hälsa

Den röda tråden

Den röda tråden i all röra, vad är den egentligen?

Skriv dig framgångsrik

Skriv dig framgångsrik! Jag funderade länge på titeln. Tänk om någon tror att jag tror att jag är något? Tänk om någon tror att det här blogginlägget innehåller en mängd karriärtips? Eller att jag har bytt inriktning från hälsobranschen utan att berätta något? Men, som du ser, jag behåller rubriken.

Som poesi för själen!

inlägget innehåller annonslänkar för Bokus

Pride, färgglatt och viktigt för hälsan

"I samarbete med Partykungen.se" 

Hälsosamt tillsammans!

Hälsosamt tillsammans! Har du tänkt på hur härligt det är att lätta på hjärtat mellan varven? Få dela med sig av sina frustrationer och låta någon annan ta kommandot?

Viktigt att ha hjärtstartare i närheten

Dagens inlägg - ett samarbete med Hjärtstartarspecialisten

Söndagsposen

Söndagsposen är tillbaka och det med stjärnglans! Har du tänkt på att du kan använda kroppen för att både lura knoppen och också förstärka en känsla? Alltså: oavsett om du känner dig som en stjärna eller inte kan du alltid posera som om du vore en. För då luras du att tro att du är en och om du tror att du är en, så ...

Prestationsfri hälsa

inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Bokus

Hållbarhetshacks i boken Giftfri

inlägget innehåller annonslänkar till Bokus

Beach 2018

Beach 2018 - håll i hatten! Här kommer tipset på hur du kommer i form för sommar, sol och salta (eller söta) dopp. Du fixar det, det är ju ändå en hel dag kvar till juni ..i. Som du vet tror inte jag heller på quickfixar, däremot på sådant som är enkelt att fixa.

Facebook live varje torsdag kl 20.00

Facebook live tillsammans! Imorgon är det galapremiär på gemensam livesändning med Madeleine Rybeck på Life at Core. Kul tycker jag som äntligen har kommit på hur jag kan förbättra min Facebooksida så att du har ännu mer glädje av den.

Hälsosamma tips till mamma innehåller annonslänkar

Hälsosamma tips till mamma inför morsdag - tips du kan använda dig av själv eller skicka vidare till dina barn om du själv är mamma. Äh, tipsen funkar även om det inte är morsdag, eller du mamma ...

Dagens intention

Dagens intention är något jag sätter varje morgon, tillsammans med morgonkaffet. Det är ett sätt att göra mig själv medveten om vad som är viktigt och vad jag behöver fokusera på för att vara och göra som jag vill. Med dagens intention underlättar jag för mig själv och ger mig själv ramar att håll mig inom.

Poddtips: tränarpodden!

Poddtips: tränarpodden - särskilt avsnittet som släpptes idag eftersom jag är med där. He he he ...

Hälsa för entreprenörer som vill lyckas

Jobbar du för mycket och sover för lite? Driver du eget och har inte tid att träna eller fixa bra mat? Vill du lyckas i ditt företagande?

Tänk på dig själv på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag idag och det är en dag du får tycker precis vad du vill om. Ett kommersiellt jippo? En amerikansk företeelse som inte passar dig? Eller är det ett ypperligt tillfälle att faktiskt tänka till lite extra på de som betyder mycket för dig? Tänka extra på dig själv? Ja!

Naturen äger! 

Jag gillar att titta på TV, fast gör det oftast via datorn. Erkänner utan att tveka! När jag hittar en serie jag gillar så kan jag se säsong efter säsong och nästan önska (nästan, märk väl!) att jag vore sjuk, så att jag gav mig själv tillåtelse att titta hela dagen. Och när det är OS som nu.

Alla hjärtans dag

Ditt hjärta mår bäst av att älska, skratta, motionera och äta bra. Mitt också! Har du tänkt på hur väl de sakerna hänger ihop? Ditt hjärta mår bäst av att älska, skratta, motionera och äta bra. Mitt också! Har du tänkt på hur väl de sakerna hänger ihop? Och att varje dag egentligen borde vara alla hjärtans dag?

Håll dig frisk i förkylningstider

Det är verkligen förkylningstider och snart kommer säkert rapporterna om vabruari att dugga tätt.

Mitt möte med Clara

Det sa klick! I alla fall från mitt håll när jag mötte Clara Toll första gången. Det var på en konferens för influencers, anordnad av Influencers of Sweden där vi båda är medlemmar, och matfoto stod på schemat. Vi var mer sugna på träningsfoto och körde vår egen workshop och ..

Livet ändå - det vill jag fira!

Livet ändå. Värt att fira! Ännu viktigare att fira det som är bra när en hel del är skit för att fokusera på det en vill ska växa. Livet är en bergochdalbana med massa störtsköna backar och härligt flow. Gott kill i magen och utmaningar på lagom nivå. Men också de läskiga backarna både uppför och nedför.

Wow, det här är ju jättekul, Tycker jag alltså ... Och du kanske tycker att det är bra? För om du inte har läst min bok GLAD FRi STARK än kan du få ett smakprov på dess innehåll. Så att du får mer än ett hum om vad jag menar när jag skriver att det är en bok om hälsa som du inte ska läsa utan göra.

Ursäkta?!
Kom igen, vi vet det båda två. Alla tre. Allihop! Vi vet att vi har våra ursäkter för att slippa göra de där förändringarna som vi tror att vi vill, de nya vanorna vi planerar att skaffa och de goda vanorna vi sätter som mål. Vi vet om att vi har ursäkter, men vill vi kännas vid dem? 

Mental träning, effektivt och långsiktigt
Mental träning är ett långsiktigt och effektivt sätt att nå dina mål på. Det är långt ifrån någon quick fix utan kräver en del tålamod, men: att träna mental träning är så värt! Idag tipsar jag om hur du börjar att träna dina tankar så att de hjälper dig istället för tvärtom.

På annandagen leker vi hund ...
Jag har bloggat om finessen med att låtsas ha hund förut, för att komma ut på dagliga promenader. Idag drar jag det ett steg längre och tipsar om att låtsas vara hund. Enligt Jordbruksverket behöver hundar daglig motion och regelbunden rastning. Vem av oss behöver inte det, tänker jag ... 

Inlägget innehåller sponsrad länk till Bokus  där du hittar min nya bok GLAD FRi STARK

Att må ganska okej och trivas hyfsat med livet är ett riktig dåligt utgångsläge för en förbättring. Det är mycket bättre med kris, katastrof och rena rama skiten ... De flesta av oss har det rät okej, säger att det är synd att klaga och vet att det kunde ha varit värre. Ändå vill vi förbättras.

Inte så mycket hur som i hur du gör med kroppen utan hur som i hur ditt kiss ser ut. Och hur det luktar. Och hur ofta du kissar. Och hur mycket. Många hur-frågor som enkelt hjälper dig att hitta rätt vätskebalans i kroppen. 

Hållbart och hälsosamt
Det är i det enkla det finns, det där magiska som får oss att må bra, vara hälsosamt hållbara och tillfreds med livet. Det enkla! Som oftast är så enkelt att vi tror att vi behöver krångla till det för att det ska vara rätt sätt att leva.

Inlägget innehåller reklam för min egen ljudbok SYND på Storytel

Hepp, här kommer fredagspepp. Jag firar fredag med fem tips som gör dig långsiktigt hälsosam och hållbar. Om du följer dem alltså ... Hoppas att du vill fira med mig, delat firande är väl ändå minst dubbelt?!

Det finns oändligt många ursäkter för att inte röra på sig, oavsett om det handlar om träning eller motion. Något de flesta skyller på är tiden. Jag hinner inte träna eller jag har inte tid att ta en promenad. Och hey, jag går i den fällan själv ibland!

Jag har en ny idol: kid president! Han sammanfattar på tre och en halv minut det jag ägnar hela mitt liv åt: det är dags att göra skillnad, dansa mer och leva livet. Kom igen gänget!

Att röra på sig var dag och att synas när du motionerar - krångligare än så behöver det inte vara att vara hälsosamt smart. Idag tipsar jag om vardagsmotion hos Smart In The Dark och passar på att berätta även för dig som läser min blogg hur lätt du kan göra det för dig: 

Subversiv resiliens
Easy does it - det är det enkla som funkar. I alla fall i det långa hälsosamma loppet vi kallar livet. Och det är i det enkla vi bygger hälsosamma vanor för hållbara människor. För det enkla har jag lärt mig ett nytt uttryck Subversiv resiliens.

Om mindre än en månad är det december med glögg, julfester och pepparkakor. Vill du ta dig igenom julfirandet med hälsan i behåll har jag finfina jultips till dig. 

