hållbar hälsa

Tjejgänget 2.1 är här - en helt ny typ av hälsosam gemenskap

Tjejgänget 2.1 är ett hälsosamt självutvecklingshäng för oss som är redo för en långsiktig investering i oss själva. 

White Monday - för hälsosam hållbarhet

White Monday - för hälsosam hållbarhet på alla möjliga sätt. Och om inte hälsan är en självskriven del i hållbarhetstänket är det dags att den blir det. För hela grejen med hållbarhetsgrejen visar ju så tydligt att allt hänger ihop. Att varje steg räknas.

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet!

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet kommer här. Dels för att jag fick frågor om det efter min senaste vintebad-post på Instagram och dels för att när jag frågade er som läser bloggen om vad ni vill läsa om var just vinterbadandet en framträdande fråga. Så: nu hoppar vi i! Det är enklare än du tror ...

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips!

Pajalagröt, mitt bästa gröt-tips! En av de fina grejerna med att det är höst är att jag halkar in i grötmood igen. Älskar gröt! Ja, tror faktiskt att jag älskar göra sådär generellt, men alldeles särskilt mycket älskar jag pajalagröt. Att den är god är bara en anledning till att jag gillar den.

Därför ska du motionera utomhus i höst!

Därför ska du motionera utomhus i höst! Jag är fullt medveten om att ni är många som inte förstår sig på det där med att vilja vara ute i ur och skur och höstrusk och storm. Men vet ni vad: det är himla bra för hälsan att vara utomhus. Året runt.

Tips på trygghet i höstmörkret

inlägget är ett samarbete med Define Me

Egentid och egen tid, därför är det skillnad

Egentid och egen tid.

Fem steg till hälsosamt smart mindset

Fem steg till hälsosamt smart mindset bjuds det på här i bloggen idag. De här stegen tränar upp ditt mod, din tillit till att du kan och din förmåga att använda både tanke och känsla för att skaffa dig de vanor du vill ha och utvecklas som du vill. Det är inte på något sätt de enda stegen en kan ta i sin utveckling.

Kramas - veckans söndagspose!

Kramas - veckans söndagspose! Krama någon du tycker om och någon som behöver pepp - rena rama hälsokuren för dig och denna någon. En kram gör att vi får igång måbrahormoner, kan slappna av, blir starkare mentalt och tillfreds med både oss själva och livet och dessutom ... mår gott!

Undvik misstaget med kärleken

Undvik misstaget med kärleken - för hälsans skull! Kärleken är viktigare för hur vi mår än vi ens kanske kan föreställa oss. Vi har ett grundläggande behov av att bli sedda och i det behovet ingår kärlek. Kärlek till och från barn, föräldrar, partners, vänner, släkt. Oss själva! Med flera ...

Jag laddar för höst!

inlägget är ett samarbete med Addnature.com

Tips på morgonrutin för hållbar hälsa!

Tips på morgonrutin för hållbar hälsa, kan det vara något för dig? Hoppas det! För mig har den här rutinen definitivt gjort stor skillnad i mitt liv och jag är väldigt glad över att jag har kämpat mig till den. Ja, kämpat som i att skaffa mig vanan, det är aldrig speciellt enkelt ...

Firar generositet och tacksamhet idag

Firar generositet och tacksamhet idag. Och jag hoppas att du har haft/har/kommer att få mängder med anledningar att fira fina saker, händelser och personer i ditt liv. Det här med att fira är så värt! Det handlar om att uppmärksamma guldkorn i livet. Fokusera på det som är bra.

Hoppar för glädje, frihet och kill i magen!

Hoppar för glädje, frihet och kill i magen! Och för att svalka mig. Det är söndag och söndag innebär veckans strike a pose här på bloggen. En pose som jag tar med mig in i kommande vecka. En pose som sätter en intention för veckan som kommer. Jag hoppar för glädje, frihet och kill i magen i veckan som kommer.

Som poesi för själen!

inlägget innehåller annonslänkar för Bokus

Hälsosamt tillsammans!

