Hälsa mera

Lyckas online i hälsobranschen

Lyckas online i hälsobranschen är en jättespännande utveckling av en väldigt hands on och irl-bransch.

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet!

Bästa tipsen för att lyckas med vinterbadet kommer här. Dels för att jag fick frågor om det efter min senaste vintebad-post på Instagram och dels för att när jag frågade er som läser bloggen om vad ni vill läsa om var just vinterbadandet en framträdande fråga. Så: nu hoppar vi i! Det är enklare än du tror ...

Salta bad

ett samarbete med badshop.se

Hälsa för entreprenörer som vill lyckas

Jobbar du för mycket och sover för lite? Driver du eget och har inte tid att träna eller fixa bra mat? Vill du lyckas i ditt företagande?

Överlevnadstips från en arbetsnarkoman, det får du i dagens blogginlägg. Bloggskribent är min kompis Sara, som älskar att jobba (precis som jag), som älskar att vara utomhus och röra på sig (precis som jag) och som har gjort något så coolt som att flytta till Italien för att leva sin dröm. Och jobba sin dröm. Häng med i hennes hälsosamt härliga funderingar: 

Våga ta hjälp

Våga ta hjälp av någon som kan det du behöver, någon som vill och någon som faktiskt har valt att arbeta med ett område som kanske inte är ditt starkaste. På tisdagar freebejsar jag ju bland mina tankar här på bloggen och idag tänker jag mycket på att det är både hälsosamt och lönsamt i längden att anlita en expert. Oavsett område?

Stress - vi lär oss mer och beter oss bättre?

Stress - vi lär oss mer och beter oss bättre? Tja, det är inte alltid kunskap och beteende stämmer överens. Beteende slår kunskap med hästlängder, men för att vi ska veta hur vi ska bete oss måste ju kunskap till.

Veckans bästa

Veckans bästa! Ja, det finns minst ett bästa varje vecka. Förmodligen fler ... Vet du varför det är så bra med att svara på frågan om vad som är veckans bästa? Det är att du genom att träna på att se alla ljusglimtar i livet helt plötsligt får ett (ännu) bättre liv.

Alla hjärtans dag

Ditt hjärta mår bäst av att älska, skratta, motionera och äta bra. Mitt också! Har du tänkt på hur väl de sakerna hänger ihop? Ditt hjärta mår bäst av att älska, skratta, motionera och äta bra. Mitt också! Har du tänkt på hur väl de sakerna hänger ihop? Och att varje dag egentligen borde vara alla hjärtans dag?

inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kronans Apotek 

Gör något helt annat än det du du brukar! Genom att bryta dina vardagsvanor lugnar du ner dig, extra bra för dig som har gett järnet hela vägen fram till jul, utan paus eller nedvarvning. Men okej, nu är vi där vi är och är du fortfarande uppe i varv finns det hopp för en fridfull jul:

Idag bjuder jag in Carina som är coach på ViDuNi att gästblogga här på Hälsamera-bloggen. Hon filosoferar om december och hur vi väljer att ta oss an julmånaden. Kolla in de frågor hon ställer, de funkar lika bra att använda inför nyårsafton, det nya året som inför jul, midsommar och semester. Hälsa mera på Carina här:

Musikhjälpen och min insats

Musikhjälpen
Idag kör det igång: Musikhjälpen. Gillar hela grejen med Musikhjälpen: Engagemanget, generositeten, det viktiga, det fina, musiken, gemenskapen. Och löpningen. Jo, den hänger ihop med Musikhjälpen. I alla fall om en är en Lonesome Runner ...

Att må ganska okej och trivas hyfsat med livet är ett riktig dåligt utgångsläge för en förbättring. Det är mycket bättre med kris, katastrof och rena rama skiten ... De flesta av oss har det rät okej, säger att det är synd att klaga och vet att det kunde ha varit värre. Ändå vill vi förbättras.

Det finns oändligt många ursäkter för att inte röra på sig, oavsett om det handlar om träning eller motion. Något de flesta skyller på är tiden. Jag hinner inte träna eller jag har inte tid att ta en promenad. Och hey, jag går i den fällan själv ibland!

Grillmetoden
Det är så roligt när ni hör av er, ni som läser blogg, nyhetsbrev och följer mig på sociala medier. Efter senaste nyhetsbrevet fick jag ett himla roligt träningstips: grillmetoden!