Tycker du att jag är ute i alldeles för god tid? Det kan vara just det som gör den här julen till den du blir mest nöjd med av alla jular hittills ... 

Det är en solklar koppling mellan hälsa/må bra och personlig utveckling tycker jag, därför var det kul att få filosofera om det här i podcasten Över en fika. Här kan du lyssna på podden:

Grillmetoden
Det är så roligt när ni hör av er, ni som läser blogg, nyhetsbrev och följer mig på sociala medier. Efter senaste nyhetsbrevet fick jag ett himla roligt träningstips: grillmetoden!

Grillmetoden innebär kort och gott:

1) ta dig ut till en grillplats (äh! grillen du har hemma funkar den också)

Hepp pepp! Alltså, det finns så mycket klokt där ute och så många citat att få sig en kick av. Idag har jag samlat ihop fem (tränings)motiverande citat.

Alla dessa träningsutmaningar ...

Vilken är den bästa träningen?
Det kan vara den av de allra vanligaste frågan jag och andra instruktörer och löpcoacher får. Mitt allra vanligaste svar är "Det beror på ..." Och då vet jag att de inte är svaret du som ställer frågan om den bästa träningen vill ha. Du vill ju veta vilken som är den bästa träningen. Eller hur?!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Årstiderna

Jag är glad allt som oftast. Inte så glad att jag går runt och gapskrattar, men jag är väldigt tillfreds och tycker om både livet och mig själv. Trivs! Jag vet inte om det är det faktum att jag är tillfreds som gör att jag har nära till skratt eller om det är min inställning att ett leende kan göra världen lite bättre som gör att jag ler lätt.

Release av boken GLAD FRi STARK
Äntligen klart för hur min orange bok om hälsa ska komma till världen: Skönhetsfabriken öppnar sina hälsoportar för oss allihop. Välkommen på hälsosam release av boken GLAD FRi STARK!

foto: Ola Dyrhill

Ingen fuskar på mina träningspass

Stress är stress
Det som händer i kroppen när du är stressad är samma sak, oavsett om det som stressar dig är roligt eller tråkigt. Det är alltså ingen skillnad på stress och stress, även om vi gärna vill tro det. 

Bada mer, frys mindre. Jo, det är sant! Bada mer - stressa ner. Jag älskar vinterbad. Eller: jag älskar att bada. Och vintern närmar sig, så ... Idag berättar jag om varför vinterbad är så bra.Kolla in allt fenomenalt som händer med kroppen, knoppen och själen vid vinterbad: 

Du som har hängt med här ett tag vet ju att jag vurmar för min webbkurs Glad Fri Stark. Vet du: det är det fler som gör! 

Livesändning i Facebookgruppen Glad Fri Stark

Det är okej att lyssna på din egen kropp
Jag får ofta frågor som när det är okej att börja träna efter en förkylning och hur lång vila man behöver efter en viss utmaning. Jag förstår att mitt svar är klurigt när jag säger lyssna på kroppen. För hur sjutton ska man kunna göra det om man inte vet vad kroppen säger? 

inlägget innehåller annonslänkar till Storytel och

Jag tycker om att träna

Har du någon gång drömt om att leva mer hälsosamt? Att vara en sådan där som tränar, äter bra och är glad, fri och stark? Och sagt tänk om ...

Utveckla ditt sunda förnuft

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Årstiderna - OBS 20% rabatt just nu!

För många av oss är det stört omöjligt att säga nej till alla öppningar, erbjudanden och möjligheter som dyker upp. Även om magkänslan säger nej. Så galet ohälsosamt!

Skit i att persa på milen, slaviskt följa träningsprogram och äta de nya superduperhälsobären ... du känner dig själv bäst och vet vad du behöver mest. I´m sure!

Gå av bussen en eller flera hållplatser för tidigt eller ställ bilen längst bort från entrén dit du ska - gamla tips för mer rörelse värda att uppmärksammas eftersom de är superenkla att genomföra och superbra för hälsan (många bäckar små du vet). 

Sopa!
När sopade du banan sist? Känns gammaldags på något sätt, så himla rejält och så allsidigt för kroppen och därmed också för knoppen. 

Kommer du ihåg den, låten då vi rörde vid de kroppsdelar vi sjöng om? Huvud, axlar, knän och tår, knän och tår ... Idag kör vi den igen i vår #liteofta-utmaning.

Då kör vi sista veckan av #liteofta - för motion varje dag. Varför inte börja veckan med trädkramning? Värt testa på väg till eller från jobbet? 

Varför bryta en god vana undrade jag och bestämde mig för att fortsätta låta mina tips vara just det: tips. Och inspiration till vad du kan göra. Inte vad du ska. Sagt och gjort och gäller även för dagens djuriska äventyr. Det här är del 23 i serien som jag kallar septemberutmaningen för motion var dag, vardag som helgdag aka #liteofta. 

Att röra sig är bra. Att röra sig varierat är jättebra. Jag satsar på det sistnämnda idag och tipsar om rena barnleken, nämligen följa John som dagens motion (du hänger väl med i septemberutmaningen #liteofta?. Kolla inläggen från den här månaden på bloggen - välkommen in i leken!)

Äntligen dags igen! Ny kursstart för den webbaserade kursen Glad Fri Stark blir den 23 oktober. Det innebär sänkta axlar och mera leva life lagom till jul! Länk till kursen här: Glad Fri Stark - webbkursen

Septemberutmaningen...
Dag 20 av 30 på septemberutmaningen motion var dag, vardag som helgdag och det är verkligen dags att sätt färg på tillvaron Tycker du inte? 

Varför?

Samantha Fox rätt in i vardagsmotionens näste. Eller inte, för hon sjöng om att hon vill känna din kropp. Du får sjunga att DU vill känna din kropp. Eller så struntar du i sången och kör dagens rörelse ljudlöst. Allt funkar! Bara du rör dig. Rör på dig. Rör vid dig...

Jodå, det är måndag och chans att ta tag i det här med motion var dag igen. Äh, skoja bara. Det spelar ingen roll vilken dag det är: du kan alltid motionera. Börja motionera. Och byta perspektiv på livet!

För de flesta av er som läser bloggen är jag Hälsa mera-Malin, hon som peppar och tipsar för långsiktig hållbarhet. Som levererar tips, idéer och tankar för hur du kan ändra din mentala inställning. Som påminner om att det viktigaste är att tycka om dig själv och som tjatar om vikten av konditionsträning. Och visst är jag den Malin.

Motion var dag betyder massor för din hälsa och hållbarhet. Träning mellan varven är inte dumt det heller. Och ja - det är skillnad på träning och motion. Men ett pyamasparty är alltid ett pyamasparty. Eller? 

Motionsutmaningen rullar vidare, vardag som helgdag. Kom på att jag inte har bakat på väldigt, väldigt länge - idag blev det andra bullar! Passade på att kavla coremusklerna starka, när kaveln ändå var framme... (Hade glömt hur smart jag var i julas när jag bakade pepparkakor - filmen är från då)

Det står dig helt fritt att välja vardagsmotion. Och att inte välja det. Precis som det står dig fritt att inspireras av mina tips under #liteofta-månaden. Eller inte. Dagens tips? Fritt val från alla de tips jag hittills har bloggat om under september, månaden då motion var dag står i fokus. 

Genom diagonala rörelser med kroppen, väldigt gärna i slow motion, ger du hjärnan en extra utmaning och stimulerar till och med kreativiteten. Dagens tips för motion var dag, vardag som helgdag blir därför: diagonala! 

Idag tipsar jag vidare om hur du kan få till mer rörelse i vardagen eftersom de små steg som du tar ofta är värda mer i längden än sällan tagna jättekliv. Särskilt om du som jag tycker att goda vanor är bra att ha. Goda och hälsosamma beteenden är ju enkla att hålla sig till när de väl har blivit vanor... 

Dagens tips för extra motion i vardagen handlar om att passa på, när en parkbänk, en betongsugga eller kanske en betongbagge dyker upp?!

Dagens tips för motion var dag, vardag som helgdag är att du står upp! För dig själv och din egen skull. Stå så länge och mycket du orkar idag med båda fötterna stadigt på golvet, rak i ryggen och med sänkta axlar.

Idag delar jag med mig av en metod som gör det lättare att fortsätta ta de där små hälsosamma stegen. Min fråga är: vart är du på väg? I filmen poängterar jag vikten av att sätta mål och frågar du mig måste du vara inte sätta varje mål sådär noggrant, smart och mätbart - bara du har mål som ger dig en riktning, så att du vet att stegen du tar leder åt rätt håll.