Hälsosamt tillsammans! Har du tänkt på hur härligt det är att lätta på hjärtat mellan varven? Få dela med sig av sina frustrationer och låta någon annan ta kommandot?

Ur vägen för dig själv!

Ur vägen för dig själv! Ett bra, kanske till och med bäst, sätt att komma till skott och skaffa dig de goda vanor du vill ha. Så himla enkelt egentligen, men ändå ... så galet svårt!

Fira livet i allmänhet. Eller synnerhet?

Fira livet i allmänhet. Eller synnerhet? Funderar över det, nu när det ändå är fredag och fredagar är exceptionellt bra dagar att fira på. Precis som alla andra dagar, he he. Firande är i alla fall i fokus här på bloggen på fredagar och jag har så mycket att fira att jag blir galen. Bra galen!

Gästbloggare om träning som en del av livet

Gästbloggare om träning och annat som är fenomenalt om det är en helt naturlig del av livet. 

Lathet kan vara helrätt!

Lathet har jag ända till idag uppfattat som något negativt, men efter att jag postade ett inlägg om vila på Instagram blev jag medveten om hur olika vi kan tolka ordet lathet. Och när jag fick ett citat av en av mina två stora idoler uppslängt i ansiktet så ...

Mitt mål med Göteborgsvarvet

Mitt mål med Göteborgsvarvet? Jag har flera! Som att ha roligt, heja på publiken, ta några bra foton och kanske livesända och samla highfives? Jag har tillräckligt med resultatinriktade mål i livet och har inte alls något behov av att stressa fram ett tidsmässigt bra (vad det nu är?) resultat på Göteborgsvarvet.

Hållbara tips om kost

Hållbara tips om kost kommer från väldigt välkomna gästbloggaren Madeleine på Life at core idag:

Workation, veckans bästa!

Workation, veckans bästa och kanske sämsta beslut? Tja ... det beror på hur en ser det. För hälsan är den här workation-vändan tillsammans med maken alldeles underbar: längdskidåkning hela dagarna med så mycket frisk luft att en nästan baxnar. Sol som piggar upp och vita vidder som får själen att hoppa glädjeskutt.

Träna som en brottare - spring bättre

Träna som en brottare och spring bättre. Cykla, simma och dansa bättre. Och ha kul under tiden! Snacka allsidig träning med både styrka, rörlighet, uthållighet och närkontakt av minst tredje graden. Brottarfys är funktionell träning som visserligen kan bli hur tuff som helst, men så tuff är inte jag.

Hälsa för entreprenörer som vill lyckas

Jobbar du för mycket och sover för lite? Driver du eget och har inte tid att träna eller fixa bra mat? Vill du lyckas i ditt företagande?

Överlevnadstips från en arbetsnarkoman, det får du i dagens blogginlägg. Bloggskribent är min kompis Sara, som älskar att jobba (precis som jag), som älskar att vara utomhus och röra på sig (precis som jag) och som har gjort något så coolt som att flytta till Italien för att leva sin dröm. Och jobba sin dröm. Häng med i hennes hälsosamt härliga funderingar: 

"Skaka om världen, var dig själv! Det är ju det du är bäst på" Ja, så skrev jag i morse på Instagram och tänkte att det bara var en hälsosam pepp sådär på morgonkvisten. Hade egentligen inga djupare tankar än så med det hela. Hur svårt kan det vara liksom, att vara sig själv?

En skitstövel

En skitstövel - det har jag varit många gånger. Alldeles särskilt mot mig själv! Ja, säkert mot andra också, men inte på samma nivå som mot mig själv. Korkat, eller hur? Det är ju ändå mig själv jag ska hänga med hela livet. Nåväl, nu är det nya tider och jag är snäll mot mig mig själv. För det allra mesta i alla fall.

Tjejmarathon - för alla!

Tjejmarathon - för alla och något så fint som ett lopp för tjejer. Alltså för tjejers skull! För kvinnors skull! Vill tipsa om loppet för alla som kan springa. Män, kvinnor, killar, tjejer, gubbar, tanter. Och alla andra! Vi som kan gör det för de som inte kan.

