Tre anledningar till att gilla sig själv!

glad fri stark, författare, alla hjärtans dag, citat, Hälsa mera, Malin Lundskog

Tänk på dig själv på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag idag och det är en dag du får tycker precis vad du vill om. Ett kommersiellt jippo? En amerikansk företeelse som inte passar dig? Eller är det ett ypperligt tillfälle att faktiskt tänka till lite extra på de som betyder mycket för dig? Tänka extra på dig själv? Ja! Gör det (he he, det var en retorisk fråga den där sista eftersom det är grejen med att gilla dig själv jag tänker skriva om idag).

Visst är det fint att tänka på andra, jag är den första att förespråka omtanke-, glädje- och kärleksspridande (i alla falla en av de första), men om du gillar dig själv kommer du att ha så mycket mer energi och genuin glädje och kärlek att ge av, så det är väl värt att träna på att gilla dig.

Därför ska du gilla dig

Det här är varför du ska gilla dig själv:

  • Den längsta och mest livsavgörande relationen du någonsin har haft, har och kommer att ha - det är relationen med dig själv. Går liksom inte att komma undan ... I alla fall inte med hälsan i behåll. Visst är det ganska värdelöst att leva i en relation där du är missnöjd, trycker ner och missunnar? Blir ingen lycklig av, allra minst du.
  • Alla de där striderna om en snygg utsida kommer att blekna bort och lösa sig själva när du gillar dig själv. Tycker du om dig själv, accepterar och respekterar dig kommer du att göra rätt val för dig. Ingen tvekan! Du litar på att du har koll på vad som är bäst för just dig. Du har nämligen koll, lika bra att du inser det själv, eller hur?! Nej nej - du behöver inte vara orolig, den snygga utsidan glömmer du inte, men den löser sig av sig självt. Gillar du dig själv rör du på dig, äter du bra, sover du tillräckligt för att du bryr dig om dig. Mycket, mycket roligare än att tvinga dig för att du måste skaffa snygg rumpa, gå ner i vikt och så vidare. Eller hur?!
  • När du ger dig själv cred för att du är den du är, kommer du också att ta ansvar för att vara den du är och vill vara. Snacka om att du kommer att världen så mycket mera av dig! Kärnan till att vara generös, givmild och älskad av andra är att börja med att älska sig själv. 

Att tycka om sig är hälsosamt

Ja, precis så: tycker du om dig själv, accepterar och respekterar dig själv så löser sig resten: Du mår bättre, gör saker som är bättre för dig, har lättare att hitta allt som är bra i ditt liv och vara tacksam över dem du har omkring dig. Och det kommer de att märka. Win win åt alla hälsosamma håll och kanter alltså!

Så här tränar jag på att tycka om mig

Vad säger du: lätt eller svårt att gilla sig själv, sådär på riktigt? Det är ju bra mycket mer socialt accepterat att dissa sig själv än att hissa sig. 

Jag tränar på det hela tiden, ser mig själv i spegeln på morgonen och talar om för mig själv att jag är bra. Inte bara på morgonen förresten, men jag börjar då. Jag blir allt bättre på att avbryta tankar som bryter ner istället för bygger upp. Jag vågar känna vad det är jag känner när jag är ledsen, arg, frustrerad och glad, pirrig, förhoppningsfull. Jag säger tack när jag får en komplimang, utan att urskuldra mig med ett "äsch" eller "och du då?" eller "den här gamla trasan". Jag reflekterar, jag har tråkigt och jag tränar mentalt. Och fysiskt. Jag utmanar mig, gör modiga saker och jag ger kärlek. Och leenden. Det hjälper. Allt det där hjälper! 

Ett annat tips är att använda en idol för att peppa dig själv och inse hur bra du är: mindset och bättre självkänsla

Med det sagt: skaffa dig en finfin relation till dig själv och låt din omgivning få njuta av det! Lätt eller svårt? Eller bara ovant ...

Ses snart igen,
tills dess: HEJA HEJA DIG!

//Malin

PS.Pratbubblan där uppe kommer från inledningen av min bok GLAD FRi STARK får du fler tips på hur du kan gilla dig själv och släppa kraven som inte leder till ett härligare liv. Mer om boken här.

PPS. Häng med på Bloglovin´ så får du nästa tips från bloggen helt av sig självt ...

 

Comments

Permalink

Om man inte är så fixerad vid sina egna dåliga sidor och tillkortakommanden är det mycket lättare att inte bara acceptera andra, utan också att förstå och tycka om dem. Människor som ogillar eller hatar sig själva kan ha väldigt svårt att tycka om andra. De är liksom upptagna med att leta fel hos andra för att känna sig bättre själva.
Fin dag till dig!

jättebra poäng: att leta rätt hos sig själv, gör en benägen att rätt hos andra också :-) 

Och tack detsamma, med en fin dag!

//Malin

 

Permalink

Tack så JÄTTEmycket! Hoppas att du hittar ditt sätt - världen väntar på dig :-) 

 

//Malin

Permalink

Den dagen vi helt slutar se utseendet/skalet på människor kommer folkhälsan att bli bättre. Det är min starka övertygelse. Man måste inte vara vacker. Varför ska man vara det? För vem? Vad är det? Vem gör bedömningen? Hänger upp mig lite din formulering över att utseendet löser sig av sig själv. Vad är det som ska lösas?

angående det du hänger upp dig på om att utseendet löser sig. Kan vara en otydlig formulering ... det jag menar är att när du gillar dig själv kommer du att gilla ditt utseende - de "problemen" löser sig. Ja, problem inom citat eftersom det ju handlar om att en kan se sitt utseende som ett problem. Tycker du om dig kommer du inte att bedöma varken dig själv eller andra på utseende. Visst är det insidan som räknas ...

 

Men: jag är osäker på om vi någonsin kommer att sluta att tycka om vackra utsidor, oavsett om det gäller människor eller miljöer eller annat. Däremot hoppas jag att vi inte bedömer andra på grund av utseende. Olika saker? Och visst kan väl både människor, miljöer, tavlor, mönster osv osv få vara vackra? 

 

Oj, kom kanske  bort från diskussionen nu ;-) Gilla insidan så gillar du utsidan. Det löser sig liksom ...

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.