Idag har jag tagit nya vägar! Är ute och rör mig i närområdet nästan, nästan, nästan varje dag och hamnar ofta på de gamla vanliga stigarna. Men idag valde jag andra vägar, stigar och en hel del andra bullar (men det är en annan historia som har med min yngste son som fyller 19 år att göra).

Idag struntar vi i passa på-träning och vardagsmotion (det är ju ändå lördag) och lägger tid på oss själva och motionerar för att vi tycker om oss! Det är ju faktiskt nu vi lever och om vi inte sätter värde på oss själva... 

Vi fortsätter med utmaningen motion var dag, vardag som helgdag och vad passar bättre en fredag än att ta en senväg? Som blir en genväg alltså! Så här tänker jag: 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Idag fortsätter vi septemberutmaningen med tåhävningar. Lika perfekt passapå-träning som att knipa, kanske med bättre effekt? (Mer om knipande här)

I dagens septemberutmaning väljer vi att gå i varenda trappa vi ser! Ja, välj trappan även om den blir en omväg, det blir din genväg till mer energi och nya goda vanor. 

Måndagsmoves i septemberutmaningen: låt kontorsstolen stå stilla och gå själv. Lätt fixat, svårt att komma ihåg. För inte kan det vara något annat än just det dåliga minnet som gör att en genomsnittlig kontorsstol rullar fjorton kilometer per år? Skoja bara...

I sann söndagsanda vardagsmotionerar vi vidare tillsammans. Idag med en hund! Jag har ju utlovat enkla lösningar på att få till den dagliga rörelsen, att skaffa hund kanske inte räknas till något enkelt? Så, har du inte redan hund eller en hund att låna över dagen kan du ju låtsas att du har en.

Andra dagen av septemberutmaningen (motion var dag hela september) och dagens tips förenar nytta med nöje. Eller nytta med nytta? Kanske till och med nöje med nöje? Bra är det hur som helst!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Storytel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com

Allt detta knipande
Uthållighetsknipa, styrkeknipa och intervallknipa. Knipa så fort du står vid röd gubbe eller när du lagar mat. Knipa. Träna. Vara duktig. Och när du ändå inte kan hålla tätt känna både skuld (för du kanske trots allt inte har knipit så mycket som du borde?) och skam (för vem sjutton kissar ner sig i vuxen ålder?).

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Allt du säger och tänker till och om dig själv har effekt, olika effekt beroende på vad du säger och tänker. Såklart!

Nybadad, med saltvatten rinnande ner i nacken njuter jag av sensommar. Och längtar till hösten! Vet du varför? Nej, hur ska du veta det egentligen... Men om du gissar att jag tycker om höstluften har du rätt. Den där klara, kyliga luften som det är så härligt att springa i! Den där regniga luften fylld av motvind som det är så härligt att springa i! 

 

Nystartstider för många nu så här när hösten och rutiner börjar ge sig tillkänna. Jag tänker därför dela med mig av ett hälsotips som slår alla andra: TYCK OM DIG!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus
(nej, du måste inte gå utfallsgång på Karlsbron - med du KAN göra det. Precis som att du kan stå vid skrivbordet och gå dit du ska...)

Inlägget innehåller annonslänkar för Bokus och Storytel
Detta med rörelse framåt alltså

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Just nu skriver jag mycket, både om och för hälsan. Det jag skriver om blir en bok och massa blogginlägg. Det jag skriver för är min egen hälsa och utveckling.

Vila är ju en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv och något som många med mig tycker är klurigt att få till. Men det här underlättar: Naturen. Vatten. Och en bastu. 

Naturen, fåglarna, bäckarna, mossan, barren, blommorna, suset i löven, de egna andetagen, stillheten, rörelsen, de oupptrampade stigarna, rötterna, stenarna, pölarna, backarna… Det är traillöpning för mig. För att vara en en tjej som älskar havet av både födsel och ohejdad vana är det ändå så att ett löppass i skogen slår det mesta.

Det här med löparglädje alltså! Det är inte bara ett påhitt utan den är på riktigt den glädjen. Särskilt när löpningen är en lek...

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com och Träningspartner

Har precis kommit hem efter en vecka som gav mersmak. På alla möjliga sätt! Miljön, människorna, maten och feedbacken. Jag är definitivt redo för mer glädje, frihet och styrka!

Så här glad är jag idag. Och lever som jag lär (igen!): Firar framgångar som leder åt det håll jag vill oavsett om framgången är stor eller liten. Välkommen att fira 1000 följare på Instagram med mig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com och Träningspartner

Trappträning! Skitjobbigt, emellanåt plågsamt och ändå... alldeles alldeles underbart och framförallt alldeles väldigt utvecklande för din löpning. Genom att springa i trappor kan du nämligen förbättra både din löpteknik och din löpstyrka. Du behöver inte heller hålla på så länge varje gång (orka liksom...) och du märker framsteg ganska snabbt.

Tacksamhet ger glädje

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel och Bokus - alla tankar är mina egna!

Vardagsmotion är en fenomenal uppfinning! När det gäller din hälsa kommer du långt med transportlöpning, -cykling och/eller -promenader. Även om du inte tar dig så långt. För en långsiktigt hållbar hälsa är motion avgörande, träning är inte lika viktigt.

(inlägget innehåller annonslänk till träningsmaskiner.se -  alla träningstips kommer från mig)

Barfota utan strumpor och skor

Det är något skönt, avslappnat och kanske till och med lättjefullt på ett högst hälsosamt sätt över augusti. Som om augusti är den kloka i gänget av sommarmånaderna. Augusti har förstått hela grejen med hälsa. Alltså hälsa på riktigt! Hälsa utan press och prestation. Hälsa där vila är lika viktigt som aktivitet.

Just add water och jag är en glad och tacksam en! Idag öppnade jag sista luckan i julikalender, den som det står nummer ett på, genom att besöka ett smultronställe i Göteborg: Kattegatt! Okej, Kattegatt är inte ett enda ställe, det omhuldar ju stans västra delar. Men ändå, havet är mitt smultronställe. Det är till havet jag tar mig för att andas.

Jag börjar nästan, nästan varje dag med att sätta en intention för just den dagen. För att göra mig underlätta mina val och för att skaffa mig en dag jag vill uppleva.  

Planen på Ullevi, tiotusentals människor som hoppar, sjunger och dansar tillsammans - en överdos av glädje, eufori, tacksamhet och kärlek. Ännu en anledning till hållbar hälsa...

Det måste vara någon mening med att vi mår bättre mentalt av att springa. Av att röra på oss överhuvudtaget. Som idag, snacka om att jag var frustrerad när jag snörade på mig löpardojjorna och drog iväg.

Hurra! Jag älskar att fira! Framgångar, utveckling och födelsedagar. Särskilt min... Och idag fyller jag år! 

Jag älskar sommaren! Och hösten. Vintern. Våren. Jag älskar ljuset. Och mörkret. Solen och regnet. Jag gillar att vara ensam. Och att träffa andra människor. Om jag är velig och inte kan bestämma mig? Nej, inte särskilt. Jag är ganska bestämd.

Kommer du ihåg julikalendern? Den som innehåller fler luckor än dagar i juli och som är sådär härligt hälsosam? Du kanske till och med har öppnat några av luckorna i den? Det har jag!

Vad sägs om att möta hösten med ny energi, goda vanor och mer glädje? I augusti går kursen Glad Fri Stark live, på Masegården i Dalarna och du är varmt välkommen!

Att springa i backe behöver inte vara den där skräckupplevelsen som många tror. Det kan vara både kul, stärkande och alldeles... alldeles underbart! Även om det alltid är jobbigt. För det är det.

Tycker du, som jag, att sommaren är en perfekt tid för att komma igång med löpning men vet inte riktigt hur du ska lägga upp dina pass? Häng med, idag får du tips på komigång-pass!

Sommaren är en perfekt tid för att komma igång med löpning, för dig som längtar efter det. Det är ljust både morgon och kväll, det är varmt och det finns tid... Ingen är gladare än jag av fler sköna löpare ute i spåren och därför har jag några tips till dig som vill börja springa. Och fortsätta. 

Jag tycker verkligen om att vara utomhus. Gärna utomhus och röra på mig. Och äta utomhus. Bada. Vila. Umgås. För både min och miljöns hållbarhet. Men vad fasen???

Det låter både busenkelt och självklart att vara sann mot sig själv. Men alltså... är det någon vi ljuger för så är det ofta oss själva. Vi ljuger om att vi inte är tillräckliga, inte orkar, inte kan. Vi ljuger så att vi tror oss själva, för vet du hur lätt det är att tro på de lögnerna? Gôrlätt!