Motion, den enda vanan du behöver?

Motion, den enda vanan du behöver? Naaahh, kanske en överdrift? Eller kanske inte ... Att röra på kroppen gör så galet mycket bra saker med oss, både fysiskt och mentalt. Och själsligt. Det är mer av en all inclusive-vana än jag tror att vi tänker på. I alla fall än vi tänker på innan det har blivit en vana.

Våga ta hjälp

Våga ta hjälp av någon som kan det du behöver, någon som vill och någon som faktiskt har valt att arbeta med ett område som kanske inte är ditt starkaste. På tisdagar freebejsar jag ju bland mina tankar här på bloggen och idag tänker jag mycket på att det är både hälsosamt och lönsamt i längden att anlita en expert. Oavsett område?

Friluftslivet som andningshål

Jag som skriver här idag heter Malin Sigefjord och återfinns vanligtvis på bloggen Lite Längre där jag skriver om träning, yoga, vegetarisk mat och - det som dagens gästblogginlägg handlar om - friluftsliv. 

Veckans bästa

Veckans bästa! Ja, det finns minst ett bästa varje vecka. Förmodligen fler ... Vet du varför det är så bra med att svara på frågan om vad som är veckans bästa? Det är att du genom att träna på att se alla ljusglimtar i livet helt plötsligt får ett (ännu) bättre liv.

Naturen äger! 

Jag gillar att titta på TV, fast gör det oftast via datorn. Erkänner utan att tveka! När jag hittar en serie jag gillar så kan jag se säsong efter säsong och nästan önska (nästan, märk väl!) att jag vore sjuk, så att jag gav mig själv tillåtelse att titta hela dagen. Och när det är OS som nu.

Tränar du på rätt beteende?

Heyyyy, det är måndag och mental träning på blogg-agendan. Idag om att vara där du vill vara, eller kanske snarare att sluta träna på att vara missnöjd med att du är där du inte vill vara. Japp, du hörde rätt! Träna på att vara missnöjd. Som om du?!

Vila skapar vinnare

Söndagbloggen om vinnande poser är tillbaka på banan. Har vilat mig i form för att skriva bara ... För idag skriver jag om hur vinnande en viloposition är. Vilar du inte blir du aldrig gladare, friare, starkare, snabbare, bättre, mer uthållig eller vad du nu vill vara.

Motivationen jag känner varje måndag

Måndags-motivation! Alltså, jag gillar verkligen måndagar och har en känsla av att det är tack vare alla möjligheter som jag ser framför mig, när veckan är typ oändlig ... Nystarten. Pirret i magen av att jag har fått chansen. Igen! Att jag har möjlighet att göra något åt det jag vill göra något åt. Igen!

GLAD FRi STARK i Göteborgdirekt

Den här veckan skriver tidningen Göteborgdirekt om boken GLAD FRi STARK och om min resa från utmattningsdepression och prestationsångest till hälsoexpert och glad, fri, stark. Känns speciellt att läsa det jag själv har sagt ... Vill du också läsa?

Sköna obekväma tankar från winterworkation

Tänker så att det knakar skönt. Som en stretch du vet, som gör sådär gott-ont. Idag tänker jag på att jag är så himla glad att jag inte följde min första instinkt i söndags när jag vaknade. Den var nämligen: jag åker inte till Åre!

Självkänsla och självledarskap Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Måndag igen och som vanligt ägnar vi oss åt någon form av motivation och mental träning här på bloggen.

Tummen upp!

Tummen upp - en gest som betyder massor. Jag gör ofta tummen upp utan att tänka på det, men har fått höra från dem jag gör det till att de gillar det. Det gillar jag! Tummen upp är en peppande, positiv och boostande gest. Idag gör jag den för Influencers of Sweden som fixar finfin winterworkation.

Kom igång med löpning

Idag tipsar jag om hur du som vill komma igång med löpning, men inte har fått tummen ur än kan göra för att börja springa. Så värt det, jag lovar! Idag var det vårkänslor i de göteborgska löparspåren med en sol som värmde och fåglar som kvittrade.