Grillmetoden innebär kort och gott:

1) ta dig ut till en grillplats (äh! grillen du har hemma funkar den också)

Nya tider för hälsan
Det blåser nya hälsovindar! Har du känt dem? Allt fler av oss som jobbar med hälsa och/eller träning pratar om det. Har du hört oss? 

Hepp pepp! Alltså, det finns så mycket klokt där ute och så många citat att få sig en kick av. Idag har jag samlat ihop fem (tränings)motiverande citat.

Vilken är den bästa träningen?
Det kan vara den av de allra vanligaste frågan jag och andra instruktörer och löpcoacher får. Mitt allra vanligaste svar är "Det beror på ..." Och då vet jag att de inte är svaret du som ställer frågan om den bästa träningen vill ha. Du vill ju veta vilken som är den bästa träningen. Eller hur?!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Årstiderna

Löpande tidsresenär?
Inatt ställer vi om klockorna till vintertid och hokus pokus är en timme borta? Eller kommer igen? Hur som helst: Jag ska bli en löpande tidsresenär. Ska du med?

Jag är glad allt som oftast. Inte så glad att jag går runt och gapskrattar, men jag är väldigt tillfreds och tycker om både livet och mig själv. Trivs! Jag vet inte om det är det faktum att jag är tillfreds som gör att jag har nära till skratt eller om det är min inställning att ett leende kan göra världen lite bättre som gör att jag ler lätt.

stötta varandra, en aspekt av hälsan på jobbet

Hälsa på jobbet

Stress är stress
Det som händer i kroppen när du är stressad är samma sak, oavsett om det som stressar dig är roligt eller tråkigt. Det är alltså ingen skillnad på stress och stress, även om vi gärna vill tro det. 

Bada mer, frys mindre. Jo, det är sant! Bada mer - stressa ner. Jag älskar vinterbad. Eller: jag älskar att bada. Och vintern närmar sig, så ... Idag berättar jag om varför vinterbad är så bra.Kolla in allt fenomenalt som händer med kroppen, knoppen och själen vid vinterbad: 

GLAD FRi STARK - en bok om hälsa
GLAD FRi STARK är boken för dig som är soffpotatis och vill få tummen ur! Och för dig som är prestationsprinsessa och vill sänka dina axlar. GLAD FRi STARK är en bok om hälsa och personlig utveckling fri från quick fixar men med mängder av magkänsla och gott samvete.Den andre december 2017 släpptes boken. 

Utveckla ditt sunda förnuft

Livsviktigt med löpning
Jag tycker visserligen alltid att det är läge för löpning, men vissa dagar är det extra mycket läge för löpning. Som igår. Igår var det livsviktigt att springa. 

Kommer du ihåg den, låten då vi rörde vid de kroppsdelar vi sjöng om? Huvud, axlar, knän och tår, knän och tår ... Idag kör vi den igen i vår #liteofta-utmaning.

Att röra sig är bra. Att röra sig varierat är jättebra. Jag satsar på det sistnämnda idag och tipsar om rena barnleken, nämligen följa John som dagens motion (du hänger väl med i septemberutmaningen #liteofta?. Kolla inläggen från den här månaden på bloggen - välkommen in i leken!)

Varför?

Idag tipsar jag vidare om hur du kan få till mer rörelse i vardagen eftersom de små steg som du tar ofta är värda mer i längden än sällan tagna jättekliv. Särskilt om du som jag tycker att goda vanor är bra att ha. Goda och hälsosamma beteenden är ju enkla att hålla sig till när de väl har blivit vanor... 

Dagens tips för extra motion i vardagen handlar om att passa på, när en parkbänk, en betongsugga eller kanske en betongbagge dyker upp?!

Löparglädje på Vrångö 23-24 mars 2018!

Löparglädje på Vrångö - fyra gånger är en vana? I det här fallet en riktigt god sådan, det är nämligen fjärde våren i rad jag kör löparhelg i samarbete med Håkan på Kajkanten. Helgen fyller vi med löparglädje. Det här passar både dig som vill komma igång med löpning och dig som vill komma vidare.

Vi fortsätter med utmaningen motion var dag, vardag som helgdag och vad passar bättre en fredag än att ta en senväg? Som blir en genväg alltså! Så här tänker jag: 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com

Allt detta knipande
Uthållighetsknipa, styrkeknipa och intervallknipa. Knipa så fort du står vid röd gubbe eller när du lagar mat. Knipa. Träna. Vara duktig. Och när du ändå inte kan hålla tätt känna både skuld (för du kanske trots allt inte har knipit så mycket som du borde?) och skam (för vem sjutton kissar ner sig i vuxen ålder?).

