Hälsopepp

Bli din egen bästa coach!

Bli din egen bästa coach! Det här är egentligen ett blogginlägg till mig själv, jag är nämligen min egen sämsta coach. Har reflekterat över det idag och fattar precis varför: jag är människa!

Fixa sommarformen

Fixa sommarformen, låter det peppande eller deppande? Som ett nödvändigt ont, ett jobbigt måste eller som något alldeles ... alldeles underbart? Och innan du drar några förhastade slutsatser: vad innebär att fixa sommarformen? Häng med ska jag berätta vad det innebär för mig och kanske kanske (hoppas!) kan det inspirera dig.

volanglöpning - en mänsklig rättighet?

Volanglöpning - äntligen är den perioden här. Igen! Ett statement för kroppspositivism och träningsfeminism och för att njuta lite extra av livet. Volanglöpning är tamejtusan en mänsklig rättighet som bara väntar på att vi ska ta för oss av den! 

Beach 2018

Beach 2018 - håll i hatten! Här kommer tipset på hur du kommer i form för sommar, sol och salta (eller söta) dopp. Du fixar det, det är ju ändå en hel dag kvar till juni ..i. Som du vet tror inte jag heller på quickfixar, däremot på sådant som är enkelt att fixa.

Vilken är den bästa träningen?
Det kan vara den av de allra vanligaste frågan jag och andra instruktörer och löpcoacher får. Mitt allra vanligaste svar är "Det beror på ..." Och då vet jag att de inte är svaret du som ställer frågan om den bästa träningen vill ha. Du vill ju veta vilken som är den bästa träningen. Eller hur?!

Release av boken GLAD FRi STARK
Äntligen klart för hur min orange bok om hälsa ska komma till världen: Skönhetsfabriken öppnar sina hälsoportar för oss allihop. Välkommen på hälsosam release av boken GLAD FRi STARK!

stötta varandra, en aspekt av hälsan på jobbet

Hälsa på jobbet

Träna hårt - vila stenhårt
Tränar du hårt får du bättre effekt av träningen om du vilar stenhårt. Och du, jag pratar inte enbart om fysisk träning. Det gäller dina mentala utmaningar också! Även om du inte tränar lika strukturerat mentalt så använder du och utmanar dig själv mentalt regelbundet. Det är jag säker på. 

GLAD FRi STARK - en bok om hälsa
GLAD FRi STARK är boken för dig som är soffpotatis och vill få tummen ur! Och för dig som är prestationsprinsessa och vill sänka dina axlar. GLAD FRi STARK är en bok om hälsa och personlig utveckling fri från quick fixar men med mängder av magkänsla och gott samvete.Den andre december 2017 släpptes boken. 

Du som har hängt med här ett tag vet ju att jag vurmar för min webbkurs Glad Fri Stark. Vet du: det är det fler som gör! 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Träningsmaskiner.com  och Träningspartner

Jag tycker om att träna

Har du någon gång drömt om att leva mer hälsosamt? Att vara en sådan där som tränar, äter bra och är glad, fri och stark? Och sagt tänk om ...

Varför?

Jodå, det är måndag och chans att ta tag i det här med motion var dag igen. Äh, skoja bara. Det spelar ingen roll vilken dag det är: du kan alltid motionera. Börja motionera. Och byta perspektiv på livet!

Det står dig helt fritt att välja vardagsmotion. Och att inte välja det. Precis som det står dig fritt att inspireras av mina tips under #liteofta-månaden. Eller inte. Dagens tips? Fritt val från alla de tips jag hittills har bloggat om under september, månaden då motion var dag står i fokus. 

Idag tipsar jag vidare om hur du kan få till mer rörelse i vardagen eftersom de små steg som du tar ofta är värda mer i längden än sällan tagna jättekliv. Särskilt om du som jag tycker att goda vanor är bra att ha. Goda och hälsosamma beteenden är ju enkla att hålla sig till när de väl har blivit vanor... 

Dagens tips för motion var dag, vardag som helgdag är att du står upp! För dig själv och din egen skull. Stå så länge och mycket du orkar idag med båda fötterna stadigt på golvet, rak i ryggen och med sänkta axlar.

I dagens septemberutmaning väljer vi att gå i varenda trappa vi ser! Ja, välj trappan även om den blir en omväg, det blir din genväg till mer energi och nya goda vanor. 

