Topp tre bland träningstrender 2018

träning, träningstrend, Malin Lundskog, Hälsa mera, hälsa

Vi lyfter blicken ...
Jag har läst ASCMs Health & Fitness Journals årliga undersökning om vilka fitnesstrender vi står inför. Det är tolfte året de gör sin topplista på träningstrender och jag tycker att det är lika spännande varje år. En trend är ju inte bara en trend utan också en avspegling på hur samhället ser ut. Det här spår drygt 4000 träningsexperter blir hett 2018:

1) HIIT (High Intensity Interval Training) - en återvändare på toppen av listan. Det här var den hetaste trenden 2014, men den drog sig tillbaka från förstaplatsen ett tag för att nu göra comeback. Både nu och då är vi många träningsexperter som varnar för att köra för hårt för snabbt, vilket är precis vad den här träningsformen innebär: Du kör järnet med hög intensitet i korta intervaller och får en återhämtning mellan varje intervall.

Min trendspaning om trenden: Tidseffektivt för alla som har bråttom och säkert därför det är en trend. För vi kommer förmodligen att fortsätta ha bråttom ett tag till, vad än vår intelligens  och alla utmattningsprognoser än säger till oss. Kör med kontroll och skynda långsamt om du är ovan. Men visst är det kul att köra skiten ur sig mellan varven.

gruppträning, träning, Malin Lundskog, Hälsa mera

2) Gruppträning - nu snackar vi en klassiker som får sin revival. Grupptärning kan ju vara vilken form av träning som helst, så länge den sker i grupp (med fler än fem personer) och har en ledare. Tillsammans med andra får vi mängder med energi och finns det dessutom en kunnig och inspirerande ledare, så är halva (kanske mer?) jobbet gjort.

Min trendspaning om trenden: Kan det här vara resultatet av att vi hänger alltmer framför telefoner och datorer och blir svältfödda på att träffa andra människor? På riktigt alltså. Och att vi har insett finessen med att vi blir starkare tillsammans samtidigt som tillsammans gör väldigt många saker väldigt mycket roligare?

3) Bärbar teknik - alltså sådant du har på dig och med dig, som pulsklockor, smarta klockor, gps:er och aktivitetsarmband. Här kommer också smarta glasögon in i bilden (he he he). Vi vill mäta det vi gör helt enkelt. 

Min trendspaning om trenden: alltså ... klurigt. Jag ser hur det här går åt två håll där hälften av alla som tränar har fått nog av att mäta och räkna och blir ännu mer stressade än de redan är av allt mätande. Den här gruppen släpper bärbar teknik mer och mer och satsar på träning utan press. Den andra gruppen däremot, det är dem du kommer att se med smarta glasögon! De kan inte få nog av att mäta och går igång på att få sin resultat i siffror. 

träning, styrketräning, Hälsa mera

Övriga trender
Träning med den egna kroppsvikten, styrketräning, funktionell träning, utomhusträning, cirkel- och coreträning finns med på topp 20-listan över träningstrender 2018. Kloka trender om du frågar mig, eftersom det är sådan träning som oftast är enkel att ta till och som betyder mycket för den hållbara hälsan. Och jag tror på det här: back to basic! Det är då vi orkar hålla på med det, och är det något vi behöver för att bli långsiktigt hållbara är det att hålla på. 

Andra trender inom träningsvärlden är att anlita personlig tränare, både i en liten grupp och individuellt samt att instruktörer och tränare blir mer professionella (utbildningsnivåer och licenser). Det här är ju också en välkommen trend, att tränande ser till kompetens hos en instruktör och inte i antalet följare på Instagram (visst, ibland hänger de två ihop, men lång ifrån alltid!).

Yoga, träning på recept och seniorträning är också med på topp 20-listan även träningstrender 2018. Finemang säger jag! Lugn, mentalt nedvarvande träning är vi i behov av med tanke på alla utmattningdepressioner och in i väggen-diagnoser. Om det sedan är i form av yoga eller pilates (min favorit, men platsar inte på listan) eller någon annan lugnare träningsform spelar mindre roll. Träning som medicin - ja tack till den! Och seniorträning. Såklart. Vi ändras när vi blir äldre och behöver andra saker än när vi är yngre, både fysiskt och mentalt. Klart att seniorträning är en trend, vi blir ju äldre och äldre! 