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus
(nej, du måste inte gå utfallsgång på Karlsbron - med du KAN göra det. Precis som att du kan stå vid skrivbordet och gå dit du ska...)

Vila är ju en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv och något som många med mig tycker är klurigt att få till. Men det här underlättar: Naturen. Vatten. Och en bastu. 

Det här med löparglädje alltså! Det är inte bara ett påhitt utan den är på riktigt den glädjen. Särskilt när löpningen är en lek...

Har precis kommit hem efter en vecka som gav mersmak. På alla möjliga sätt! Miljön, människorna, maten och feedbacken. Jag är definitivt redo för mer glädje, frihet och styrka!

Så här glad är jag idag. Och lever som jag lär (igen!): Firar framgångar som leder åt det håll jag vill oavsett om framgången är stor eller liten. Välkommen att fira 1000 följare på Instagram med mig!

Tacksamhet ger glädje

Det är något skönt, avslappnat och kanske till och med lättjefullt på ett högst hälsosamt sätt över augusti. Som om augusti är den kloka i gänget av sommarmånaderna. Augusti har förstått hela grejen med hälsa. Alltså hälsa på riktigt! Hälsa utan press och prestation. Hälsa där vila är lika viktigt som aktivitet.

Jag börjar nästan, nästan varje dag med att sätta en intention för just den dagen. För att göra mig underlätta mina val och för att skaffa mig en dag jag vill uppleva.  

Planen på Ullevi, tiotusentals människor som hoppar, sjunger och dansar tillsammans - en överdos av glädje, eufori, tacksamhet och kärlek. Ännu en anledning till hållbar hälsa...

Hurra! Jag älskar att fira! Framgångar, utveckling och födelsedagar. Särskilt min... Och idag fyller jag år! 

Kommer du ihåg julikalendern? Den som innehåller fler luckor än dagar i juli och som är sådär härligt hälsosam? Du kanske till och med har öppnat några av luckorna i den? Det har jag!

Att springa i backe behöver inte vara den där skräckupplevelsen som många tror. Det kan vara både kul, stärkande och alldeles... alldeles underbart! Även om det alltid är jobbigt. För det är det.

Jag är periodare på en del saker och en av dem är podcasts. Alltså: kärleken till formatet består, men föremålen växlar om du hänger med på vad jag menar. Och det gör du ju såklart. Idag tipsar jag om de podcasts jag gillar just nu.

Dags att tvätta midsommarstassen? Passa på att få in knäböj och tåhävningar! Och ett gäng upphopp däremellan... Varsågod, dagens passa på-träning passar perfekt när du ändå ska hänga tvätt. Ner och böj, upp och sträck. 

Knäböj - rak rygg, stark bål - kom djuuuupt ner så blir det rörlighetsträning för höfterna också. 

Oftast gör jag visserligen utfall mot gräsklipparen. För att den inte startar, för att jag tycker att någon annan ska klippa gräset eller kanske helt enkelt för att jag glömmer att jag kan göra utfall med den?

Jag vet. Jag ska. Jag borde. Men jag känner inte för det... Känner du igen dig? Eller någon annan? Varsågod, hett tips på hur du får något gjort kommer här:

KÖR och GÖR!

Gör mer av det du gillar och mindre av det du inte gillar, det stärker ditt självförtroende och gör dig nöjd, glad och tillfreds med livet. Visst låter det enkelt? Ändå är det så skitsvårt för de flesta av oss, för vi ska bara... Bara skapa de perfekta förutsättningarna först.

Känslan efter en go löprunda är alldeles... alldeles runderful. Energifylld, glad, trött, svettig, pigg, slutkörd, stark och... ja: alldeles runderful!

Det mesta av det vi gör varje dag, gör vi utan att vi tänker på det. Vi tänker inte heller på att det vi gör är resultatet av idog träning, inför mer eller mindre uttalade mål...

Mitt uppdrag på Göteborgsvarvet började samtidigt som eliten svischade genom Slottsskogen. Och slutade ungefär när de stormade Hisingen. Vad jag gjorde? Värmde upp ett gäng hjältar i hettan i solstaden Göteborg...

Varje onsdag kl 11.55 livesänder jag i Facebookgruppen GladFriStark om hur vi som vill bli långsiktigt hållbara kan använda hälsan som hävstång. 

Löpning (okej, okej: konditionsträning överhuvudtaget) är bra till så mycket. Som att hantera stress till exempel. Du kan ladda för viktiga möten eller kreativa utmaningar genom att träna högintensivt innan.

