Vinterlöpning: perfekt för löpteknik och löpskolning

löpskolning soldaten

Förra helgen sprang jag mitt första lågpulspass (läs mer om det här) på länge och de kommer att bli fler enligt den gamla devisen en gång är ingen gång. I veckan har jag mixtrat med både låg intensitet och löpskolning till exempel - perfekt löpning för vinterkroppar och -knoppar som inte vill orkar (det är okej att energinivån sjunker under vintern) eller kan (isgata till exempel) köra på med samma tuffa träning som under vår och sommar. Idag får du tips om ett lugnt, roligt och effektiv teknikpass.

För mig är löpning en åretrunt-aktivitet och det beror på många olika saker, kanske mest för att det är så enkelt att springa. För att jag älskar att träna utomhus. Och att löpning är en suverän mental återhämtning för mig. Och ett fenomenalt sätt att umgås på! Och ger energi oavsett allt. Och ... Äh, svårt att säga vilken som är den största anledningen till att springa året runt och det spelar egentligen ingen roll. Det som spelar roll är att jag tycker om det!

Löpskolningspass
Här är ett förslag på löpskolningpass som funkar fint som ett helt eget pass:

- Uppvärmning 10 minuter (kom ihåg att uppvärmning är uppvärmning. Våga ta det lugnt!)

- 4 X (5 x 20 sekunder med 15 sekunder vila) 90 sekunders vila mellan de fyra blocken. Variera tiden efter dig. Du ska kunna hålla perfekt teknik genom hela sekvensen, börja hellre på 10-15 sekunder/gång om du inte har kört förut. Öka tiden om du håller tekniken under 5 x 20 sekunder som extra utmaning. Jogga lätt (ja, lätt!) under de 90 sekunderna mellan blocken, för att inte bli kall. Extra viktigt om det är kallt ute. 

- Höga knän, hälkick, sprättsteg (soldaten) och valsskipping är fyra bra övningar att fokusera på. 

- Nedvarvning 10 minuter (just det, nedvarvning är nedvarvning. Våga komma ordentlig ned i varv!)

40-ish minuter och du är klar! Det kryllar av teknikövningar och det bästa du kan göra är att fokusera på några få. Enkla. Ett sådant här pass kan göra mer nytta än ett flåsigare pass i mittemellan-läge, även om jag vet att många tycker att det verkar för enkelt för att var sant. Vi vet ju att det som är enkelt är det vi orkar med att göra och det som blir gjort är det vi har glädje av. Eller hur?! (mer om det här: så här enkelt är det att vara hälsosam)

löpskolning höga knän Malin Lundskog
Höga knän

Löpcoachen som (inte) coachar sig själv
När jag coachar löpklienter lägger jag alltid in någon form av löpteknik/löpskolning i ett pass. Önskar att jag hade mig själv som löpcoach, för jag är inte lika duktig själv även om jag veeet vilken nytta det gör för min löpning (ska jag verkligen avslöja det här förresten?). Löpskolning gör nytta för min hållbarhet som löpare, för lättheten i stegen och för variationen in träningen. 

Jag tycker faktiskt att det är enklare att köra ett helt pass dedikerat till teknik än att lägga in det i ett långpass till exempel. Enklare för att då kommer jag ihåg det, när jag springer långpass rinner tankarna iväg på allt möjligt och utan att jag tänker på löpskolning är jag hemma igen. 

Ut och njut, med eller utan teknik i tankarna - men det här är ett typsikt bra tips från coachen om du frågar henne själv :-) 

 

Heja dig!
Ses snart igen,

Malin

PS. Vill du hänga med på bloggen är det enklast genom Bloglovin´

PPS. lätt att tro att jag står still när en ser på bilderna. DET gjorde jag inte - gör inte det du heller ;-) 

 

Comments

Permalink

Låter klokt - detta att springa och att sänka intensiteten ibland. Bygger om inte annat kroppsminne.
själv är jag bollspelare och uppskattar löpning... mindre. Fast jag vet att det kan vara skönt, god träning och behagligt för själen.

Tyckte att vår fotbollstränare var helknäpp när han introducerade löpning som komplement till fotbollen. Varför liksom?! Man kan säga att jag har tänkt om;-) 

Och ja, det är klokt att variera intensiteten under mer eller mindre regelbundna perioder.

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.