Jag springer en sväng, badar (om det finns vatten att bada i) och äter en god frukost. Så ser min vanligaste morgon ut. Dag ut och dag in. Vecka efter vecka. År ut och år in...Hur kul kan det vara?

Nu är det juli igen, ja nu är det juli igen... och vi är en hel drös hälsobloggare som bjuder på julikalender med inspiration till hälsa. På riktigt. Du som har hängt med mig ett tag vet att min definition av hälsa handlar om glädje, frihet och styrka. Och om hållbarhet och massor med njut längs vägen.

Du har säkert massor med saker du gör varje dag som du inte ens tänker på. Sådana där saker som bara händer och som du gör av gammal vana. Det är precis det som är grejen med gamla vanor: de bara händer och kräver ingen större ansträngning att genomföra.

Jag är periodare på en del saker och en av dem är podcasts. Alltså: kärleken till formatet består, men föremålen växlar om du hänger med på vad jag menar. Och det gör du ju såklart. Idag tipsar jag om de podcasts jag gillar just nu.

Midsommardagen brukar vara en perfekt dag att göra ingenting. Dagens passa på-träning passar perfekt för att göra just det. Ingenting. Bäst av allt: den här övningen passar överallt! Inte bara en ledig dag. Du kan till exempel sitta och läsa, prata i telefon, titta på TV, prata med folk omkring dig eller rensa ogräs.  

Dags att tvätta midsommarstassen? Passa på att få in knäböj och tåhävningar! Och ett gäng upphopp däremellan... Varsågod, dagens passa på-träning passar perfekt när du ändå ska hänga tvätt. Ner och böj, upp och sträck. 

Knäböj - rak rygg, stark bål - kom djuuuupt ner så blir det rörlighetsträning för höfterna också. 

När du får oväntat besök i sommar. Eller när du hänger med någon som du vill komma närmare? Dagens passa på-träning: core i par!

Oftast gör jag visserligen utfall mot gräsklipparen. För att den inte startar, för att jag tycker att någon annan ska klippa gräset eller kanske helt enkelt för att jag glömmer att jag kan göra utfall med den?

Jomenvisst, det här är så kul att jag inte kan låta bli att berätta om det! Jag har pratat med tre sköna kvinnor om min webbkurs GladFriStark och i filmen får du veta vad de säger om mig som kursledare. 

All you need is love, kärleken från och till andra och kärleken till dig själv. Jepp, du behöver din egen kärlek också! I alla fall om du vill leva ett gôtt, hållbart och hälsosamt liv...

Rörelse är en bra grej! Fysisk aktivitet är toppen och konditionsträning är superduper för både kroppen och knoppen - det vet vi. Veta är en bra början och att göra gör hela grejen... Kort och gott: rör på dig, det är bra för dig. 

Jag springer både av och för glädjens skull. För energi och återhämtning, för kropp och knopp. Självklart vill jag också skaffa bättre kondition när jag ändå håller på och då är pulsbaserad träning grejen! För att få koll på den pulsbaserade konditionsträningen behöver jag veta var jag är nu, både när det gäller vila och maxkapacitet.

Det närmar sig nypremiär på webbkursen GladFriStark - nu i en upplevlad variant! Du vet, det blir bättre och bättre dag för dag... Vi utvecklas hela tiden, förhoppningsvis till det bättre. Det gäller mig också. Och mina kurser. Tur för dig att jag har utvärderat de omgångar som har varit och nu har skapat GladFriStark 2.0. 

Idag är det visst mobilfria dagen. Vilket sammanträffande! Jag har en alldeles egen mobilutmaning som du gärna får haka på! 

Och alltihop på sommarens första dag...

Hönan eller ägget, vad kom först egentligen? Och spelar det egentligen någon roll? Inte för mig i alla fall. Däremot är jag tacksam över att man kan utgå från en det ena och än det andra förhållningssättet. Kan vara bra att tänka på när det gäller motivation, den som det inte är någon mening med att vänta in. Kör och gör om den inte finns där.

Jag vet. Jag ska. Jag borde. Men jag känner inte för det... Känner du igen dig? Eller någon annan? Varsågod, hett tips på hur du får något gjort kommer här:

KÖR och GÖR!

Gör mer av det du gillar och mindre av det du inte gillar, det stärker ditt självförtroende och gör dig nöjd, glad och tillfreds med livet. Visst låter det enkelt? Ändå är det så skitsvårt för de flesta av oss, för vi ska bara... Bara skapa de perfekta förutsättningarna först.

Känslan efter en go löprunda är alldeles... alldeles runderful. Energifylld, glad, trött, svettig, pigg, slutkörd, stark och... ja: alldeles runderful!

Det mesta av det vi gör varje dag, gör vi utan att vi tänker på det. Vi tänker inte heller på att det vi gör är resultatet av idog träning, inför mer eller mindre uttalade mål...

Mitt uppdrag på Göteborgsvarvet började samtidigt som eliten svischade genom Slottsskogen. Och slutade ungefär när de stormade Hisingen. Vad jag gjorde? Värmde upp ett gäng hjältar i hettan i solstaden Göteborg...

Varje onsdag kl 11.55 livesänder jag i Facebookgruppen GladFriStark om hur vi som vill bli långsiktigt hållbara kan använda hälsan som hävstång. 

Äntligen! Min webbkurs Glad fri Stark - med hälsan som hävstång kommer, efter mångas önskemål, som en kurs där du börjar när du vill och sköter dig själv. Hur låter det? 

Frågar du mig är det definitivt resan som är mödan värd när det kommer till löpning. Resan får gärna hålla på ett tag, får gärna ta det sakta i backarna och se sig omkring. Känna. Och den får gärna kantas av härliga möten. 

Fredagsfys före fredagsmys? Jag är så trött på att vi inte får lov att mysa om vi inte börjar med att fysa. Ändå gillar (kanske till och med älskar?!) jag att träna. Men jag ogillar (kanske till och med avskyr?!) dåligt samvete! Och den där meningen "fredagsfys före fredagsmys" är fullknôkad med dåligt samvete.

"Fått ta del av så mycket bra tankar... Hur jag ska komma bort ifrån ett hamsterhjul" och "Jag är så glad att jag har gått denna kursen som passar mig perfekt just för att den varit digital" Min webbkurs liksom...

Hållbarhet - en av mina grundvärderingar. Hållbara människor i en hållbar värld, visst låter det bra?! Ändå gör vi så himla mycket för att inte hålla i längden. Som att sitta stilla alldeles för mycket. Som att strunta i att umgås med dem vi tycker om. Som att tro att vi inte har tid att få dagsljus i ögonen.

Balans i livet - är det verkligen något att sträva efter? Nej, i alla fall inte hela tiden. Dels leder ständig balans ingen vart och dels är det pressande att hela, hela tiden ha balansen som mål. Så här tänker jag: 

Har du tänkt på hur galet det är att vi prioriterar bort det vi mår bäst av när vi behöver det mest? Helt crazy, men inte konstigt...

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något.

Ett träningskort till personalen löser inte hälsofrågorna på jobbet. Att träna tillsammans löser fler frågor, men inte alla. Att skratta, prata och hämta kraft tillsammans, se vikten av det man gör och den man är hjälper till ytterligare med att bygga ett lag som har plats för ett jag och ett jag som är viktigt för ett lag. 

Det du fokuserar på växer och det är mycket lättare att fokusera på det vi är rädda för och det som gör ont än det vi blir glada, fria och starka av. Det är sen gammalt...

Mitt i all kaos... Det är fint att jag är en del av en stor, varm motkraft till galna terrorister. Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag har ett vackert hav att springa vid, en fin familj och vänner som jag älskar, för det ger mig styrka, trygghet och frihet att vara med och vända det här (också) och göra gott. 

Tänker du extra på hälsan idag för att det är Internationella världshälsodagen? Kanske inte, den smyger ganska bra, den här dagen, men det är bra att den finns, för att visa vikten av hälsa och att det innebär så mycket mer än ett gymkort eller en grönkålssmoothie.

Det är så mycket som stoppar oss från utveckling och förbättring som vi inte ens vet om. Som risken att se ut som en looser, en som inte kan eller vet något och risken att framstå som ful till exempel. 

Du som vill få energi före semestern, känna axlarna sjunka och hitta glädje, frihet och styrka och som tror att jag har rätt när jag säger att hälsan är en fenomenal hävstång för att åstadkomma det - häng med! Dags för ny omgång av webbkursen GladFriStark för dig som vill vara långsiktigt hållbar.  

I helgen körde jag löparläger på Vrångö. Som vanligt hade jag höga förväntningar. Som vanligt överträffades de förväntningarna. Det verkar inte finnas någon ände på hur kul man kan ha när man springer, hoppar, kör intervaller, löpteknik, löpstyrka och -rörlighet.

