Stress - vi lär oss mer och beter oss bättre?

effekter av långvarig stress, stress vi lär oss mer och beter oss bättre, Hälsa mera

Stress - vi lär oss mer och beter oss bättre?

Stress - vi lär oss mer och beter oss bättre? Tja, det är inte alltid kunskap och beteende stämmer överens. Beteende slår kunskap med hästlängder, men för att vi ska veta hur vi ska bete oss måste ju kunskap till. Därför tycker jag att det är självklart att ställa upp i studier som ger kunskap om sådant som har betydelse för folkhälsan. Som det här med stress ...

Jag deltar i en studie om biologiska effekter av långvarig stress vid Institutet för stressmedicin här i Göteborg. Att jag är en sådan där som har varit sjukskriven för utmattningsdepression och har utvecklats som sjutton tack vare det, betyder inte att jag önskar någon annan samma resa. Fy fan! rent ut sagt. Ursäkta språket, men på riktigt: det är inte värt det. Jag har kommit ur det hela helskinnad och kanske behövde den käftsmäll för att vakna till och fatta grejen med livet, men det hade varit väldigt skönt att ta en annan väg. Därför ligger den här studien mig extra varmt om hjärtat. 

Vill du delta i en studie om effekter av långvarig stress?

Har du knappa tre timmar över på ett helt år? Är du mellan 20 och 50 år? Finns du i Göteborgstrakten? Ställ upp! För folkhälsans skull. För din egen skull! Jo, du får ju hälsoundersökningar på köpet (idag har jag mätt, vägt, tagit blodtryck och blodprov till exempel). Och du får gott kaffe. Bara en sån sak ... Och, kanske det bästa av allt, att hjälpa andra är gynnsamt för din hälsa.

Heder åt Institutet för stressmedicin som jobbar med det här, för vi kan inte hålla på och stressa sönder oss längre. Tycker jag. Vad tycker du? Vill du delta i studien? Följ den här länken: biologiska effekter av långvarig stress

Mer om min egen utmattningsdepression: Jag är inte utmattningsdeprimerad. Längre ...
Mer om stress: Därför ingen skillnad på positiv och negativ stress

Självklart hittar du en del om stress i min bok GLAD FRi STARK Stress påverkar ju verkligen glädjen, friheten och styrkan i livet. 

Comments

Permalink

Intressant, men är 50+.
En annan tanke: Vad är "dålig" stress och vad är "god" stress? Återhämtning, feedback och stadiga, tydliga ramar kan ju faktiskt göra skadlig stress till nyttig. Min egen erfarenhet, bland annat efter en massa arbetsmiljöarbete hos Sveriges Radio...

Typ så ... det är den långvariga stressen som gör skada, när vi inte återhämtar oss mellan påslagen. Spännande med ditt arbetsmiljöarbete! 

Blev lite orolig där, men kan inte se någon stans att jag har skrivit dålig eller god stress? Rätta mig gärna om jag har fel!

//Malin

Permalink

Oj, det där visste inte jag. Jag ska kolla om det går att jag är med i den studien. Utmattning och stress vill vi hålla borta så mkt vi bara kan. Inget roligt är det.

Jag bloggar om utmattning idag faktiskt eller rättare sagt jag har spelat in en film om det.

... om du kan vara med :-) Nä, utmattning def inget kul. Men stress är kul ibland - när den hjälper oss att fokusera o prestera. Men långvarig stress? Bort me´n!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.