Måndagsmoves i septemberutmaningen: låt kontorsstolen stå stilla och gå själv. Lätt fixat, svårt att komma ihåg. För inte kan det vara något annat än just det dåliga minnet som gör att en genomsnittlig kontorsstol rullar fjorton kilometer per år? Skoja bara...

I sann söndagsanda vardagsmotionerar vi vidare tillsammans. Idag med en hund! Jag har ju utlovat enkla lösningar på att få till den dagliga rörelsen, att skaffa hund kanske inte räknas till något enkelt? Så, har du inte redan hund eller en hund att låna över dagen kan du ju låtsas att du har en.

Andra dagen av septemberutmaningen (motion var dag hela september) och dagens tips förenar nytta med nöje. Eller nytta med nytta? Kanske till och med nöje med nöje? Bra är det hur som helst!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Storytel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Allt du säger och tänker till och om dig själv har effekt, olika effekt beroende på vad du säger och tänker. Såklart!

 

Nystartstider för många nu så här när hösten och rutiner börjar ge sig tillkänna. Jag tänker därför dela med mig av ett hälsotips som slår alla andra: TYCK OM DIG!

Vila är ju en viktig ingrediens i ett hälsosamt liv och något som många med mig tycker är klurigt att få till. Men det här underlättar: Naturen. Vatten. Och en bastu. 

Har precis kommit hem efter en vecka som gav mersmak. På alla möjliga sätt! Miljön, människorna, maten och feedbacken. Jag är definitivt redo för mer glädje, frihet och styrka!

Så här glad är jag idag. Och lever som jag lär (igen!): Firar framgångar som leder åt det håll jag vill oavsett om framgången är stor eller liten. Välkommen att fira 1000 följare på Instagram med mig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel och Bokus - alla tankar är mina egna!

Just add water och jag är en glad och tacksam en! Idag öppnade jag sista luckan i julikalender, den som det står nummer ett på, genom att besöka ett smultronställe i Göteborg: Kattegatt! Okej, Kattegatt är inte ett enda ställe, det omhuldar ju stans västra delar. Men ändå, havet är mitt smultronställe. Det är till havet jag tar mig för att andas.

Planen på Ullevi, tiotusentals människor som hoppar, sjunger och dansar tillsammans - en överdos av glädje, eufori, tacksamhet och kärlek. Ännu en anledning till hållbar hälsa...

Det måste vara någon mening med att vi mår bättre mentalt av att springa. Av att röra på oss överhuvudtaget. Som idag, snacka om att jag var frustrerad när jag snörade på mig löpardojjorna och drog iväg.

Kommer du ihåg julikalendern? Den som innehåller fler luckor än dagar i juli och som är sådär härligt hälsosam? Du kanske till och med har öppnat några av luckorna i den? Det har jag!

Vad sägs om att möta hösten med ny energi, goda vanor och mer glädje? I augusti går kursen Glad Fri Stark live, på Masegården i Dalarna och du är varmt välkommen!

Tycker du, som jag, att sommaren är en perfekt tid för att komma igång med löpning men vet inte riktigt hur du ska lägga upp dina pass? Häng med, idag får du tips på komigång-pass!

Sommaren är en perfekt tid för att komma igång med löpning, för dig som längtar efter det. Det är ljust både morgon och kväll, det är varmt och det finns tid... Ingen är gladare än jag av fler sköna löpare ute i spåren och därför har jag några tips till dig som vill börja springa. Och fortsätta. 

Det låter både busenkelt och självklart att vara sann mot sig själv. Men alltså... är det någon vi ljuger för så är det ofta oss själva. Vi ljuger om att vi inte är tillräckliga, inte orkar, inte kan. Vi ljuger så att vi tror oss själva, för vet du hur lätt det är att tro på de lögnerna? Gôrlätt!

Nu är det juli igen, ja nu är det juli igen... och vi är en hel drös hälsobloggare som bjuder på julikalender med inspiration till hälsa. På riktigt. Du som har hängt med mig ett tag vet att min definition av hälsa handlar om glädje, frihet och styrka. Och om hållbarhet och massor med njut längs vägen.