Mod och magkänsla - är det vad som krävs för att du ska leva hållbart hälsosamt? Ja! För att hitta det är jag säker på att hälsan är en fenomenal hävstång. Du hör ju, det är som hönan och ägget. Eller är det ägget och hönan? Hälsan kan komma först och ur den kommer modet och magkänslan. Eller så kommer modet först och tar dig till din hälsa... 

Lunchföreläsning 29/3 och du är välkommen tillsammans med vem du vill och var du vill. Duka fram en go lunch, luta dig tillbaka och: enjoy the ride!

"Men, dina lår ser ju ut som sånt där apelsinskaI" sa min lillebror utan att veta vad han satte igång. Som lårens dag till exempel, den instiftas idag. Är du med?

Du vet den där känslan, när axlarna sjunker nedåt och du har tid och energi över. När du är glad, fri och stark och livet leker. Vet du vad jag menar?

Så här får du axlarna att sjunka OCH tid över!

Vet du: lårens dag FINNS INTE! Visst är det crazy? Det ändrar vi på från och med 23 februari 2017. I år är nämligen året då låren erövrar världen med full stryka, rörlighet och skönhet och jag hoppas att du är en av dem som är med och ser till att det händer.

Det är så himla coolt, det här med glädje: den ökar ju mer du slösar med den! Ikväll växte glädjen i världen. Kände du?

Jag missunnar dig ingenting. Jag tycker att du ska göra, köra och leva som just du mår bäst av och jag tycker att du ska göra det utan dåligt samvete. Utan dåligt samvete väljer du att äta, springa, träna, älska, sova, skratta, slappa när du vill. Då behöver du inte unna dig! Visst är det smart? Och visst gör det livet roligare att leva? Lättare.

Jag blev så inspirerad av mig själv i Aftonbladet Söndag förra veckan att jag drar igång en utmaning. Ska du med? Vi börjar imorgon!

I söndags tipsade jag i Aftonbladet Söndag om hur du tar dig en an en 30-dagarsutmaning för att skapa nya vanor. Och det ÄR sant, det KAN räcka med 30 dagar för att skaffa en ny vana. Är du motiverad och vet precis exakt VARFÖR du vill skaffa dig den vanan är mycket vunnet.

Där du kanske till och med når dit du tror är omöjligt är nå?! Känner du igen den? Jag tror att vi har upplevt det i alla fall någon gång både du och jag och alla andra, när flytet är i luften, lyckan är här och vi kan göra precis allt vi vill.

Människor med mål och mening är faktiskt lyckligare än de utan. Det där med mål och mening har vi pratat om tidigare. Eller jag skrivit om och du läst. Kanske. Hur som helst: 

Förmiddag i P4 Göteborg, 1 timme och sådär ungefär 42 minuter in i programmet. Vill du läsa mer om vinterbad, läs här: Hett med vinterbad

Mål däremot, det är en helt annan femma. Särskilt om jag vet varför jag vill nå dem och att jag ger mig själv förutsättningar att lyckas, har ett gäng delmål på vägen och ser till att fira dem. 

Du kanske har tappat bort dig själv tillfälligt, vet inte riktigt vad du ska äta eller hur du ska träna. Du kanske sover dåligt också men jag lovar att det inte hjälper att du lär dig mer om det. Du behöver lära dig mer om dig själv. Känna mer vad det är du känner.

Varje steg räknas. Det kan till och med vara så att de små, korta, enkla stegen räknas mer i det långa loppet - så ta dem. Krångla inte till det med jättekliv eller specialsteg när du vill förbättra något.

Vilken härlig energi när Malin Lundskog från Hälsokonsulterna Hälsa mera AB inspirerade F-gruppens Göteborgs medlemmar kring hälsa och hur vi förblir sköna själar och hållbara för våra barn samt i våra karriärer. Stort tack Malin för många kloka ord!!

De flesta av oss har drömmar om hur vi vill att livet ska vara. Hur vi själva ska vara. Var vi ska vara, med vem vi ska vara och vad vi ska göra. De flesta av oss drömmer, men fastnar någonstans i verklighet,  jantelag och gamla sanningar. Men nu så: här kommer storyn om hälsodrömmen som blev sann.

Ute är inne. Det är inte ens en trend, det är sedan gammalt! Ut och njut, för vet du: Vi som tränar utomhus blir piggare, får mindre spänningsvärk, är mer positiva och mindre deprimerade. Bland annat alltså... 

Hälsa mera - namnet som säger mer än tusen ord? Nu ska jag berätta varför det här hälsopeppande företaget heter Hälsa mera och ge en hint om varför jag jobbar med lönsam hälsopepp.

Jag är absolut inte ensam om att vara en Lonesome Runner. Om det, om boken Några varv runt jorden bara och om löpning i största allmänhet pratade jag på P4 Göteborg den 7/11-2016. Vill du höra? Lyssna här 43:10 och 1:17 in i programmet. 

Jag har ju bloggat en hel del om vad hälsa är, vem jag är, vad jag gör, men ändå: vill lära känna dig som följer mig bättre och bjuda mer på mig och Hälsa mera.

Idag är det exakt ett år kvar till The Runner´s Convention 3.0. Jag längtar! I lördags körde vi årets upplaga av konventet och ärligt talat: det var alldeles... alldeles underbart! 

MEN: hoppas verkligen att alla hittar nåt som ger lika mycket glädje, kondition, mental styrka och återhämtning, energi, frihet och tid för tankar som löpningen ger mig. 

Kom att tänka på det här idag. Igen! Det är skönt att ha tillräckligt med styrka för att våga visa sig svag och jag tror inte att jag är ensam om att beundra den som blottar sig med sina svagheter. Det är mänskligt. Ödmjukt. Och.. precis som det ska?

Hjälp, semestern är slut och jag är inte utvilad! Så sa en av mina kunder förra året och det var då idén till webbkursen Glad Fri Stark föddes. Om du känner som min kund tycker jag att du ska hänga med! Den 12 september går startskottet för vårt sex veckor långa äventyr tillsammans - ett äventyr som du sedan fortsätter resten av livet...

 

Det sa klick när jag träffade Katja på Hungerprojektet första gången! För vi ser livet, hälsan och hela härligheten på samma sätt: alla kan påverka sin egen situation och hitta motivationen att göra det. Ibland med hjälp av andra, men allra oftast finns det där inom oss: glädjen, friheten och styrkan.

Visst, en ny vecka börjar varje måndag. Så står det i almanackan och det är lite så vi rullar våra liv. Men om du använder söndagen på ett sådär riktigt bra sätt, så är det en sådär riktigt bra dag att skapa de bästa förutsättningarna för veckan som kommer.

Att sätta mål är ganska enkelt. Att sätta rimliga mål lite klurigare. Att sätta mål vi verkligen vill nå kan vara ännu svårare. Och att veta varför vi vill nå målen är kanske lurigast av allt? Ett mål är inte bara ett mål tycker jag. Ett mål är egentligen bara ett sätt att nå en plats jag vill vara på, längre än när målsnöret är passerat alltså.

I mitt förra liv (det där innan utmattningsdepression och mängder med insikter om allt möjligt) hade jag tvingat mig att klippa gräset idag. För att det är långt. För att man borde. För att det är vår. För att jag vill göra nytta. För att "vad ska grannarna säga?". I mitt nya liv däremot är jag det inte så himla noga med det där.

Varje morgon innan jag gör något annat (än att dricka kaffe) skriver jag. Inte på en storslagen roman eller en übersmart bok om hälsa, utan om mina egna tankar och känslor. En rutin som är lika viktig för min hälsa som att träna. Äta bra. Sova gott. Skratta. Jag ska berätta varför: 

Redo för semester? Nu kommer chansen igen och lagom till midsommar har du skaffat dig mer energi, glädje frihet och styrka. Allt med hjälp av hälsan. Allt utan krångel!

Mod och hälsa hänger ihop. Mod och livskraft hänger ihop. Mod och energi, mod och återhämtning, mod och glädje. Mod hänger ihop med det mesta, särskilt om det mesta kräver någon form av förändring.

Mod och hälsa hänger ihop. Mod och livskraft hänger ihop. Mod och energi, mod och återhämtning, mod och glädje. Mod hänger ihop med det mesta, särskilt om det mesta kräver någon form av förändring.

 

Nu är fingrarna renslickade... det här var galet gott! Jag är på väg till vackra Vrångö, för en helg knôkfull med löparglädje och har bland annt packat ner de här morots-/cashew/-kardemummabollarna i väskan. Lördagsgodis ftw!

