Spara tid? Sov!

Hälsa mera

För sådär ungefär 15 år sedan var jag världens mest effektiva, produktiva, energiska och pigga kvinna. Tyckte jag själv alltså. Jag tyckte också att sömn var slöseri med flera av dygnets timmar - de var ju bara 24 stycken. Jag behövde inte ens sova utan kunde hålla igång med jobb, hem, familj, vänner, träning och så vidare i princip dygnet runt. Det var då det! Innan jag brakade in i väggen...

Va? Jag? Som var så pigg och stark! My ass!! Jag höll nog igång så mycket för att jag inte vågade slappna av, för vad skulle hända med det perfekta livet jag hade byggt upp och alla ja jag hade sagt som var så svåra att ändra till nej och alla projekt jag hade dragit igång och allt stöd jag ville ge till mina nära och kära. O C H  S Å  V I D A R E.

Det där är historia nu, jag är lyckligtvis inte tillbaka på banan igen. Inte på den banan alltså - jag valde en annan väg vidare i livet, tacksam för den utmattningsdeprimerade erfarenheten som fick mig att tänka till. Stanna upp. Och som fick mig att sova!

Du vet säkert lika väl som jag att sömn är skitviktigt för att du ska orka med allt kul, allt jobb och alla relationer på ett tillräckligt bra sätt. Under sömnen, framförallt nattsömnen, reparerar du allt som bryts ner under dagen  - både det fysiska och det mentala. Du får världens chans att slappna av. Ta den chansen! Det är så värt det. Du sparar massor med tid på att ge dig själv tid för sömn. Låt inte sömnen vara en belöning och något du unnar dig efter alla "ska bara". Sov först, gör dina "ska bara" sen, när du har energi och gör dem både mer effektivt och mer rätt. Du är värd din sömn. Din omgivning är värd den. Dina nära och kära är definitivt värda din sömn. Brist på sömn gör oss ofta lättirriterade och stressade och vi vet väl allihop vilka som i första hand får ta den smällen (det är väl inte bara jag som ryter till lite extra där hemma när jag är trött och stressad?)

Idag tar jag alltså veckans inlägg om soffhäng och motion ett steg längre: sov! I veckan kom resultaten från en undersökning ut som visar att så många som 40 % av den danska befolkningen sover för lite, siffror som stämmer med svenska studier. Här ser du hur tidningen Arbetsliv presenterar studien: sömnstudie i Arbetsliv Fredagsmys ordentligt och sov, because You´re worth it! Jag vet faktiskt inte om jag får tillräckligt med sömn i natt, är lite småhispig (små-?) inför det som förhoppningsvis blir min ultradebut imorgon: Borås 6-timmars. Mer om det imorgon (om jag orkar, kanske behöver sova först;-)

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.