Stressa lugnt

Hälsa mera

Så himla typiskt att allt är så kul! Så utvecklande! Så... alldeles alldeles underbart! Tyyypiskt!

Har pratat om den livsviktiga förmågan att stressa idag, på Meditationsguidens Hälso- och inspirationsdagar. Jo, jag nämnde också att det är precis lika viktigt att vila. Såklart! Som att dansa - pausa, dansa - pausa... Vill vi vidare och utvecklas, vill vi komma någonstans är det där med stressreaktion en bra grej att ha med sig. Så att vi kan tända till! Hade vi inte haft den fysiologiska reaktionen som vi kallar stress nedärvd sedan hundratusentals generationer hade vi inte överlevt. Vi hade inte varit redo att fly från björnen eller fäktas mot mammuten och inte heller att tagga till inför en viktig arbetsuppgift eller slå världsrekord i höjdhopp. Till exempel...

Men även om det är livsviktigt att stressa är det livsavgörande att vila, återhämta sig och hitta en ventil som kan släppa ut stresshormonerna igen. Stressrelaterade sjukdomar är just nu det största hotet mot den svenska folkhälsan, men det är inte stressen i sig som gör oss sjuka. Det är bristen på återhämtning som får oss att braka in i väggar, ligga och gråta av utmattning eller sova oss igenom dagar och nätter för att v i b a r a i i i n t e o r k a r mer. 

Två gånger om har jag pratat "stressa lugnt" idag. En fantastisk dag! Vilka människor! Vilka åhörare och vilka arrangörer! Dels Meditationsguiden och en hel drös av våra härliga inspiratörer var med: Helena Magdalena, Ola Dyrhill och Lili-ann Kleén samt Elin Borg som snart finns bland oss och inspirerar med mindful eating. Wow! En typiskt härlig dag. Ibland är jag riktigt tacksam över min resa in i det utbrända träsket för sådär ungefär tio år sedan. Det jag upplever nu hade jag ju aldrig fått uppleva annars... Hade kanske stångat vidare med huvudet mot en vägg nånstanns och haft tråkigt och tyckt att allt som var typiskt var det dåliga slaget. 

Igår var jag i Danmark och pratade "Hjulande hälsa" med Grant Thornton, som sen tog sina välpumpade hälsohjul och cyklade vidare till Skagen. De lovade att dansa och att njuta. Två mycket viktiga hälsoaspekter! Och riktigt typiskt mig att jag hade så kul tillsammans med dem! 

Och en dos Kroatien med 100 Qoola Qvinnor innan dess. Vet du vad? Det är dags att vila nu för denna Malin. Sova på saken och vila mig i form.

Hur vilar du bäst? Hämtar kraft? Får energi? Jag har många olika sätt att ta mig an det där emd återhämtning, men just nu, just idag är det sova som gäller. Godnatt!

Malin L

 

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.