Våga ta plats! Bli vän med Jante

våga ta plats, blogg, Malin Lundskog, jante, självsabotörer, Hälsa mera

Våga ta plats!

Innehåller annonslänk för Bokus

Det här med att bli kompis med sina självsabotörer är lika utvecklande som intressant. Kanske hänger de två ihop till och med? Den här veckans självsabotörs-blogg handlar om Jante, en självsabotör som är så vanlig att den till och med har fått en egen lag? Galet ju! Visserligen har Jantelagen en och annan fördel, men ändå ... Klart att vi ska tro att vi är något. Att vi kan något. Och att vi har rätt att våga ta plats. Särskilt i våra egna liv. 

Jantelagen och självsabotörer

Förra veckan fick du en kort introduktion till självsabotörer. Du som missade det inlägget kan läsa det här:  Allt eller inget - från sabotage till succé. Orkar du inte klicka in dig där får du en ännu kortare introduktion till vad en självsabotör är här: En självsabotör är den som smyger sig på via dina tankar och/eller känslor och gör det bekvämt för dig och hindrar dig från att utvecklas eller förändra något omkring dig. Den tillåter dig att stanna i det trygga, välbekanta och rättfärdigar bekvämlighet genom att lura dig att tro att du inte är gjord för något annat än det som är. 

Jantelagen känner du säkert igen, en lag som talar om för dig att du minsann inte ska tro att du är något, särskilt inte förmer än någon annan. Den säger också till dig att inte sticka ut eller våga ta plats och att alltid ha i åtanke vad andra skulle tänka/tycka/säga. Jag tror inte att någon skandinav (en dansk författare som i bok skriven på norska beskrev mentaliteten i byn Jante och på så vis myntades uttrycket jantelag) över 25 är obekant med Jante, tror du? Det här är något som finns inrotat i vår kultur, men som jag på många sätt (inte alla ...) hoppas är på väg att försvinna.

Jante som självsabotör

Jante dyker upp när något du ska (vill) göra skrämmer dig. Eller skrämmer någon i din omgivning! Det är inte bara du själv som talar om för dig att du inte ska komma här och tro att du är något, det kan finnas människor omkring dig som (av antingen välmening eller avundsjuka) som också stoppar dig när du berättar om någon dröm eller plan genom kommentarer som "men, det där är väl ändå inte din grej?" eller "tänk på att du har en utbildning, ska du inte använda den lite bättre?" eller "far inte iväg nu, sansa dig och var strategisk" och så vidare. Jante som kommer genom någon annan är lättare att avslöja tycker jag.

Jag blir nästan peppad av det och tänker att jag minsann ska visa dig att jag kan! Kommer du ihåg att jag har träffat Bruce Springsteen? Själv glömmer jag det nog aldrig ... men om du visste vad jag fick höra om den drömmen. "Åh, det tror du?" "Ska du bete dig som en tonåring?" och de kommentarerna gav mig bara ännu mer lust att f-n i mig fixa det. Mer om mitt möte med Bruce här

våga ta plats, självsabotörer, jante, Bruce Springsteen, Malin Lundskog, blogg
kan inte få nog av den här kramen. Bruce Springsteen och jag ...

Snacket du har med dig själv när du säger att du nog inte kan, att vem är väl du att tro att du har något att komma med och vem skulle på något sätt vilja lyssna på det du har att säga - det är bara Jante som har tagit över. Tror sjutton att du kan, att du har massor att komma med och att vi vill lyssna på dig. Bara du tror på det själv! Jante kan konsten att trycka ner en i skorna och dessutom få oss att tro att det är där vi hör hemma. Särskilt om vi är svenskar. här passar det ju liksom inte att sticka ut eller vara speciell. Särskilt inte att tro att en är speciell. Du ser ju själv, vilket trams va?! Tänk att jante kan hindra oss från att göra det vi vill och kan och från att visa upp våra bästa jag för dels oss själva och dels alla dem vi har omkring oss.

Jante skyddar dig från din egen storhet

Några av våra största rädslor är att inte vara älskade, inte få vara del av en gemenskap och att bli till offentligt åtlöje. Du förstår ju vilken räddande ängel jante egentligen är, som verkligen vill hindra dig från att sticka ut, våga ta plats och eventuellt bli utsatt för något skämmigt och hamna utanför gemenskapen. Men ändå, vill du mer än så är det dags att konfrontera din inre jante och bli kompis me´n. 

Jante som självhjälpare

Jomenvisst kan en sådan som jante bli en självhjälpare. Bara genom att du uppmärksammar att du har en jante i dig har du kommit en bit på vägen. Jag hittar ju kraften genom att vilja bevisa att jag visst kan, fast jante säger motsatsen. Uppmärksammar du jante så använd det du får höra för att reflektera. Om du har tankar på "vad ska folk säga" och inser att det är jante som är framme och snackar skit med dig så ändrar du Jante fråga till: vad ska folk säga när jag lyckas? Och/eller: varför bryr jag mig om vad andra säger om det här? Varför vill jag det här? Kan det kanske till och med ge andra något när jag har nått det jag vill? Och - vad är det värsta som kan hända? Genom att bara få dig att reflektera har jante alltså gjort en insats.

