Skaffa goda vanor med nudging och små steg

promenad, Masesgården, Malin Lundskog

Nudging och små steg
Genom att använda dig av nudging och välja det lilla stegets kraft gör du det enklare för dig att välja ett hälsosamt och hållbart beteende. Det är genom små steg och att underlätta för dig själv som du skaffar dig goda vanor.

Nudging innebär att knuffa i rätt riktning och uttrycket har varit hett ett tag nu, eftersom det visar sig att vi har lättare för att ändra beteenden eller styra våra beteenden åt ett visst håll om vi får små puffar som underlättar det önskvärda beteendet än av piskor och morötter. 

Så här kan du utöva nudging för din egen hälsas skull
Det är inte svårt, snarare tvärtom. Om du vill skaffa dig den goda vanan att ta en promenad varje dag, men det blir liksom inte av kan du till exempel lägga fram promenadskor- och kläder så att det är det första du snubblar över när du kliver upp på morgonen eller kommer hem från jobbet. Du kan boka promenad med en kompis och du kan vara så krass att du gömmer bilnycklar, busskort och cykel och valet att promenera är det mest lättillgängliga. 

Om du vill förbättra dina kostvanor utövar du nudging genom att bara ha sådan mat du vill äta hemma. Och genom att laga veckans matlådor när du inte är sugen på sådan mat du inte vill äta och packa storleken på dem när du inte är hungrig. 

Om du vill sova fler timmar på natten och mobilen är en bidragande orsak till att du inte gör det har du inte laddsladden i sovrummet, utan gör det enklare att ladda mobilen över natten någon annan stanns. Du plockar bort störningsmoment och gör det enkelt att gå och lägga sig i tid genom ... påminnelser? Timer som stänger av TV, dator, lampor en viss tid? 

Ja, du kan säkert komma på smartare lösningar än de här ovan och vad du behöver en knuff inom kanske är något helt annat, men jag är säker på att du fattar grejen med det hela. Gör det enkelt att välja rätt helt enkelt och dessutom svårt att välja fel.

promenad, regn, Masesgården Malin Lundskog
Behöver du en underlättande knuff för att ta dig ut på promenad i snöslask och regn? 

Nudging i kombination med små steg
Att ge dig själv den där lilla knuffen som underlättar ett hälsosamt beteende och att ha tillräckligt med tålamod för att lita på det lilla stegets kraft. Wow för det! Det har jag bloggat om förut och kommer att göra igen eftersom det är de små små stegen vi orkar ta varje dag och det är stegen vi tar varje dag som är det sätt vi lever på. 

Dagens tips från coach: nudging och små steg = hållbar och hälsosam framgång! 

Hur kan du använda nudging för att tippa dig själv över kanten till att göra hälsosamma val? Dela gärna med dig i kommentarerna. Jag går iväg till mina kursdeltagare på kursen Glad Fri Stark på Masesgården och diskuterar vidare om det här så länge!

Ses snart igen!
Tills dess,

heja dig!
//Malin

PS. Häng med på uppdateringarna på bloggen via Bloglovin´

Comments

Permalink

Nudging och små steg är något som funkar fint även för mig! Att lära känna sig själv och ens relation till förväntningar tror jag kan göra underverk i att försöka sätta upp precis rätt "trick" för att nudda sig själv. Har du läst/lyssnat/gjort testen från Gretchen Rubin om de fyra tendenserna? Tipsar annars om det, tror du skulle få ut mycket av det: http://helenaroth.com/im-an-upholder-you/

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.