Äntligen! Min webbkurs Glad fri Stark - med hälsan som hävstång kommer, efter mångas önskemål, som en kurs där du börjar när du vill och sköter dig själv. Hur låter det? 

Frågar du mig är det definitivt resan som är mödan värd när det kommer till löpning. Resan får gärna hålla på ett tag, får gärna ta det sakta i backarna och se sig omkring. Känna. Och den får gärna kantas av härliga möten. 

Fredagsfys före fredagsmys? Jag är så trött på att vi inte får lov att mysa om vi inte börjar med att fysa. Ändå gillar (kanske till och med älskar?!) jag att träna. Men jag ogillar (kanske till och med avskyr?!) dåligt samvete! Och den där meningen "fredagsfys före fredagsmys" är fullknôkad med dåligt samvete.

Har du tänkt på hur galet det är att vi prioriterar bort det vi mår bäst av när vi behöver det mest? Helt crazy, men inte konstigt...

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något.

Nu kan du och dina kollegor spela er till ökad arbetsglädje och bättre hälsa. Spelet Glad Fri Stark - för laget och jaget är äntligen här - gamification med eller utan workshop.

Ett träningskort till personalen löser inte hälsofrågorna på jobbet. Att träna tillsammans löser fler frågor, men inte alla. Att skratta, prata och hämta kraft tillsammans, se vikten av det man gör och den man är hjälper till ytterligare med att bygga ett lag som har plats för ett jag och ett jag som är viktigt för ett lag. 

Det du fokuserar på växer och det är mycket lättare att fokusera på det vi är rädda för och det som gör ont än det vi blir glada, fria och starka av. Det är sen gammalt...

Mitt i all kaos... Det är fint att jag är en del av en stor, varm motkraft till galna terrorister. Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag har ett vackert hav att springa vid, en fin familj och vänner som jag älskar, för det ger mig styrka, trygghet och frihet att vara med och vända det här (också) och göra gott. 

Det är så mycket som stoppar oss från utveckling och förbättring som vi inte ens vet om. Som risken att se ut som en looser, en som inte kan eller vet något och risken att framstå som ful till exempel. 

Du som vill få energi före semestern, känna axlarna sjunka och hitta glädje, frihet och styrka och som tror att jag har rätt när jag säger att hälsan är en fenomenal hävstång för att åstadkomma det - häng med! Dags för ny omgång av webbkursen GladFriStark för dig som vill vara långsiktigt hållbar.  

I helgen körde jag löparläger på Vrångö. Som vanligt hade jag höga förväntningar. Som vanligt överträffades de förväntningarna. Det verkar inte finnas någon ände på hur kul man kan ha när man springer, hoppar, kör intervaller, löpteknik, löpstyrka och -rörlighet.

Mod och magkänsla - är det vad som krävs för att du ska leva hållbart hälsosamt? Ja! För att hitta det är jag säker på att hälsan är en fenomenal hävstång. Du hör ju, det är som hönan och ägget. Eller är det ägget och hönan? Hälsan kan komma först och ur den kommer modet och magkänslan. Eller så kommer modet först och tar dig till din hälsa... 

Lunchföreläsning 29/3 och du är välkommen tillsammans med vem du vill och var du vill. Duka fram en go lunch, luta dig tillbaka och: enjoy the ride!

Idag är det internationella glädjedagen,en dag som FN instiftade 2013 och som visar hur mycket glädje betyder för vår hälsa. Det här med glädje är allvarliga saker och har stor betydelse för hur vi mår, oavsett om vi är sjuka eller friska.

"Men, dina lår ser ju ut som sånt där apelsinskaI" sa min lillebror utan att veta vad han satte igång. Som lårens dag till exempel, den instiftas idag. Är du med?

Du vet den där känslan, när axlarna sjunker nedåt och du har tid och energi över. När du är glad, fri och stark och livet leker. Vet du vad jag menar?

Så här får du axlarna att sjunka OCH tid över!

Det är så himla coolt, det här med glädje: den ökar ju mer du slösar med den! Ikväll växte glädjen i världen. Kände du?

Mina tankar om löpning hamnade på Hälsoboostens blogg på Må bra:s site. Tycker att Louise får mig att låta så klok så att det inte är klokt. Läs gärna: Alla kan springa

 

Jag missunnar dig ingenting. Jag tycker att du ska göra, köra och leva som just du mår bäst av och jag tycker att du ska göra det utan dåligt samvete. Utan dåligt samvete väljer du att äta, springa, träna, älska, sova, skratta, slappa när du vill. Då behöver du inte unna dig! Visst är det smart? Och visst gör det livet roligare att leva? Lättare.

