mål

Vagheten skymmer sikten

Vagheten skymmer sikten till det som är dina drömmar och mål. Ja, apropå det här som det handlar mycket om överallt just nu: mål, nyårslöften, drömmar och visioner. Är du vag när du pratar om vad du vill, vem du vill vara, vart du vill och när du vill göra något skymmer du sikten från det du vill nå.

Snabbguide för att nå dina drömmar

Snabbguide för att nå dina drömmar och inte bara fortsätta drömma om dem bjuder jag på här på bloggen idag. Har du tänkt på att drömma är den enkla biten - att nå sina drömmar är tuffare. Det kräver oftast uthållighet, tro på dig själv och ett jävlaranamma.

Långsiktighet vinner!

Långsiktighet vinner på både kort och lång sikt. När vi lever med de långsiktiga målen framför ögonen vinner vi även på kort sikt ... Så här tänker jag: de långsiktiga visionerna och målen håller oss på banan och påminner oss om det som är viktigt. Alltså viktigt på riktigt!

Sätt rimliga träningsmål

Sätt rimliga träningsmål är rubriken på en artikel på marathon.se. Artikeln är ett resultat av en intervju av mig där vi inte bara pratar träning, Sara (som intervjuar) och jag. Vi pratar dagens intention, livet, utmattning och att byta bana i livet.

Göteborgsvarvet jag lyckades med allt på!

Göteborgsvarvet jag lyckades med var faktiskt inget annat än en drygt 21 kilometer lång succé. Jag lyckades tamejtusan med precis allt  jag hade föresatt mig. Och det skriver jag med mängder av ödmjukhet (faktiskt!). Men jag var så nöjd och glad när jag kom i mål.

Mitt mål med Göteborgsvarvet

Mitt mål med Göteborgsvarvet? Jag har flera! Som att ha roligt, heja på publiken, ta några bra foton och kanske livesända och samla highfives? Jag har tillräckligt med resultatinriktade mål i livet och har inte alls något behov av att stressa fram ett tidsmässigt bra (vad det nu är?) resultat på Göteborgsvarvet.

Bruce Springsteen och jag!

Bruce Springsteen och jag. I alla fall jag och Bruce he he. Ja, det är sant! Kärlekssagan som började 1985 har äntligen nått det som kändes som kulmen och crescendo och alla sköna känslor på en och samma gång. Det betyder inte att jag inte vill ha mer, för det var mycket som inte blev sagt när vi sågs.

Mitt möte med Clara

Det sa klick! I alla fall från mitt håll när jag mötte Clara Toll första gången. Det var på en konferens för influencers, anordnad av Influencers of Sweden där vi båda är medlemmar, och matfoto stod på schemat. Vi var mer sugna på träningsfoto och körde vår egen workshop och ..

Idag är det action som gäller!
Reflektion och planering i all ära, men för att du ska utvecklas och nå dina mål är det handling som gäller. Att verkligen göra det du planerar och vill. Idag tipsar jag om hur du når dina mål.

Jag längtar ofta framåt. Visst, jag är ganska bra på att njuta av här och nu också och jag tränar massor på det men ... mina tankar drar iväg med mig. Framåt. Mot utveckling. Mot nya mål och framtids segrar ungefär.

Att må ganska okej och trivas hyfsat med livet är ett riktig dåligt utgångsläge för en förbättring. Det är mycket bättre med kris, katastrof och rena rama skiten ... De flesta av oss har det rät okej, säger att det är synd att klaga och vet att det kunde ha varit värre. Ändå vill vi förbättras.

Det mesta av det vi gör varje dag, gör vi utan att vi tänker på det. Vi tänker inte heller på att det vi gör är resultatet av idog träning, inför mer eller mindre uttalade mål...

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något.

Människor med mål och mening är faktiskt lyckligare än de utan. Det där med mål och mening har vi pratat om tidigare. Eller jag skrivit om och du läst. Kanske. Hur som helst: 

Mål däremot, det är en helt annan femma. Särskilt om jag vet varför jag vill nå dem och att jag ger mig själv förutsättningar att lyckas, har ett gäng delmål på vägen och ser till att fira dem. 

Det är när jag springer som de nya idéerna får chans att dels komma och dels breda ut sig. Det är när jag springer jag lär mig av mina läxor utan att älta. Det är när jag springer som jag är. Här. Nu. 

De flesta av oss har drömmar om hur vi vill att livet ska vara. Hur vi själva ska vara. Var vi ska vara, med vem vi ska vara och vad vi ska göra. De flesta av oss drömmer, men fastnar någonstans i verklighet,  jantelag och gamla sanningar. Men nu så: här kommer storyn om hälsodrömmen som blev sann.

Det finns en vits med att ha mål i livet och vara på väg någonstans. Vi är många som kan allt om att sätta smarta mål och som vet att det inte är gjort i en handvändning, det där med att skapa nya rutiner. Vad är det då som gör att vi ger upp på vägen? Jo, vi har ingen skam i kroppen...

Först så går det framåt: en, två, tre fyr. Sen så går det bakåt: fem, sex sju, ått. Sen så går det runt en liten stund... Du kanske inte har åldern inne för att komma ihåg hur Magnus, Brasse och Eva dansade vals i "Fem myror är fler än fyra elefanter" och det spelar ju ingen roll.

Om man är en sån som jag, som hela tiden vill vidare. Framåt. Uppåt... Är det inte så dumt att vända sig om ibland och se vad man faktiskt har åstadkommit. Dumt att missa att man har nått högst upp i en backe som för ett tag sedan kändes omöjlig att ta sig uppför till exempel.

Firar fredag med att bestämma mig för att sluta vela. Eller? Kanske, i alla fall. Vi har så många beslut att fatta varje dag och lägger mängder med energi på att vela. Var ska vi sitta, vad ska jag ha på mig, när ska vi äta, vad ska vi äta, vem ska ringa den kunden, var ska vi promenera? När ska vi? Vad ska vi? Hur? Varför? Varför inte?

Är det dags för nya tag snart? Låta 2015 bli året du hälsar preciiis som du har tänkt dig, inte falla tillbaka och röra dig för lite, äta fel och för mycket, skratta för lite, strunta i återhämtning och kramar? För det är väl ingen idé att påbörja nåt idag? Det är ju ändå nyårsafton snart. Sen kommer 13-helgen. Och så börjar jobbet på allvar igen. Eller skolan.

Allt går, det är bara olika svårt (Gunde Svan)

Igår skrev vi om Challenge the road... och där skrev vi om att bestämma sig, till skillnad från att vara beredd. Det är en stor skillnad, och kan vara en stor skillnad även för hälsan. Att framför allt veta skillnaden...

Du har ditt sunda förnuft, du har din magkänsla, din erfarenhet och din kunskap. Använd det! Våga lita på dig själv, tro på dig själv och för sjutton, våga fråga dig själv: Vad mår jag bra av? När mår jag som bäst?