Håll dig frisk i förkylningstider

Det är verkligen förkylningstider och snart kommer säkert rapporterna om vabruari att dugga tätt.

Erfarenheter rikare

inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Kramens dag

Det är kramens dag idag, precis som det har varit varje år den 21 januari sedan 1986. He he he, nej - jag hade ingen aning om det faktiskt. Fick syn på det i morse och ... varför inte? Det är så himla lätt att glömma av att kramas när dagarna går alldeles för fort och vi har för mycket att fylla dem med.

Mitt möte med Clara

Det sa klick! I alla fall från mitt håll när jag mötte Clara Toll första gången. Det var på en konferens för influencers, anordnad av Influencers of Sweden där vi båda är medlemmar, och matfoto stod på schemat. Vi var mer sugna på träningsfoto och körde vår egen workshop och ..

Blue monday, årets gråaste dag

Det är tydligen årets gråaste, eller kanske till och med svartaste, dag idag: blue monday.  Tredje måndagen på året, det är då vi hänger mest läpp på grund av orsaker som att vi redan har misslyckats med våra nyårslöften, julen med mys och ledighet är över och vi har dåligt med pengar.

Hopp-träning

Att leva på hoppet gör livet roligare, senor och ligament mer hållbara och skapar mer power i musklerna. Visst låter det härligt?! Och det är det! Att hoppa är inte bara bra träning, det kan också killa sådär härligt pirrigt i magen tycker jag. I alla fall att hoppa uppifrån och ner ... 

Livet ändå - det vill jag fira!

Livet ändå. Värt att fira! Ännu viktigare att fira det som är bra när en hel del är skit för att fokusera på det en vill ska växa. Livet är en bergochdalbana med massa störtsköna backar och härligt flow. Gott kill i magen och utmaningar på lagom nivå. Men också de läskiga backarna både uppför och nedför.

Jobbigt läge när det blir som du tänker

Power-pose
Avsluta veckan med en power pose! Dels som en kick inför veckan som kommer (första arbetsveckan 2018 kanske?) och dels för att berätta för dig själv att du är så jäkla bra! Och som en extra bonus kan du genom att inta en power pose påverka hur andra ser på dig. YAY! Eller hur?!

Ursäkta?!
Kom igen, vi vet det båda två. Alla tre. Allihop! Vi vet att vi har våra ursäkter för att slippa göra de där förändringarna som vi tror att vi vill, de nya vanorna vi planerar att skaffa och de goda vanorna vi sätter som mål. Vi vet om att vi har ursäkter, men vill vi kännas vid dem? 

Mental träning, effektivt och långsiktigt
Mental träning är ett långsiktigt och effektivt sätt att nå dina mål på. Det är långt ifrån någon quick fix utan kräver en del tålamod, men: att träna mental träning är så värt! Idag tipsar jag om hur du börjar att träna dina tankar så att de hjälper dig istället för tvärtom.

Gott slut
Slutet på något är alltid början på något annat. Som att idag tar 2017 slut och genast öppnas alla möjligheter med 2018 upp. Ibland är de sorgligt att något tar slut, men ändå ... det underlättar för nya äventyr, nya lärdomar, erfarenheter och nya möten. Bland annat!

Idag är det action som gäller!
Reflektion och planering i all ära, men för att du ska utvecklas och nå dina mål är det handling som gäller. Att verkligen göra det du planerar och vill. Idag tipsar jag om hur du når dina mål.

En briljant idé - intervaller på morgonen
Ja, det kanske inte framstår som en av mina mest briljanta idéer när jag tänker efter: att springa intervaller i regn, blåst och kompakt decembermorgonmörker. Jag ifrågasatte faktiskt mitt eget beslut om intervaller, men för sent. Då var jag redan där ute och sprang ... 