Så gjorde jag för att få ihop sådär ungefär 15 bollar:

Det är så himla enkelt att kvantifiera sig, slippa känna och tänka. Köra på efter siffror och centimetrar, kilon och kilometrar, pulsnivåer, tider och distanser och you name it. Risken med all den här kvantifieringen är att vi tappar bort oss själva och vad vi egentligen vill. Tycker. Tänker. Känner.

Du som vill ha mer glädje, frihet och styrka i livet och vet att hälsan är viktig för att du ska få energin att orka göra allt du vill göra - det här är för dig! Särskilt om du är frustrerad över att du inte hinner eller orkar träna, äta bra, vila eller skratta så mycket som du vill.

Du vet när en insikt kommer som en välbehövlig smäll och ger kraft och energi vidare? När du upptäcker något du inte ens har tänkt på tidigare och helt plötsligt fattar hela grejen? Kolla in vad som hände under ett träningspass i morse:

Så här tycker andra om min föreläsning Glad Fri Stark - med hälsan i fokus. Kolla filmen, så får du också se. Tack och wow säger jag:-) Om jag pratar med inlevelse? Ha ha ha... PS. Du vet var du hittar mig va? heja@halsamera.se lr ring 0707545624 DS

Äntligen är nytt startdatum satt för webbkursen Glad Fri Stark satt. Jag längtar till 14 mars - då kör vi igen! Efter förra omgången fick jag så mycket positiv feed back att jag blev alldeles lycklig. Den lyckan kommer du att få glädje av.

12 människor som log, 15 som såg nöjda ut medan däremot 8 569 såg ut som de var på väg till en begravning... Det var vad trafikräknaren upptäckte för 70 år sedan och vips! var vänliga veckan uppfunnen. En fånig idé? Näe - vi behöver en påminnelse om det som är enkelt också. Eller kanske speciellt om det som är enkelt?

Nu så: jag ger dig en hälsofokuserad energipepp varje dag i en hel månad. Det bästa med det här är att du får mer energi och orkar hela månaden. Det näst bästa av allt är att jag får energi av att ge energi. Win-win när det är som allra bäst! Energi hela månaden är en del av energi365, som i slutändan är precis som det låter: energi året om - i 365 dagar!

Hälsa är något du har med dig hela tiden. Eller inte. På jobbet, fritiden, konferensen, semestern, borta, hemma... Antingen gör du något för att främja din hälsa eller så gör du något för att främja din ohälsa. Det är självklart upp till dig!

Friska relationer gör dig frisk! Den där tiden du tror att du inte har, lägg den på en nära vän - det gör både dig och din vän friskare och mer nöjda med livet. 

Hälsa mera-podden pausar, återhämtar sig efter en rivstart och laddar om för nya hälsosnack. Lyssna igenom de gamla avsnitten, du hittar dem här nedanför och i din pod-app såklart! Hör gärna av dig om vad du vill höra mer om när det gäller energi, frihet, glädje och allt som har med hälsa att göra. Kontakta mig på heja@halsamera.se eller 0707545624

Här är ämnena jag mer än gärna pratar om under våren 2016. Har du andra önskemål är jag bara ett samtal på 0707545624 eller ett mail till malin.l@halsamera.se bort. Ser fram emot att höra från dig!

Vårens teman:

En framgångsformel i världsklass: fokus! Kombinerar du fokus med förberedelser så blir du oslagbar, jag lovar. Gör du det med en sådan övertygelse att du helt enkelt inte ger upp, då är succén definitivt garanterad!

Så är vi där igen, nyårsafton. Snart vänder vi 2015 ryggen och välkomnar ett helt nytt, fräscht år. Glada, pigga, laddade och uppfyllda av löften om att springa mera, äta bättre, sova godare, skratta hjärtligare, njuta mera, vara smartare, snällare, lugnare, starkare... Eller?

Mod och koll på var du är - ungefär det krävs för att utvecklas och bli så mycket bättre. Ja, det hjälper om du själv eller någon annan kompetent person talar om vad du behöver göra för att utvecklas också. Helst till det bättre, även om du är bra som du är...

Det där med att hålla många bollar i luften och svara på mail samtidigt som du tar ett samtal samtidigt som du kollar av din attgöra-lista samtidigt som du... Ja, att göra många saker samtidigt är det mest ineffektiva du kan göra, även om det känns precis tvärtom när du gör det.

Här kommer dagens fredagsmys: jag släpper en webbkurs för dig som vill ha mer energi och glädje i livet! Är du frustrerad över att du inte hinner eller orkar träna, äta bra, vila eller skratta så mycket som du vill? Jag ger dig en sex veckor lång klapp på axeln (eller spark baken, välj själv!) för att du ska hitta din väg till livsglädje och -energi.

Att ha tid över, tid för sig själv, tid för träning och tid att göra det som är kul står högt upp på mångas önskelista. Det kan vara hur mycket black friday och rea på tidsbesparande maskiner det vill - det blir inte mer tid över för det...

För sådär ungefär 15 år sedan var jag världens mest effektiva, produktiva, energiska och pigga kvinna. Tyckte jag själv alltså. Jag tyckte också att sömn var slöseri med flera av dygnets timmar - de var ju bara 24 stycken. Jag behövde inte ens sova utan kunde hålla igång med jobb, hem, familj, vänner, träning och så vidare i princip dygnet runt. Det var då det!

Du har säkert läst rapporterna den här veckan som, inte alls överraskande, visar att kvinnors stressnivå i kroppen stiger när de själva stiger in genom dörren till sitt hem efter en dag på jobbet. Då tar nästa tunga ansvarsområde över: ansvaret över barn, matlagning, tvätt, städning och allt det där andra som hör hemmet till.

Massor med glädje, minst lika mycket löpning och mängder med glada skratt - jag har haft en alldeles... alldeles underbar helg på Vrångö. Och ser fram emot elfte mars när det är dags igen, ska bara springa ultralångt först;-)

Tänk att en liten, trevande tanke från i våras växte sig såhär stor, stark och alldeles... alldeles underbar! Det är en hel vecka sedan urpremiären av The Runner´s Convention nu.

Jag har varit ute på vift både med och utan böcker i löparryggan, men idag packar jag den full av Hälsan i fokus för framgångsrika ledare och drar hon till Bokmässan. Välkommen till monter A04:58 kl 15-15.30 idag, så kan vi prata mer om hälsa på jobbet, vems ansvaret är och hur enkelt det faktiskt kan vara att hälsa mera™, både på jobbet och hemma.

Först så går det framåt: en, två, tre fyr. Sen så går det bakåt: fem, sex sju, ått. Sen så går det runt en liten stund... Du kanske inte har åldern inne för att komma ihåg hur Magnus, Brasse och Eva dansade vals i "Fem myror är fler än fyra elefanter" och det spelar ju ingen roll.

Fredag, strålande sol, spring i benen och ett hav som bjuder in till bad - ingen större konst att vara tacksam idag:-) Jag är inte bara tacksam över veckodag och väder, utan över en övning som min kiropraktor visade mig när jag fajtades med löparknä.  Han kallade den för SamanthaFox-övningen, men det är en helt annan historia.

Det är inte många människor som får igång mig men du (Malin Lundskog) fick verkligen det och du ska ha en stor eloge för det. Jag kände alltid mig genomarbetad efter ett pass med dig. Sen tyckte jag det fantastiskt roligt att träna med en grupp med människor som man känner.
Sara Norr, träning, Stena fastigheter,

Delad glädje är dubbel glädje, så stod det på förkläde som en av mina dockor hade när jag var liten. Fattar exakt vad det betyder! Att dela glädje ger ta mej tusan dubbel glädje! Minst alltså. Och idéer som får liv i tvåsamhet har dubbelt så stora möjligheter att växa till sig.

På torsdag, 9/7, har Hänt Extra hälsodag på Böda camping. Vi drar dit och pratar om hälsa som räcker hela vägen hem från semestern. Och så springer vi.

Hängmattevädret är här! Perfekt tillfälle att förkovra sig med en webbkurs, eller hur?! Våra webbkurser fixar du med hjälp av läsplatta, smartphone eller dator och kan lugnt ligga kvar i hängmattan. Vi har bland annat kurser inom kost, träning, stress och hälsosamt ledarskap. Och: under juli ger vi dig 25 % rabatt på de flesta* av våra kurser!

Grattis till dig som är gravid! Av många anledningar... En av dem är att vi nu lanserar webbkursen Eat Clean under graviditeten för dig. Och kör lanseringspris t.o.m. 15/7-2015!

Jag är sällan så klok och filosofisk som när jag är ute på en lång, långsam, lonesome löprunda. I dag var inget undantag även om allt är relativt och jag bara jämför min löparklokhet med min stillasittande dito, inte med någon annans.