Jag blev så inspirerad av mig själv i Aftonbladet Söndag förra veckan att jag drar igång en utmaning. Ska du med? Vi börjar imorgon!

I söndags tipsade jag i Aftonbladet Söndag om hur du tar dig en an en 30-dagarsutmaning för att skapa nya vanor. Och det ÄR sant, det KAN räcka med 30 dagar för att skaffa en ny vana. Är du motiverad och vet precis exakt VARFÖR du vill skaffa dig den vanan är mycket vunnet.

Där du kanske till och med når dit du tror är omöjligt är nå?! Känner du igen den? Jag tror att vi har upplevt det i alla fall någon gång både du och jag och alla andra, när flytet är i luften, lyckan är här och vi kan göra precis allt vi vill.

Människor med mål och mening är faktiskt lyckligare än de utan. Det där med mål och mening har vi pratat om tidigare. Eller jag skrivit om och du läst. Kanske. Hur som helst: 

Förmiddag i P4 Göteborg, 1 timme och sådär ungefär 42 minuter in i programmet. Vill du läsa mer om vinterbad, läs här: Hett med vinterbad

Mål däremot, det är en helt annan femma. Särskilt om jag vet varför jag vill nå dem och att jag ger mig själv förutsättningar att lyckas, har ett gäng delmål på vägen och ser till att fira dem. 

Det är när jag springer som de nya idéerna får chans att dels komma och dels breda ut sig. Det är när jag springer jag lär mig av mina läxor utan att älta. Det är när jag springer som jag är. Här. Nu. 

Du kanske har tappat bort dig själv tillfälligt, vet inte riktigt vad du ska äta eller hur du ska träna. Du kanske sover dåligt också men jag lovar att det inte hjälper att du lär dig mer om det. Du behöver lära dig mer om dig själv. Känna mer vad det är du känner.

Alla barn har rätt till skolgång. Eller hur? Så: jag stöttar Musikhjälpen genom att springa runt runt runt... Verkar det klokt? Det är det! 

Varje steg räknas. Det kan till och med vara så att de små, korta, enkla stegen räknas mer i det långa loppet - så ta dem. Krångla inte till det med jättekliv eller specialsteg när du vill förbättra något.

Jag vill egentligen bara springa. Ja, jag kan mycket väl vara stilla också, men när det kommer till träning, då vill jag springa! För att kunna fortsätta springa behöver jag ibland göra sånt jag inte vill... Som att hålla mig rörlig och stark, så att jag inte felbelastar kroppen under alla de miljontals steg jag tar och vill ta.

Vilken härlig energi när Malin Lundskog från Hälsokonsulterna Hälsa mera AB inspirerade F-gruppens Göteborgs medlemmar kring hälsa och hur vi förblir sköna själar och hållbara för våra barn samt i våra karriärer. Stort tack Malin för många kloka ord!!

De flesta av oss har drömmar om hur vi vill att livet ska vara. Hur vi själva ska vara. Var vi ska vara, med vem vi ska vara och vad vi ska göra. De flesta av oss drömmer, men fastnar någonstans i verklighet,  jantelag och gamla sanningar. Men nu så: här kommer storyn om hälsodrömmen som blev sann.

Mitt nya favvosnacks - när det ska gå fort och vara enkelt och jag har glömt och jag har inte haft tid... ja, eller vilka andra ursäkter jag nu kan tänkas komma på. Ibland behövs det nödlösningar, och då är det bra om det finns bra sånna. Så dagens hälsotips - feel free to bounce yourself when you need.

Psst. bilden har jag lånat av Bounce balls, tack!

Diskussionerna är heta - ekologiskt eller inte? För miljöns skull? För din egen?
Det är just det som vi ofta missar tycker jag.
Självklart väljer jag så ofta jag kan ekologiskt, och gärna för miljöns skull, men helt ärligt det lockar mig mer att inte få i mig alla dessa skumma besprutningsmedel och annat otillåtet i eko-produkterna än motsatsen.

Recepten på smarriga bananpannkakor snurrar runt på många bloggar och på facebook just nu. Det är hög tid för mig att falla för frestelsen och testa. Till helgen tänkte jag testa den här varianten från PT-Fia, eller hur gör du?

(Bild lånad från inlägget hos PT-Fia!!)

