Vilken musik hjälper det att träna till?

spotifylista, musik till träning, glad fri stark, Hälsa mera

Musik påverkar din träning

Musik ändå ... musik är ju galet energigivande och förstärkande. Särskilt om du tycker om den. Tränar du till musik eller inte? Beror det på vad du tränar kanske? Med vem? Om du tränar till musik, har du tänkt på hur musiken påverkar din träning? För det gör den ...

Det finns mängder med olika studier som visar att du orkar mer om du lyssnar på det som du själv uppfattar som power-musik. Du springer snabbare om du kör musik med upptempo i lurarna. Du orkar längre, du lyfter tyngre och du höjer helt enkelt motivationen om du lyssnar på musik du gillar. 

Vilken musik gillar du att träna till?

Löpning är ju min favoritträningsform. Jag lyssnar i princip aldrig på musik när jag springer. Jag älskar att höra mitt eget flås (låter det väldigt udda?!) och suset från vind i grenar och bruset av havet. Springer jag i skogen känner jag mig instängd om jag har musik i öronen (jo, jag har försökt) och tycker att jag tappar halva upplevelsen. Dessutom tycker jag att det är skitläskigt att helt plötsligt bli omsprungen av någon som jag inte ens har anat kommit flåsandes bakom mig. 

Tränar jag styrka hemma kör jag gärna till musik, utomhus not so much. Varför? Det är något med naturen tror jag. Den är så mäktig i sig? Instruerar jag gruppträning använder jag gärna musiken som en kraftfull side kick. 

Det här är musiken jag helst tränar till: 

Spellistan heter GladFriStark - följ den gärna. Och be mig gärna lägga till någon av dina favoritlåtar!

Varför du gillar den musik du gillar

Jag var spinninginstruktör under många år. Oj, känns som en helt annan era?! Nu vill jag bara vara ute och njuta ... Oh, well: när jag instruerade spinning som mest och bäst gick jag på en musikworkshop. Minns inte vem som ledde den, men det de sa var himla intressant: vi gillar oftast att träna till den musik vi lyssnade massor på i sådär ungefär gymnasieåldern. Så, den musik du lyssnade på när du var 17-18 år är den musik du fortfarande får mängder av kraft från. Och för en spinninginstruktör var det ju superbra att veta ungefär vilken ålder deltagarna var i för att kunna ge dem den musik som peppade dem mest. Musiken en gärna vill sjunga med i du vet. 

Så: gymnasiemusiken och fylla på med det nya som kommer som känns bra. Bra deal va?!

Och som sagt: ge mig gärna dina bästa pepplåtar, så kan jag fylla på min bästa spellista!

Ses snart igen,

tills dess: HEJA HEJA DIG!
//Malin

Comments

Permalink

Intressant. Har alltid varit mycket musikintresserad, sedan jag var mindre än tio och bröderna överröste en med Beatles. Just detta med påverkan i äldre tonåren är MKT intressant, för samma sak gäller ens syn på språk. Du tycker att det bästa språket är det du lärde dig under just denna tid (och något år till). Det är därför så många språkpoliser har lite "gamla" ståndpunkter.
Nå. Musik, Jag har olika spellistor för olika tillfällen. När jag tränar avstår jag (mest för att jag tränar fotboll och att höra och se vad som händer är viktigt), men när jag jobbar är jag medveten om valen. Mest blir det tung modern rock eller RnB. När jag sitter i bilen och kör till jobb är jag oftast i rena rama klubbhuset (musikmässigt). Men som sagt, alla har lite olika smak...

... det där med språket, att det också sätts i den åldern! Och ha ha ha - bilden jag får när jag ser 22 fotbollspelare med lurar i öronen på plan :-) 

//Malin

Permalink

Det där med "tonårsåren" och värdet vi lägger på musiken vi tyckte om då, är vidare än så. Hade ett samtal med min bror om det, och tonåren sätter ganska många "nostalgiska referensramar" - både vad gäller musik, men också maträtter, favoritböcker, traditioner osv. Är vi kanske extra mottagliga och påverkningsbara i tonåren då hjärnan ju defacto i princip "smälter för att sen formera sig igen"? :-)

... extra mottagliga! Hjärnan smälter?! OJ! Jag har däremot helt ändrat matsmak och läst om några av de böcker jag inte fattade nåt av i skolan - nu gillar jag dem:-)  Hur som helt: intressant är det!

//Malin

 

vet inte! Bygger vi någon slags egen grundläggande egen identitet då (fast det gör vi ju från födseln..?) Hmm ... men visst är det spännande?!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.