Vilket kostråd äger fett?

Hälsa mera

Nej, jag tror inte heller att antingen glass eller tomater är dieten som äger fetast, men gillar bilden;-)

Idag kom SBU:s (statens beredning för medicinsk utvärdering) med sin sammanfattning av forskning om vilka kostråd som funkar bäst vid fetma. SBU drar också vissa slutsatser om vilka som är tillämpbara vid övervikt och vilka råd som kanske kan få den f.d. fete/överviktige att hålla sin lägre vikt. 

Alltså: trots alla rubriker om den här rapporten idag, så gäller den framförallt kostråd för viktnedgång vid fetma. För vuxna. Fetma innebär ett BMI (body mass index) på över 30. (Hur du räknar och vad som gäller med BMI hittar du längst ner i inlägget). 

Vad säger de då? Jo: Att många olika kost- och dryckesråd kan göra att de med fetma kan minska i både vikt och midjeomfång (över 88 cm för kvinnor och 102 cm för män innebär ökad risk för våra s.k. vällevnadssjukdomar). Kortsiktigt hjälper kost med väldigt strikt/måttlig andel kolhydrater bättre än råd om lågfettskost. Här äger alltså low carb fett!

Långsiktigt verkar det inte finnas skillnader i viktnedgångseffekt mellan råd om strikt/måttlighet med kolhydrater, låggfettskost, högproteinkost, medelhavskost, kost med låg glykemisk belastning (GB/GL, glycemic load, tar hänsyn till kosten som helthet och inte de enskilda livsmedlens glykemiska indexnivå) eller kost med hög andel enkelomättade fetter. Och hör och häpna alla mjölkmotståndare: råd om ökat intag av mjölk kan leda till viktnedgång. Det samma gäller råd om minskat intag av söta drycker, men det är kanske inte lika överraskande?

OK - att gå ner i vikt är en sak. Att behålla den lägre vikten är allt som oftast klurigare. Det rapporten visar när det gäller att behålla sin lägre vikt är att det funkar bättre med råd om kost med lågt fettinnehåll kombinerat med lågt GI och/eller högt proteininnehåll än råd om lågfettkost i kombination med högt GI och/eller lågt proteininnehåll. Däremot finns inte underlag för att utvärdera råd om bl.a. lågkolhydratskost (LC..) och medelhavskost underlättar bibehållande av den nya lägre vikten. 

Så, vad säger man? Än är sista ordet inte sagt... Och kommer förmodligen aldrig att bli det heller. Vi lär oss mer hela tiden, ibland gillar vi det vi lär oss. Ibland inte. I förra veckan kom i alla fall rönen hela vägen från USA om att:

mindre fett i maten, mer motion och att ta det lugnt
gör att vi lever längre, friskare och lyckligare!

SBU-rapporten säger inget om hur kostråden förmedlas. Det vill jag läsa mer om, för även om fetma-ökningen verkar ha avstannat bland vuxna, barn och ungdomar i stort, så blir barn till lågutbildade allt fetare. Det betyder ju inte att deras föräldrar (ja, det är ju inte barnens fel!) är osmarta på nåt sätt - kan det betyda att de behöver informationen på annat sätt? 

Och vilken diet som äger fetast? Ja, det beror ju på liksom... Men alltid lär vi oss nåt - eller hur?

Till dig med fetma (och dig utan, bara för att): Jag har varit en riktig tjockis (letar febrilt efter bildbevis, men kan faktiskt ha slängt bort dem...) och vet vad det innebär att lämna ifrån sig kilona. Det är tufft. Det är slitigt. Det är genvägar som blir senvägar, det är gråt och tandagnissel och det är en dans på jävligt taggiga rosor. Men; när du hittar ditt sätt att ta tag i det hela - för oberoende av alla kostråd i hela världen, så handlar det om den enskilda människan som ska ta tag i sin fetma... När du hittar ditt sätt, blir salig på din egen tro och bara gör´t! Då kommer du att njuta tusenfallt mer av livet. Jag lovar! Och du minskar ju risken för både diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, knästrul och annat. Sparar pengar åt både dig själv och samhället. 

Malin L, som hälsar mera™ genom att äta lördagsgodis. Bara på lördagar!

Länken till rapporten, om du missade den högst upp i inlägget, kommer här: SBU

Beräkna BMI:
Din vikt i kg dividerat med din längd i meter X din längd i meter. T.ex 65 kg / (1.70 X 1,70) = 22,5
BMI 18,5-24,9: normalvikt, under 18,5: undervikt, 25-29,9: övervikt, 30 eller mer: fetma
OBS: detta gäller vuxna (utan extrem muskelmassa).

Det finns andra sätt att mäta hälsa/ohälsa när det gäller fetma, t.ex. midjemått, höft-midjekvot och maghöjd när du ligger ner. Vi tar det sen...

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.