Träning och viktminskning i ett paket finns med på träningstrendlistan, men ganska långt ner. Undra varför? Det är ju inte av ondo att röra på sig om man vill gå ner i vikt och generellt har vi inte blivit smalare under senare år. Kan det vara så att i kroppspositivismens anda är det inte okej att prata om viktnedgång?  Alltså: jag tycker att det är jättebra att vi är positiva till våra kroppar, men det finns ju ohälsosam övervikt som inte har ett dugg med utseende att göra ...

Foamrollers hänger kvar bland trenderna, ganska anonymt och långt ner på listan. Trend eller något övergående? Jag tycker om (nja, hatkärlek är ett mer korrekt ord) min foamroller och den kan verkligen konsten att mjuka upp tighta muskler. Om jag använder den regelbundet vill säga ...

Hälsocoaching är på nedåtgående, men hänger sig också kvar. Det här känns mystisk. Jag tycker att det verkar vara fler och fler som anlitar en coach som även jobbar med beteende och vanor. Kanske är det så att eftersom personliga tränare höjer sin kompetens så tar de över hälsocoachens roll? (Vi, menar jag. Jag gjorde precis så: började som personlig tränare, utökade till målbildstränare och coach när jag upptäckte att det ju sitter i beteendet och inte i att kunna göra en korrekt knäböj, det där med att må bra) 

Grenspecifik träning kommer på sista plats på den här listan. Va?! Säger jag om det. Är det sant? Så många som nördar ner sig i en specifik träningsform och lär sig allt (nej, allt går kanske inte) om den träningsformen. Vilken styrka som behövs, vilken spänst, vilka muskler, vilken rörlighet ... Är ju löpcoach själv och har inte märkt något avtagande intresse på att få veta mer, lära sig mer, träna mer löpspecifik styrka, -teknik och rörlighet.

löparglädje, löpning, Hälsamera
Vart tog konditionen vägen? Det är ju inte bara kul att träna kondition - det är himla bra också!

Och konditionen?
Konditionsträning finns inte med som enskild träningsform, vilket den ju inte heller är. Jag hoppas och tror att den innefattas i trenden HIIT, i gruppträning och som en anledning till att bärbar teknik är en växande trend. Hoppas! För god kondition gör så mycket bra saker med oss! Det skriver jag inte bara för att jag älskar löpning. Lovar! 

Följer du trenderna?
Är någon av träningstrenderna något för dig? Vad tränar du helst och i hur? Berätta gärna!! 

Ses snart,
nästa tisdag med nya tisdagstankar. Kanske en trendspaning till ...

tills dess: HEJA DIG!

vill du hänga med på vad som händer här på bloggen och inte missa nästa tisdags tankar? Följ bloggen på Bloglovin´

 

Comments

Permalink

För det första - jag tycker du är klok. Gillar dina sunda tankar kring back to basic osv. Bra! Heja heja, mer sånt. :-)

Och jag. Alltså. Jag kör min sju-minutare på morgonkvisten, och dess innehåll varierar efter tycke och smak, men sju minuter blir det alltid. Sen cyklar jag mest överallt, om jag inte går. Sen vi sålde bil så har det blivit mer och mer cykling och det går snabbare och snabbare, vilket jag märker (och vilket även Runkeeper uppmärksammar mig på. För ja, där kör jag runkeeper, även när jag promenerar). Det tar mig ganska långt.

Men jag har två saker jag skulle vilja lära mig. Dels att hjula - har aldrig kunnat. Och dels att kunna göra pull-up's... har aldrig kunnat det heller. Så det finns saker kvar att ta itu med, helt klart!

... för fina kommentarer. Vet du: jag har inte heller kunnat hjula. Någonsin! Eller göra pull ups utan assistans! Inte någon prio för mig just nu heller, men: kom att tänka på hur coolt det skulle vara att kunna hjula när jag blir äldre. Typ den hjulande farmorn. Tack för tips ;-) 

 

//Malin

Permalink

Just det där med HIT tycker jag du skrev bra om. Att den inte nödvändigtvis är bra träning utan populär då den reflekterar ett samhälle med ont om tid. Jag kör sällan eller aldrig liknande pass efter min utmattning, det snor fortfarande bara energi.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.