Ute är inne. Det är inte ens en trend, det är sedan gammalt! Ut och njut, för vet du: Vi som tränar utomhus blir piggare, får mindre spänningsvärk, är mer positiva och mindre deprimerade. Bland annat alltså... 

Jag är absolut inte ensam om att vara en Lonesome Runner. Om det, om boken Några varv runt jorden bara och om löpning i största allmänhet pratade jag på P4 Göteborg den 7/11-2016. Vill du höra? Lyssna här 43:10 och 1:17 in i programmet. 

Jag har ju bloggat en hel del om vad hälsa är, vem jag är, vad jag gör, men ändå: vill lära känna dig som följer mig bättre och bjuda mer på mig och Hälsa mera.

Nej nej nej: Din hälsa är inte ett dugg privat, den påverkar allt och alla du har omkring dig. Däremot är den väldigt personlig - ingen annan vet var du är nu och vart du är på väg. Så här tänker jag: 

Woop woop! Nu gör vi det igen: springer på Vrångö. Eller nu och nu... Vi springer i mars. Kolla här:

24-25 mars 2017 med möjlighet till extra övernattning

Några varv runt jorden bara. Äntligen är det dags för en bok fullknôkad med löparstories för både vana och ovana, frustrerade, resultatinriktade, njutningslystna, lonesome och tillsammanslöpare.

Idag är det exakt ett år kvar till The Runner´s Convention 3.0. Jag längtar! I lördags körde vi årets upplaga av konventet och ärligt talat: det var alldeles... alldeles underbart! 

Det är med en riktigt rejäl stolthet och glädje jag härmed förkunnar att The Runner´s Convention kommer tillbaka och samarbetet mellan Hälsa mera och Salming Running Community fortsätter. 2016.10.01 - save the date. Har du hängt med i mina varma känslostormar kring konventet som är skapat av oss löpare, för oss löpare så vet du: I´m lovin´ it!

Hjälp, semestern är slut och jag är inte utvilad! Så sa en av mina kunder förra året och det var då idén till webbkursen Glad Fri Stark föddes. Om du känner som min kund tycker jag att du ska hänga med! Den 12 september går startskottet för vårt sex veckor långa äventyr tillsammans - ett äventyr som du sedan fortsätter resten av livet...

 

Det sa klick när jag träffade Katja på Hungerprojektet första gången! För vi ser livet, hälsan och hela härligheten på samma sätt: alla kan påverka sin egen situation och hitta motivationen att göra det. Ibland med hjälp av andra, men allra oftast finns det där inom oss: glädjen, friheten och styrkan.

Den blå linjen som har trampats av mängder av löparfötter av olika slag, den gör mig helt pirrig! Många gånger har ett par av de där löparfötterna varit mina, ibland har de persat och en gång har de kommit sist i mål. Ibland har de trampat runt helt oberörda och någon gång har de gjort ont.

Du vet kanske att jag pratar, springer och skriver – allt med hälsan som hävstång? I webbradio Ariton berättar jag om hur betydelsefull glädjen är för hälsan och vad konserter och löpning har gemensamt. Du får följa mina tankar om att sätta mål och om att jag är totalt paralyserad av ett av mina mål. Kanske är det viktigare att drömma? 

Hälsa mera bjuder på hälsokurser för ledare, inspiratörer, hungriga och gravida... Du kör dem i din egen takt, när du vill, var du vill. Hur smart som helst - precis som du! 

Hälsa på webben - här hittar du följande kurser: 

Jag bjuder på 5 formler för framgång - med hälsan i fokus. Och frukost såklart! Häng med på en morgon som ger kunskap, inspiration och chansen att träffa andra sköna människor.

Nu gör vi det igen - hjälper dig som är nybliven mamma att komma igång med träningen och bli en starkare och uthålligare mamma. Vi har en ny härlig och trygg instruktör för dig: Pernilla, som är utbildad PT, mamma och lärare med mängder av energi och glädje att bjuda på.

Klart att du ska hälsa mera™, det vet du ju;-) Idag släpps ett väldigt speciellt avsnitt av Hälsa mera-podden från Böda camping, där vi bjuder på semesterhälsa och hälsar hem. Vi snackar hälsa med Martina på Aller Media som anordnar Hänt Extras hälsodagar på Böda camping och med

Vad är hälsonytt? Vad är hälsohett? Hur hälsar många just nu? Vad pratas det om i hälsokorridorerna? I lunchmatsalarna? På krogen? Hälsa mera på spaning helt enkelt! Den första är ingen högoddsare, men varför ska den vara det, när det är så här det är? Och det här hälsogäller just nu:

För mig handlar inte det här om något nyårslöfte, för det har jag inget... Eller. Kanske. Det där med att gapskratta varje dag är inte så dumt ändå. Bra att påminna sig om när livet bara är utan att märkas. När dagarna går. Bra att påminna sig om livet över huvud taget kanske? Att det är rätt fantastiskt ändå. Ja, för det mesta i alla fall.

