Världshälsa och din hälsa

Malin Lundskog fightas, världshälsodagen

Tänker du extra på hälsan idag för att det är Internationella världshälsodagen? Kanske inte, den smyger ganska bra, den här dagen, men det är bra att den finns, för att visa vikten av hälsa och att det innebär så mycket mer än ett gymkort eller en grönkålssmoothie.

I år fokuserar WHO (Världshälsoorganisationen, FN:s fackorgan för hälsofrågor) extra mycket på depressioner, något som ju drabbar allt fler och fortfarande inte är tillräckligt accepterat som sjukdomstillstånd. Du som inte är drabbad kanske aldrig blir det och du som är drabbad kanske blir det igen och igen. Det finns hjälp för de flesta att få och framförallt finns det åtgärder vi kan göra för att undvika att hamna i depression.

Bland de jag möter är utmattningsdepression den allra vanligaste formen av depression och för oss som har varit där, är på väg dit och/eller aldrig någonsin vill hamna där finns det en förebyggande och stärkande åtgärd som slår alla andra och det är motion!

Fysisk aktivitet är alltså det bästa du kan göra för dig själv, din glädje, din frihet och din styrka både mentalt och fysiskt. Det handlar om allt från lätta, korta promenader för dig som är på väg tillbaka, via mer kraftfulla promenader och lätta, lätta joggingpass (eller cykel-/skid-/paddelturer eller annat) till lite tuffare pass. Men du: det handlar inte om att pressa sig med pulsklockor, tider och distanser. Det viktiga är att du rör dig regelbundet och att det regelbundna är ganska ofta... Hur tufft du tränar är inte viktigt i just det här sammanhanget. Det här berättade det überduktiga ISM-gänget på föreläsningen "Myter om stress" som jag var på förra veckan.

Och jag är så tacksam över att ha spring i benen - det torkar tårar, ger kraft, energi och glädje och gör att träffar så himla härliga människor, för löpare är goa och glada. Att peppa sådana är verkligen en jobblyx! Vill du läsa mer om varför jag springer? Kolla här: Springer för alla tider. 

Enligt WHO:s konstitution är målet att alla människor ska uppnå högsta möjliga hälsa, där hälsa definieras som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Världshälsodagen instiftades dagen som en påminnelse för organisationens instiftande 1948 och återkommer varje år den 7 april.

Vi ses! Här och/eller i löparspåren

//Malin

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.