Singeltaska för bäst effektivitet

Hälsa mera

Det där med att hålla många bollar i luften och svara på mail samtidigt som du tar ett samtal samtidigt som du kollar av din attgöra-lista samtidigt som du... Ja, att göra många saker samtidigt är det mest ineffektiva du kan göra, även om det känns precis tvärtom när du gör det. Jag är ett jättebra exempel på hur det kan köra ihop sig ordentligt när man gör allt samtidigt, eftersom dygnet inte har mer än 24 timmar...

Det berodde kanske inte bara på mina galna effektiviseringsförsök som jag brakade in i väggen för 13 år sedan, men jag är säker på att just den där tron på att göra massor med saker samtidigt är effektivt ledde mig närmare väggen. En sak i taget och var sak har sin tid. Det blir bättre då. Vår hjärna funkar bättre då. Även om mina tonårskillar hävdar motsatsen och fortsätter att knappa på telefonerna när jag pratar med dem. Och när de pratar med mig!

Det som gör att vi om och om och om igen avbrter det vi håller på med för att kolla mejl, klicka på nyhetsnotiser och fb-uppdateringar är att det triggar igång dopaminet i oss, som belönar och bekräftar oss. Ingen av oss är mer än människa: vi vill ha mer av belöning och bekräftelse och fortsätter att dopaminknarka. Och som vi njuter! Kruxet med det är att det finns bieffekter av det här beroendet: vi tappar koncentrationsförmågan. Visste du att det tar ung 25 minuter att hitta tillbaka till fokus och koncentration?

Gör du en sak i taget och inte tillåter dig att göra flera saker samtidigt kommer du att få mer gjort. Och jag är inte ensam om att tycka att det är väldigt bra att få mer gjort än mindre? Som har långa attgöra-listor att bocka av? Som behöver påminna mig själv om att stänga av pling och pip i dator och telefon och fokusera? Jag är ganska säker på att om vi tränar på att göra en sak i taget kan vi minska de stressrelaterade sjukdomarna och det är riktigt viktigt för att vi ska orka leva våra långa friska liv. Håller du med? Eller tycker du något annat?

PS: jag vet att du vet det här. Men gör du något åt det du vet?

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.