TIPS: så här får du stilla stunder och ett gott slut på året

havet, god jul, lugn och ro, stillhet, Malin Lundskog, Hälsa mera

Gör något helt annat än det du du brukar! Genom att bryta dina vardagsvanor lugnar du ner dig, extra bra för dig som har gett järnet hela vägen fram till jul, utan paus eller nedvarvning. Men okej, nu är vi där vi är och är du fortfarande uppe i varv finns det hopp för en fridfull jul:

1) Bryt dina vanor
Oavsett om dina vanor är goda eller dåliga: gör något annat! Det blir en signal till kropp och knopp att inte agera som vanligt. Och att lugna ner sig om det är det som behövs. Har du racat på med mentala utmaningar under december - se till att inte sätta dig själv i en mentalt utmanande situation under ledigheten. Hamnar du ändå där? Släpp det (om det inte är livsavgörande förstås).

Brukar du springa en sväng varje morgon (javisst - en jättegod vana) - chocka dig själv med att såsa runt hemma med pyjamas. Länge ... För att systemet ska fatta att det här är inte som vanligt. 

Har du ansträngt dig massor fysiskt (jobb eller träning) - rela la laxa ... 

2) Våga ha tråkigt.
Våga ha tråkigt och våga vara tråkig om det nu är tråkigt att göra ingenting och att tacka nej till den ena släktmiddagen efter den andra. Eller kompisdejten. Eller andra roliga saker. Vi har så fullt upp med intryck för jämnan att vi behöver vila från både göranden och människor, hur härliga de än är. Hjärnan piggnar till av göra ingenting!

När mina killar var små var det enligt rådande barnuppfostringsnormer viktigt att låta dem ha tråkigt, för att de skulle utveckla sin kreativitet och kunna fullfölja tankar utan att någon skapade tankarna åt dem. Visst ligger det något i det än idag. Även för oss vuxna. 

3) Ut o njut!
Fånga dagsljuset med dina ögon, ta dig ut, även om det är en aldrig så liten sväng utomhus Även om det är mulet. Regnigt. Eller blåser som sjutton. (Ja, jag är i Göteborg ...) Frisk luft och natur har en lugnande effekt på hela oss. På kroppen, på knoppen och på själen. Även du är den som enligt punkt ett inte är den som ska köra på med träning kan du alltid ta en promenad. Eller sitta en stund och bara titta på havet, sjön, träden, himlen, parken, snön, gräset. Du hinner! För du såg att jag skrev "aldrig så liten sväng" va?

Precis, svårare än så här behöver det inte vara att varva ner. Att skaffa sig stilla stund. En god jul och ett gott slut på 2018.

PS. Jag är galet pepp på bloggandet 2018. Har storartade planer! Vill du hänga med på dem? Följ mig på Bloglovin´ Inte för att året är slut - det är åtta dagar kvar ju!

PPS. Har du storartade eller andra önskemål om vad bloggen ska innehåll? Säg till! Det är dig jag skriver för.

Fortsatt skön dan före dopparedan
Ses snart igen,

Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.