365:e blogginlägget av 365 på vårt tema hälsa 365, det vill säga hälsa varje dag. Vår avsikt med det har varit att ge dig ett hälsotips varje dag, hela året - inga stora revolutionerande tips utan enkla vardagliga saker som gör att du varje dag kan göra något som får dig att hälsa mera™. Hoppas att du har gillat dem. Det har vi:-) 

Brukar du lova dig själv saker inför ett nytt år? Revidera och sätta upp nya mål?
Jag brukar landa i mitt kommande år kanske inte alltid exakt på nyårsafton, men dagarna efter. Fundera över om det är något jag är extra nöjd över som jag verkligen vill ha kvar, något jag vill förändra/förbättra och något jag vill uppnå. Nytt år och nya mål.

Är det dags för nya tag snart? Låta 2015 bli året du hälsar preciiis som du har tänkt dig, inte falla tillbaka och röra dig för lite, äta fel och för mycket, skratta för lite, strunta i återhämtning och kramar? För det är väl ingen idé att påbörja nåt idag? Det är ju ändå nyårsafton snart. Sen kommer 13-helgen. Och så börjar jobbet på allvar igen. Eller skolan.

Läste häromdagen en lista över den vanligaste vardagsmaten som vi äter, där fiskpinnar, blodpudding, pizza och korv toppade listan. Det ska gå snabbt och uppenbarligen vara oförskämt enkelt att laga middag idag. Halvfabrikat och färdiglagat... att undvika halvfabrikat är ett enkelt hälsotips.

Det blir inte alltid som man har tänkt sig och då mår man bäst av att gilla och göra det bästa av läget. Ett planerat långpass i löparspåren frös (bokstavligen!) talat inne, inte för att det är för kallt att springa idag utan för att det är för halt. Snorhalt! Blankis-halt! Helt galet halt!

Den här juldagsmorgonen glimmade verkligen. Dagen också. Passade på att ta ett juldagslöp längs havet och njöt i fulla drag. Njöt också av att kunna slänga mig i soffan och göra... ingenting. Det är så sällan. Kanske alldeles för sällan? För det är nyttigt för hela oss att göra ingenting. Varva ner efter en hösts uppvarvning och en julförberedelses gasande.

Vi på Hälsa mera, genom den ena av de bägge galna tomtarna, önskar er en riktigt riktigt God Jul.
Njut av hela kalaset, oavsett vad du tar dig för... det är vårt enda tips till dig idag.

Man måste inte vara först för att vara riktigt jäkla bra! Beatles var först med just den här, Joe Cocker kom sen. Vilken verison som är bäst? Båda! Men idag går tankarna till Joe Cocker, som gick bort igår, 22/12. Jul eller inte - livet och slutet av det pågår hela tiden och struntar blankt i julklappar, glögg, godis, skinka och pepparkakor.

Julen är förknippat med mycket mat, godis, mys och sociala tillställningar... och faktiskt oftast allt för lite rörelse. Att ta för vana att försöka röra på sig lite extra, även dagar där träningen kanske prioriteras bort av olika skäl, vinner du på. Och att dessutom utmana knoppen lite mer än bara med skinka och Kalle... spela spel t.ex.

Ge dig själv lov att ta lov. Var ledig. Njut. Andas sådär riktigt djupa andetag. Rör på kroppen. Använd knoppen. Lyssna på skön musik. Ring en vän. Och släpp alla måsten du tror att du måste. I alla fall för en lite stund, det har du inne på - vi lovar. 

Dagens hälsa 365? Du har lov att ta lov. Vi lovar.

Här ska jag dela med mig av min favoritsallad på julbordet... eller innan julbordet, eller efter julbordet, eller *valfritt*...

En rejäl skål med riven (eller riktigt finstrimlad rödkål) - ja men säg typ en liter
Ett par matskedar hackad purjolök
3-4 små juläpplen hackade i fina tärningar
2 dl russin
2 dl hasselnötter

Våga testa - det där som inte var din grej för några år sedan kanske är det nu? Och det där du aldrig har ätit förut kanske visst är gott, även om du inte tror det? Och det kanske är helt OK att snabbträna på lunchen även om du aldrig har testat det förut?