På annandagen leker vi hund ...
Jag har bloggat om finessen med att låtsas ha hund förut, för att komma ut på dagliga promenader. Idag drar jag det ett steg längre och tipsar om att låtsas vara hund. Enligt Jordbruksverket behöver hundar daglig motion och regelbunden rastning. Vem av oss behöver inte det, tänker jag ... 

inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kronans Apotek 

Jag älskar skumtomtar! Jag äter skumtomtar! Men jag unnar mig dem aldrig. Jag äter dem för att jag vill. För att jag tar ett aktivt beslut att dels köpa dem och dels öppna den där påsen. Mmm, den underbara doften av skumtomtar och allt (konstigt) de innehåller som sprider sig.

Idag bjuder jag in Carina som är coach på ViDuNi att gästblogga här på Hälsamera-bloggen. Hon filosoferar om december och hur vi väljer att ta oss an julmånaden. Kolla in de frågor hon ställer, de funkar lika bra att använda inför nyårsafton, det nya året som inför jul, midsommar och semester. Hälsa mera på Carina här:

Musikhjälpen och min insats

Musikhjälpen
Idag kör det igång: Musikhjälpen. Gillar hela grejen med Musikhjälpen: Engagemanget, generositeten, det viktiga, det fina, musiken, gemenskapen. Och löpningen. Jo, den hänger ihop med Musikhjälpen. I alla fall om en är en Lonesome Runner ...

inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Bokus

Stora löparedagen
Lördag är oftast stora löparedagen för mig. Möjligtvis följt av lögning, men ... löpning vinner över det mesta annat. Jag springer oftast mina längsta rundor på just lördagar, men idag var inte oftast. Idag var en annan dag. Som gjord för 70/20-intervaller!

Mölndals stadsbibliotek på torsdag
På torsdag kommer jag till Mölndals Stadsbibliotek och inspirerar till glädje, frihet och styrka. Biblioteket öppnar sina nya portar och jag hälsar på med min föreläsning om hur du skaffar dig ett hälsosamt och hållbart liv med glädje, frihet och styrka, sänkta axlar och gott samvete. Du är välkommen!

(Bilden? Vissa gillar att umgås med de andra lite mer än de andra gillar att umgås med vissa ... men familj är ändå familj)

Innehåller sponsrad länk till Bokus

Filmen är ett resultat av en utmaning jag tog mig an förra året, om mina vänner samlade ihop en viss summa (minns inte hur billigt jag sålde mitt dopp för) skull jag bada. Ingen big deal för mig, men dit pengarna för Musikhjälpen gick blev det väldigt betydelsefullt ...

Nudging och små steg
Genom att använda dig av nudging och välja det lilla stegets kraft gör du det enklare för dig att välja ett hälsosamt och hållbart beteende. Det är genom små steg och att underlätta för dig själv som du skaffar dig goda vanor.

Ursäkterna vi skyddar oss med
De är nästan omöjliga att avslöja för sig själv, ens egna ursäkter. Oftast är de så invanda att vi inte tänker på dem. Och tänker vi på dem tror vi på dem. Och ger upp tankarna på hälsosamma vanor, ett schysst förhållande till mat eller bättre sömn och så vidare.

Lever livet som jag vill

Inte så mycket hur som i hur du gör med kroppen utan hur som i hur ditt kiss ser ut. Och hur det luktar. Och hur ofta du kissar. Och hur mycket. Många hur-frågor som enkelt hjälper dig att hitta rätt vätskebalans i kroppen. 

Hållbart och hälsosamt
Det är i det enkla det finns, det där magiska som får oss att må bra, vara hälsosamt hållbara och tillfreds med livet. Det enkla! Som oftast är så enkelt att vi tror att vi behöver krångla till det för att det ska vara rätt sätt att leva.

Hepp, här kommer fredagspepp. Jag firar fredag med fem tips som gör dig långsiktigt hälsosam och hållbar. Om du följer dem alltså ... Hoppas att du vill fira med mig, delat firande är väl ändå minst dubbelt?!

Subversiv resiliens
Easy does it - det är det enkla som funkar. I alla fall i det långa hälsosamma loppet vi kallar livet. Och det är i det enkla vi bygger hälsosamma vanor för hållbara människor. För det enkla har jag lärt mig ett nytt uttryck Subversiv resiliens.