alla människor har något att bidra med. 

Och lär av dina misstag

Ja, om vi ens ska kalla dem misstag? Lär av dina erfarenheter är ett schysstare sätt att beskriva det hela på, men du fattar alldeles säkert vad jag menar. Även det du gör som inte går som du har tänkt dig, som inte leder till de resultat du önskar, leder ändå någon vart, eller hur? Hamnar du fel, så har du lärt dig vilken väg du inte ska gå och det kallar jag erfarenhet. Gör inte du?! (hrrm, ledande fråga kanske. Men ändå ...). Precis allt du gör ger resultat och genom att våga se hur du gjorde när du fick ett resultat du inte vill ha lr du dig också massor. Vågar du inte kolla in dina misstag är risken stor att du gör samma sak om och om igen och då vet du ju vad du får för resultat, eller hur? Exakt: samma som tidigare ... 

Ett mästerskap i misstag:

Just nu läser jag Unlimited Power av Anthony Robbins. Igen. Har läst den förut, men en typiskt bra bok att plocka fram flera gånger, så varsågod för boktips om du inte redan har läst den :-) 

Kolla här:
 

citat, Anthony Robbins, Malin Lundskog, Hälsa mera
citat från svenska utgåvan av Unlimited Power, Din gränslösa styrka (som jag inte har kvar utan läser den engelska just nu ...)

Vem det var som inte lät sig hindras av misslyckanden, utan vände dem till erfarenheter och hittade nya vägar? Abraham Lincoln. Ett praktexempel på att du lär dig av allt. Om du vill ...

Och det vill du väl? Vill du lära dig mer om det här är Unlimited Power fantastisk! Jag läser en liten bit varje morgon, för att hamna i ett skönt mood för dagen och gillar verkligen känslan jag hamnar i (även om det där über-amerikanska kan vara irriterande ibland, så tänker jag: vad kan jag lära mig av det här?).

Alltså:

lär av din misstag, testa att lära dig av den du minst anar och läs en god bok. Typ så. 

Ses snart igen förstås och kom ihåg att du kan förra bloggen på Bloglovin´ för att hänga med på vad som händer här bland mental träning, fysisk träning, firanden av framgångar, ursäkter, motivation och löparglädje.

HEJA HEJA DIG
//Malin

 

Comments

Permalink

Wow, jag tänker aldrig på att jag lär mig något varje dag men så är det ju. Det är bara olika storlekar på lärdomen. Dock är iaf jag en sådan som hatar misslyckanden, har så svårt att se det som något bra. Det är först låååångt efter det kommer ikapp mig.

Permalink

Inte känner väl jag någon jag tror att jag inte kan lära mig något av. Sen kommer jag och tänka på min uber-sura granne och att jag faktiskt redan jobbat med detta. Han har lärt mig att inte bita tillbaka, ha tålamod och inte ta åt sig för att han är oförskämd. Tack för påminnelsen!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.