Du har väl inte missat årets löparevent alla kategorier: The Runner´s Covention?! Ett konvent för löpare av löpare - en magisk heldag fylld med inspiration, kunskap och glädje för dig som vill utvecklas som löpare.

Mitt i prick! Så kan man sammanfatta fortsättningen av Hälsa meras nya varvsepok och det är ju inte fy skam… Vårt uppdrag för dagen var att värma upp och peppa SCA:s 240 löpare inför och under Göteborgsvarvet 2015 i lördags.

Det jobbet som gav mest intryck under veckan var de föreläsningar vi fick förmånen att hålla för ca 500 gymnasieelever i ämnet livsstil, mål och motivation. Inte helt enkelt, att föreläsa för en publik där det snarare är en grej att se helt ointresserad och sömnig ut än tvärtom.

Det är fredag, igen. Och vet du... då reflekterar jag alltid lite över veckan. Passar på att justera i att-göra-listan och få lite ordning på nästa veckas jobb. Och just den här veckan när jag reflekterar är det något som fastnar, som jag hört i veckan. Det är bättre att passa på än att passa in. Jag älskar´t. PASSA PÅ...

Du har säkert sett dem, alla tips och tricks med hälsosamma smoothies och alla deras möjliga och omöjliga ingredienser. Du har säkert läst om hur smart det är att dricka dina grönsaker och hur otroligt praktiskt det är med smoothie som mellanmål. Frukost. Kvällsmat. Innan träningen. Efter träningen.

Många skyller på att de inte har tid med sin hälsa, den där hälsan som de föddes med och som vi tycker att de har en skyldighet att ha koll på och underhålla. Det behöver inte alls betyda att man tränar järnet, äter efter olika bokstavskombinerade dieter eller mediterar varje dag. Vissa dagar kan det handla om att träna. Visst!

Satt med mitt morgonkaffe och tittade ut över gräsmattan i morse. Tänkte att den borde bli klippt, shit vad grässtråna är långa! Så borde det inte se ut, så har ingen annan det. Eller är det sommed  allt annat, vi ser andras styrkor - om nu en välklippt gräsmatta är en styrka  - och jämför dem med våra egna svagheter.

Det är livsviktigt att träna. Det är livsfarligt att träna. Så här tränar du bäst. Så här tränar du mest. Så här lite träning räcker. Så här tufft ska du träna. Det här är den enda superduperlösningen! Alltså… hur många olika forskningsresultat det än kommer så kommer det alltid att finnas resultat som visar att just du har rätt i dina tankar om träning.

Jag älskar listor. Gör dom för typ allt.... att göra, storhandling, trädgårdsfix, semesterpackning, rensning... gör dom på jobbet och privat. Skriver med stort som smått, så det blir mycket som också blir gjort. Go känsla. Att bocka av och vara klar. Nöjd.

Stor eloge för framträdandet och det som förmedlades på ett inspirerande och trevligt sätt!!!
Krister Eliasson, FMR efter worksshop Hjulande hälsa 11/3-2015

 

Det kommer och går, det här med hälsa. Både för oss som individer och för vad den allmänna opinionen menar är hälsosamt. I den superpopulära boken The Wellness Syndrome diskuterar författarna baksidan av hälsotrenden, det vill säga hälsohetsen.

Nu drar vi igång Hälsofokus - frukost för framgång! Oavsett om du ska varva Göteborg, dig själv, alla att-göra-listor eller järn i elden så tjänar du på att varva upp. Och ner… Hur du gör? Det är ju det frukosten med tillhörande föreläsning handlar om. Vi ger dig nycklarna till hur du presterar bäst, både fysiskt och mentalt, under press.

Idag är Hälsa mera en del av Hållbarhetsveckan i Mölndal, ett arrangemang skapat av flera organisationer som kommer ur visionen att Mölndal ska vara en hållbar stad. Hur vi kommer in i bilden?

Spring för förändring och bli en del av en global rörelse genom att röra på kroppen.

Japp - vi tar gärna mera fredag om fredagar ska vara på det här viset. Fullknôkade med löparglädje! Våra ben har massor med spring i sig och världen är full av glada springare att pusha, peppa, inspirera, motivera och få att transpirera…

Idag bjuder vi på en regel som är enkel att följa. Vi pratar ofta om det lilla stegets kraft och här kommer en regel som handlar om det där lilla steget som kan vara avgörande för vägen mot hälsosamma (och andra) mål: 2-minutersregeln.

Det börjar kännas redan... att Göteborgsvarvet är nära. Många börjar känna sig lite nervösa för att "inte ha kommit igång" eller för att vara i rätt fas i sin träning. För många är 21 km ett långt lopp, inkl. mig.

Anställda som vill träna på arbetstid och företag som tycker att träning är en fritidssysselsättning, anställda som inte vill träna och chefer som vill att alla ska åka Vasaloppet… Vad är rätt? Och är det rätt för alla? Vi menar att hälsosatsningar på företag bör innehålla en nulägesanalys och en klar målsättning med vad man vill åstadkomma med satsningarna.

Har du tänkt på hur hjälpsamma vi är, vi som rör oss mycket utomhus - på skidor, i löparskor, i orienteringsoutfit eller på cykel? Vi som snorsportar och njuter av det stannar med glädje och visar vägen, lindar vrister, lagar punkteringar och vallar skidor åt varandra utan att ha fått frågan om vi kan hjälpa till. Vi frågar om vi kan hjälpa till!

Vad som är lagom är ju olika för olika människor, men att lagom är bäst - det är ändå där det slutar. Precis som när det gäller dieter (är mycket fett, ät inget fett, ät som du vill, ät ingenting…) går det trender inom träningen. Och allt annat. Det går upp och det går ner och till sist segrar det sunda förnuftet och det som är lagom.

I din hjärna samlas allt du har lärt dig, alla dina drömmar, glädjestunder och sorger, ångest och lycka, rädslor och hopp – du är därmed unik för allt som finns samlat i just din hjärna definierar den DU är. Ganska häftigt att bara reflektera över det ibland.

Är du en löpare, än? Eller tror du aldrig du kommer att bli? Löpningsboomen har peak:at år efter år nu ett tag, allt fler snörar på sig skorna och ger sig ut. Alla på sitt sätt. Det är det som är så härligt -alla kan, på sitt sätt.

Äntligen lite vinterfeeling även här på Västkusten! I alla fall en halv centimeter snö. Eller millimeter… Eller: lite vitt och inte jättemånga plusgrader. Vintertid är gröt-tid för mig och det här är verkligen en favorit som kommer i repris: pajalagröten. Hoppas att du gillar!

Ett av våra nyårslöften på Hälsa mera är ju att gapskratta varje dag. Ibland kanske det innebär att "skratta åt eländet", för varför inte om man har en dag som känns lite avig mot en? Ibland handlar det kanske om att skratta åt småsakerna som är roliga, för det finns ju i princip alltid saker att skratta åt.

 

Tipslistorna fortsätter, quickfixarna lurar i kulisserna, gymmen är knôkfulla och omgivningen satsar på sockerfritt. Vad är hälsonytt den här veckan egentligen?

Nytt år... och då kommer de nya trenderna, på dirr... eller? Ja, jag vet inte riktigt. American college of sports medicine har sammanställt en lista över de hetaste träningstrenderna 2015. Och jaja, en hel del av detta har vi redan sett. Låt oss gå till listan - så kommenterar jag gladeligen lite också. 1. Träna med egen kroppsvikten. 2.

Vart tog det där med lagom är bäst vägen? Har "för mycket och för lite skämmer allt" gått och gömt sig? Kan inte hitta dem någonstans just nu, det verkar som att alla lagom har blivit bortsköljda av alla ytterligheter. Så här ser det ut just nu: • Tre veckors stillasittande över jul har fått ge vika för storsatsningar på träning.

365:e blogginlägget av 365 på vårt tema hälsa 365, det vill säga hälsa varje dag. Vår avsikt med det har varit att ge dig ett hälsotips varje dag, hela året - inga stora revolutionerande tips utan enkla vardagliga saker som gör att du varje dag kan göra något som får dig att hälsa mera™. Hoppas att du har gillat dem. Det har vi:-) 

Är det dags för nya tag snart? Låta 2015 bli året du hälsar preciiis som du har tänkt dig, inte falla tillbaka och röra dig för lite, äta fel och för mycket, skratta för lite, strunta i återhämtning och kramar? För det är väl ingen idé att påbörja nåt idag? Det är ju ändå nyårsafton snart. Sen kommer 13-helgen. Och så börjar jobbet på allvar igen. Eller skolan.