Jag skrev ju att jante inte är allt igenom ond. Dels får jante dig att reflektera och dels gör jante att du behåller en sund ödmjukhet. Med betoning på sund alltså, för jag tycker verkligen att du ska tro att du är något. För det är du! Jag tycker absolut att du ska känna att du har något att komma med, för det har du! Jag vill verkligen att du ska våga ta plats! Och du: om du vänder Jantes tankar om att andra är ute efter att skada dig till att de faktiskt vill lyfta dig, då jäklar! 

Tips från tränar-Tina

När jag frågade om självsabotörer förra veckan, skrev Tina i en kommentar på Instagram att hon känner sig hindrad i sitt jobb när hon ifrågasätter sig själv och undrar vem som skulle vilja se och höra henne (på träningspass, föreläsningar, kurser och så vidare). Kolla in hennes kloka svar på min fråga om hon har hittat ett sätt att hantera de tankarna: 

Klart det finns de som behöver min energi och glädje!!! Och min kunskap, även den enklaste (för mig kanske..) är till nytta för någon annan. Sedan jag startat att ”synas och höras” på sociala medier (och irl) har jag fått så mycket fin feedback. Det är så häftigt här i livet att vi kan hjälpa varandra, och boosta.

TIna har valt att dels uppmärksamma sina tankar och känslor och dels att känna att vi faktiskt vill varandra väl vi människor och att det är okej att synas och våga ta plats. Kunskapen hon förmedlar är kanske enkel för henne själv, som är expert, men inte för andra. Heja Tina säger jag, mer om henne hittar du här: PT-Tina

Jag vågar ta plats:

Känner du igen det här med Jante och att inte våga ta plats? Har något annat exempel på något som skulle kunna vara en självsabotör? Jag vågar lova att jag har fler att bjuda på, men det är ju mycket roligare att skriva om de som du och mina andra bloggläsare känner igen sig och kanske behöver pepp i att ändra? Så, kommentera gärna genom att beskriva någon annan självsabotör. Du som inte är van vid uttrycket självsabotörer: tänk dig en ursäkt du ofta använder. Det är så de visar sig ... som ursäkter. 

Jag återkommer på temat om en vecka och du som inte kan få nog av det här utan vill börja skapa ditt drömliv redan nu: genom att lära känna igen dina självsabotörer och göra om dem till självhjälpare kan du skapa ditt drömliv - utan att stå i vägen för dig själv. Vill du veta mer om det söker du på självsabotörer här på bloggen, följ gärna på Bloglovin´ för att inte missa något, och skaffar dig boken Skapa ditt drömliv - hur du vänder självsabotörer till självhjälpare. Boken hittar du hos mig här på siten och självklart också på till exempel Bokus om du vill passa på att köpa andra böcker samtidigt. 

våga ta plats, blogg, skapa ditt drömliv, jante, självabotörer
boken Skapa ditt drömliv, om fenomenet självsabotörer

Ser fram emot dina tanke om det här! 

Ses snart,

heja heja dig så länge!

//Malin

 

Comments

Den där Jantelagen, den har inte mkt för att försöka pocka på min uppmärksamhet. Jag tar plats, jag förändrar, jag utvecklas, jag bryr mig inte om vad andra tycker, oftast i alla fall. Min sabotör är nog den där jäkeln som sitter på axeln och säger att jag inte duger. Men jag slåss med den varje dag och oftast vinner jag!

ja, som du säger: klart att du duger! Vältränad du blir som möter den varje dag ;-) Har du testat att bli vän med den istället för att slåss mot den? Se om den har något vettigt att säga och kan hjälpa dig istället? 

Hur som helst: heja dig!

//Malin

Ja, alltså, dessa självsabotörer alltså. Kan ställa till med ruskig skada om man inte är vaksam - och är man det (vilket jag lärt mig vara) så har det för mig inneburit två saker:
1) Dels så nyper jag den i häcken liksom, ser vem det är som talar och tar då idéerna som kommer därifrån med en rejäl nypa salt, ställer mig själv frågan om det gagnar mig.
2) När svaret på gagnar-frågan blivit nej tillräckligt många gånger så pallar inte självsabotören knacka på så ofta, och allt mer sällan och till slut, kanske bara ett besök om året eller så. :-)

underbart ju! Ja, ju  mer medveten en blir, desto mer sällan kommer en självsabotör fram som just sabotör. Bäst är när en har förvandlat dem till hjälpare istället tycker jag. 

Heja heja dig!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.