Du har säkert massor med saker du gör varje dag som du inte ens tänker på. Sådana där saker som bara händer och som du gör av gammal vana. Det är precis det som är grejen med gamla vanor: de bara händer och kräver ingen större ansträngning att genomföra.

Jag är så glad och tacksam över att jag har hittat löpningen. Som återhämtning, uppvaknande, energikälla och bara ren och skär njutning i all sin enkelhet. Det är inte bara som jag tror och känner utan det är ju faktiskt så att du som har god kondition och som rör på dig regelbundet håller längre.

Jag är periodare på en del saker och en av dem är podcasts. Alltså: kärleken till formatet består, men föremålen växlar om du hänger med på vad jag menar. Och det gör du ju såklart. Idag tipsar jag om de podcasts jag gillar just nu.

Glad midsommar! Förutom grodhoppen runt midsommarstången kanske du har fullt upp med att äta sill, välkomna gäster, hålla koll på grillen och hela släkten. Snacka perfekt passa på-träning för dig: sidoplanka med rotation!

Dags att tvätta midsommarstassen? Passa på att få in knäböj och tåhävningar! Och ett gäng upphopp däremellan... Varsågod, dagens passa på-träning passar perfekt när du ändå ska hänga tvätt. Ner och böj, upp och sträck. 

Knäböj - rak rygg, stark bål - kom djuuuupt ner så blir det rörlighetsträning för höfterna också. 

All you need is love, kärleken från och till andra och kärleken till dig själv. Jepp, du behöver din egen kärlek också! I alla fall om du vill leva ett gôtt, hållbart och hälsosamt liv...

Det närmar sig nypremiär på webbkursen GladFriStark - nu i en upplevlad variant! Du vet, det blir bättre och bättre dag för dag... Vi utvecklas hela tiden, förhoppningsvis till det bättre. Det gäller mig också. Och mina kurser. Tur för dig att jag har utvärderat de omgångar som har varit och nu har skapat GladFriStark 2.0. 

Idag är det visst mobilfria dagen. Vilket sammanträffande! Jag har en alldeles egen mobilutmaning som du gärna får haka på! 

Och alltihop på sommarens första dag...

Jag vet. Jag ska. Jag borde. Men jag känner inte för det... Känner du igen dig? Eller någon annan? Varsågod, hett tips på hur du får något gjort kommer här:

KÖR och GÖR!

Gör mer av det du gillar och mindre av det du inte gillar, det stärker ditt självförtroende och gör dig nöjd, glad och tillfreds med livet. Visst låter det enkelt? Ändå är det så skitsvårt för de flesta av oss, för vi ska bara... Bara skapa de perfekta förutsättningarna först.

Känslan efter en go löprunda är alldeles... alldeles runderful. Energifylld, glad, trött, svettig, pigg, slutkörd, stark och... ja: alldeles runderful!

Varje onsdag kl 11.55 livesänder jag i Facebookgruppen GladFriStark om hur vi som vill bli långsiktigt hållbara kan använda hälsan som hävstång. 

Löpning (okej, okej: konditionsträning överhuvudtaget) är bra till så mycket. Som att hantera stress till exempel. Du kan ladda för viktiga möten eller kreativa utmaningar genom att träna högintensivt innan.

Äntligen! Min webbkurs Glad fri Stark - med hälsan som hävstång kommer, efter mångas önskemål, som en kurs där du börjar när du vill och sköter dig själv. Hur låter det? 

Frågar du mig är det definitivt resan som är mödan värd när det kommer till löpning. Resan får gärna hålla på ett tag, får gärna ta det sakta i backarna och se sig omkring. Känna. Och den får gärna kantas av härliga möten. 

Fredagsfys före fredagsmys? Jag är så trött på att vi inte får lov att mysa om vi inte börjar med att fysa. Ändå gillar (kanske till och med älskar?!) jag att träna. Men jag ogillar (kanske till och med avskyr?!) dåligt samvete! Och den där meningen "fredagsfys före fredagsmys" är fullknôkad med dåligt samvete.

"Fått ta del av så mycket bra tankar... Hur jag ska komma bort ifrån ett hamsterhjul" och "Jag är så glad att jag har gått denna kursen som passar mig perfekt just för att den varit digital" Min webbkurs liksom...