Det blir inte alltid som man har tänkt sig och då mår man bäst av att gilla och göra det bästa av läget. Ett planerat långpass i löparspåren frös (bokstavligen!) talat inne, inte för att det är för kallt att springa idag utan för att det är för halt. Snorhalt! Blankis-halt! Helt galet halt!

Den här juldagsmorgonen glimmade verkligen. Dagen också. Passade på att ta ett juldagslöp längs havet och njöt i fulla drag. Njöt också av att kunna slänga mig i soffan och göra... ingenting. Det är så sällan. Kanske alldeles för sällan? För det är nyttigt för hela oss att göra ingenting. Varva ner efter en hösts uppvarvning och en julförberedelses gasande.

Man måste inte vara först för att vara riktigt jäkla bra! Beatles var först med just den här, Joe Cocker kom sen. Vilken verison som är bäst? Båda! Men idag går tankarna till Joe Cocker, som gick bort igår, 22/12. Jul eller inte - livet och slutet av det pågår hela tiden och struntar blankt i julklappar, glögg, godis, skinka och pepparkakor.

Ge dig själv lov att ta lov. Var ledig. Njut. Andas sådär riktigt djupa andetag. Rör på kroppen. Använd knoppen. Lyssna på skön musik. Ring en vän. Och släpp alla måsten du tror att du måste. I alla fall för en lite stund, det har du inne på - vi lovar. 

Dagens hälsa 365? Du har lov att ta lov. Vi lovar.

Våga testa - det där som inte var din grej för några år sedan kanske är det nu? Och det där du aldrig har ätit förut kanske visst är gott, även om du inte tror det? Och det kanske är helt OK att snabbträna på lunchen även om du aldrig har testat det förut?

Läser i Ingenjörsnytt om Kalmar vatten som har infört obligatorisk friskvård i form av träning för att personalen ska hålla sig frisk, må bra och undvika belastningsskador. Bra, säger vi om det!

Go o gla lucia på er! Ja, det närmar sig jul och grönkålen fyller mataffären, receptsamlingar och förhoppningsvis din mage också. Grönkål ÄR gott! Och GÖR gott. 

Det är lättare sagt än gjort, det vet vi också, att få tid till träningen som du gärna vill få tid till. Har du tänkt på att det finns fler än du som tänker och känner så? Som kanske skulle bli överlyckliga över ett träningsmöte?

Häng med på vad som händer fr.o.m. nu och fram till Hälsodagen på facebooksidan 

Det blir mycket enklare att hälsa mera™ om du börjar där du är och inte där någon annan är eller där du vill vara. Så: handen på hjärtat och kanske på magen och lite uppe på huvudet: var är du? Hur hälsar du nu? Vart vill du? Hur vill du hälsa? Allt blir mycket enklare om du hittar ditt eget utgångsläge och ärligt talat skiter i alla andra.

Först så går det framåt 1, 2, 3, 4. Sen så går det bakåt 5,6,7,8. Sen så går det runt en liten stund, sen så går det nedåt och sen så är det stopp! Kommer du ihåg? Fem myror är fler än fyra elefanter... Det är ju så det är, med hälsan, med planerna och kanske till och med med livet?

Kommer att tänka på det, så här i den sista skälvande månaden av 2014 när allt ska göras klart, listor bockas av och det mesta ska hinnas samtidigt som ögonen ska tindra, att mycket av allt det där vi tycker att vi borde och måste göra är sånt vi vill göra för att ha det gjort, inte för att vi vill göra det. Är du med?

Räknar du in dagsformen i din träning? I ditt jobb? I ditt liv? Den finns! Ibland är du på topp och ibland… inte. Ju bättre du känner dig själv, desto mer förstår du varför du ena dagen fixar 30 armhävningar/griniga ungar/snabbtempolöpning/stökiga kunder/jobbiga chefer utan bekymmer, medan precis samma utmaningar är omöjliga att ta sig i genom nästa dag.

Årets julklapp är utsedd av HUI research och det bidde ett träningsarmband.

Som chef har du världens möjligheter att påverka dina medarbetare - välj att göra det på gott. Gör ditt bästa för att dina medarbetare ska göra sitt bästa, både på jobbet och hemma. Ett sätt att göra det på är att hjälpa dem (och dig) att stressa upp när det behövs, stressa ner när det är nödvändigt och stressa lagom när det är bäst.

Så här är det: ska du göra en förbättring i ditt liv, en sån där som inte kommer av sig själv, så behöver du lika mod som tålamod.

Jodå, I-or är jättesöt och en härligt motbild till Tiger och de andra, men han måste ha det väldigt jobbigt. Nu tycker vi att det är dags att bekämpa I-orismen, som lyder så här:

Inget är bra nu och det blir bara värre
Finns det inga dåliga ursäkter får man uppfinna dem
och
man ska leva på tistlar

Turen kommer sällan ensam. Ungefär som en olycka fast ganska exakt tvärtom, om du fattar. Visst är det häftigt att känna den där känslan av flyt när allt går din väg. Den lyckosamma slumpen kanske inte alls är en tillfällighet? Vi tror at du kan träna din förmåga att hitta flytet - så här:

Tar tillbaka allt vi tidigare har sagt om hur viktigt det är att nå mål, att ha delmål, att veta vart man är på väg... När det gäller hälsan handlar det ju faktiskt inte om enstaka projekt utan om en helhet som är en livslång process. Det finns ingen början och inget slut, du har hälsan med dig. Hela tiden.

Konditionsträning som stresshantering
Det här är kursen för dig som vet att du behöver återhämta dig mellan varven. Och vem behöver inte det? Det här är alltså en kurs för alla och kanske framför allt för dig som tycker att du inte har tid att träna, men gärna vill.

Allt går, det är bara olika svårt (Gunde Svan)

Har du någon gågn bestämt dig för att träna mera, äta mindre godis, skratta oftare, vila bättre? Ja, sådär som de flesta av oss gör mellan varven. I början av varje år, efter sommarsemestern eller kanske till och med varje måndag (varför nu måndag skulle vara en exceptionellt bra dag att börja något nytt på?). Har du också, som de flesta av oss, tappat sugen?

Det är så enkelt med att leva mer hälsosamt... så enkelt som att små saker kan göra en stor skillnad. Så låt dig själv ta ett litet steg varje dag.... för DIN egen skull. För DIN hälsas skull.

Det läste vi ju om förra veckan, att det är viktigt att skratta. På jobbet också! SKrattet är bara en del av glädjen, som är en viktig del av din hälsa. Det kanske inte alltid är så lätt att vara glad om du inte vet vad som gör dig att bli glad, eller hur?

Dags att fira igen, tycker vi! Hälsa mera är veckans företag på drifitg.nu - vill du veta vad det står där? Följ länken: Hälsa mera - veckans företag

//Malin o Malin

Life is like a camera, focus on what´s important,
capture the good times,
develop from the negatives,
and if things don´t work out: take another shot

Dags för lördagsgodis? Här kommer recept på rått, gott sådant!

Skratta mera - så mår du både bättre och jobbar effektivare. Vi hoppas att du skrattar mellan varven och vet hur härligt det är att gapskratta. Sådär så att svetten lackar och tårarna sprutar. Hur ofta gör du det nu för tiden? 

Behöver du lösa problem: ut och gå! En rask promenad ökar blodflödet till hjärnan med 25 procent och du tänker bättre. Snacka quick fix för fokus. Dagens hälsa 365: walk and talk eller walk and think - fritt val.

http://open.spotify.com/user/fruod%c3%a9hn/playlist/6MzDdneOAuQnaGBVTrzwQ1

Dagens hälsa bjuder på en Spotify-lista som gör dig rask i rusk... ut och spring, vi ger mer till musik!

Häromdagen skrev vi om att satsa på kärnverksamheten, idag fortsätter vi med att börja dagen med kontroll. Kontrollen över kärnverksamheten tar du i helt vanlig planka, som alltså blir en bra start på en bra dag.

Är det att hälsa mindre om du låter kroppen bestämma sig för en extra vilodag?
Är det ohälsosamt att äta efterrätt en torsdag?
Är det inte hälsa att stressa?

Det är motion som gäller för att hålla hjärnan i trim!
Korsordslösning har inte alls samma effekt som man tidigare trott, visar ny amerikansk forskning. Motion följs tätt av rätt kost och social interaktion.
Så flåsa på för smarta tankar och hjulande hjärna... det är ju det vi alltid sagt på hälsa mera.

FRAMGÅNGSFORMEL
Fokus & Förberedelser

Det blir dagens hälsa 365. För det är just så mina söndagar ofta ser ut, jag förbereder mig inför veckan... med matlistor, preppar, listar, fixar... så jag kan hålla mitt fokus hela veckan.