Läser i Ingenjörsnytt om Kalmar vatten som har infört obligatorisk friskvård i form av träning för att personalen ska hålla sig frisk, må bra och undvika belastningsskador. Bra, säger vi om det!

Har sagt det tidigare i december... måstena bara hopar sig i stora högar. Det är mycket på jobbet. Deadlines, budgetar att leva upp till och nya att skapa. Slutföra och påbörja. Det är mycket fix hemma. Klappar som ska införskaffas, sill som ska läggas in, köttbullar som ska rullas.

Go o gla lucia på er! Ja, det närmar sig jul och grönkålen fyller mataffären, receptsamlingar och förhoppningsvis din mage också. Grönkål ÄR gott! Och GÖR gott. 

Nu börjar julens alla måsten och krav på riktigt. Bestäm dig för att tagga ner, vila upp dig och skapa dig en jul som du vill ha den. Du kan säga nej. Det kan vara dammråttor i hörnen. Det behöver inte vara perfekt.

Make it a december to remember!

Något man slås av när man blir förälder tycker jag, det är att lära sig saker. Tänk vad mycket våra barn lär sig på bara några år. Först gå, springa, hoppa, tala... sen alla dessa saker som man själv tar för givet; cykla, åka skridskor, simma, åka skidor... jag har en son som helst vill kunna direkt, annars tröttnar han.

Häng med på vad som händer fr.o.m. nu och fram till Hälsodagen på facebooksidan 

Det är så uppenbart med barn t.ex. - att de gör som du gör och kanske inte alltid som du säger. Det blir den här bilden ett lysande exempel på. Men vet du vad, vuxna är bara stora barn, eller hur? Så även din man, fru, kompisar, medarbetare osv gör som du gör - inte som du säger. Var en god förebild, det är hälsa det!

Älskart!

Dagens hälsouppmaning är enkel - tro på dig själv, då kan du!

Första advent - och äntligen kommer ljuset tillbaka. November är för mig en riktigt seg höstmånad med mörker och rusk, jag får kämpa för att ta mig till träningen och verkligen peppa mig själv att inte bara hänga i soffan. När dippar du? Det kan vara bra att känna till om man har vissa perioder när man tenderar att ha svårare att motivera sig...

Att fredagsfys är ett lika myntat begrepp snart som fredagsmys gillar jag. Ja, älskar´t.

Tidigare i våras gjorde jag en kort shoppingrunda efter träningskläder hos de stora kedjorna. Ville testa de billigare varianterna och uppdatera min träningsgarderob. Var dock osäker på om dessa kläder verkligen skulle hålla måttet... och det kan jag garantera att, hittils, har dessa kläder absolut stått upp till mina förväntningar. Jag använder dem dagligen.

Igår hade jag och Malin ett superhärligt möte på en grymt inspirerande anläggning. Det var vackert, mysigt, ombonat, inspirerande, naturligt, hälsosamt...

Den första personen du ska inspirera varje dag är dig själv. Hur gör du det?

Jag piggnade till, blev glad och hälsade mera efter en jogklass på Elixia idag. Löpning, medicin som smakar mera!

Malin L

...disco. Herrejösses. Disco.

Måndag. Det finns olika sätt att dra igång veckan på. Trött och inte ett dugg utvilad, pigg och full av förväntan, likgiltig... Oavsett utgångsläge: du kan hälsa mera. Visst är det bra?

Grattis alla varvet-löpare! Bra jobbat.

Jepp.... sluta älta, gör nåt NU istället, av resten av resan lixom...

Malin L gör strandfynd på morgonpromenaden och hälsar mera idag också. Från hjärtat!

Visst verkar det onödigt att uppfinna hjulet. Igen, menar jag - det är ju redan gjort liksom... Ändå gjorde vi det idag. Hälsa mera hälsade på Deloitte i Göteborg och pratade. Just det. Hälsa! Framförallt om vikten av att röra sig. Och äta bra. Och sova gott. Och balansera. Och hitta motivation till det hela. Allt fick visst plats i ett stressalugnt-hjul.

Förbereder en föreläsning inför kommande vecka och sprang på en text ur Emma Pihls Vinnare i din egen tävling;

Det pratas mycket om ekologiskt eller inte... och jag tycker det finns en mängd olika benämningar och titlar att hålla koll på. Environmental Working Group listar varje år "The Clean Fifteen" - som visar på de 15 mest hälsosamma alternativen i frukt- och grönsaksdisken utifrån ett besprutningsavseende.