Hållbarhet - en av mina grundvärderingar. Hållbara människor i en hållbar värld, visst låter det bra?! Ändå gör vi så himla mycket för att inte hålla i längden. Som att sitta stilla alldeles för mycket. Som att strunta i att umgås med dem vi tycker om. Som att tro att vi inte har tid att få dagsljus i ögonen.

Balans i livet - är det verkligen något att sträva efter? Nej, i alla fall inte hela tiden. Dels leder ständig balans ingen vart och dels är det pressande att hela, hela tiden ha balansen som mål. Så här tänker jag: 

Har du tänkt på hur galet det är att vi prioriterar bort det vi mår bäst av när vi behöver det mest? Helt crazy, men inte konstigt...

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något.

Ett träningskort till personalen löser inte hälsofrågorna på jobbet. Att träna tillsammans löser fler frågor, men inte alla. Att skratta, prata och hämta kraft tillsammans, se vikten av det man gör och den man är hjälper till ytterligare med att bygga ett lag som har plats för ett jag och ett jag som är viktigt för ett lag. 

Mitt i all kaos... Det är fint att jag är en del av en stor, varm motkraft till galna terrorister. Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag har ett vackert hav att springa vid, en fin familj och vänner som jag älskar, för det ger mig styrka, trygghet och frihet att vara med och vända det här (också) och göra gott. 

Tänker du extra på hälsan idag för att det är Internationella världshälsodagen? Kanske inte, den smyger ganska bra, den här dagen, men det är bra att den finns, för att visa vikten av hälsa och att det innebär så mycket mer än ett gymkort eller en grönkålssmoothie.

Det är så mycket som stoppar oss från utveckling och förbättring som vi inte ens vet om. Som risken att se ut som en looser, en som inte kan eller vet något och risken att framstå som ful till exempel. 

Mod och magkänsla - är det vad som krävs för att du ska leva hållbart hälsosamt? Ja! För att hitta det är jag säker på att hälsan är en fenomenal hävstång. Du hör ju, det är som hönan och ägget. Eller är det ägget och hönan? Hälsan kan komma först och ur den kommer modet och magkänslan. Eller så kommer modet först och tar dig till din hälsa... 

Idag är det internationella glädjedagen,en dag som FN instiftade 2013 och som visar hur mycket glädje betyder för vår hälsa. Det här med glädje är allvarliga saker och har stor betydelse för hur vi mår, oavsett om vi är sjuka eller friska.

"Men, dina lår ser ju ut som sånt där apelsinskaI" sa min lillebror utan att veta vad han satte igång. Som lårens dag till exempel, den instiftas idag. Är du med?

Du vet den där känslan, när axlarna sjunker nedåt och du har tid och energi över. När du är glad, fri och stark och livet leker. Vet du vad jag menar?

Så här får du axlarna att sjunka OCH tid över!

Vet du: lårens dag FINNS INTE! Visst är det crazy? Det ändrar vi på från och med 23 februari 2017. I år är nämligen året då låren erövrar världen med full stryka, rörlighet och skönhet och jag hoppas att du är en av dem som är med och ser till att det händer.

Det är så himla coolt, det här med glädje: den ökar ju mer du slösar med den! Ikväll växte glädjen i världen. Kände du?

Mina tankar om löpning hamnade på Hälsoboostens blogg på Må bra:s site. Tycker att Louise får mig att låta så klok så att det inte är klokt. Läs gärna: Alla kan springa

 

Jag blev så inspirerad av mig själv i Aftonbladet Söndag förra veckan att jag drar igång en utmaning. Ska du med? Vi börjar imorgon!

I söndags tipsade jag i Aftonbladet Söndag om hur du tar dig en an en 30-dagarsutmaning för att skapa nya vanor. Och det ÄR sant, det KAN räcka med 30 dagar för att skaffa en ny vana. Är du motiverad och vet precis exakt VARFÖR du vill skaffa dig den vanan är mycket vunnet.

Träning på jobbet är guld värt när det gäller lagbygge och jobbglädje. Jag är stolt, glad och oerhört tacksam över att ha fått vara med och bygga upp den känslan på SCA. Så här säger de själva: se bilder! (det är bara några av alla fina ord...)

Jag har ju bloggat en hel del om vad hälsa är, vem jag är, vad jag gör, men ändå: vill lära känna dig som följer mig bättre och bjuda mer på mig och Hälsa mera.