motivation

Jag backar för att komma framåt

Jag backar för att komma framåt. Ja, jag har en tendens att köra på och kanske inte ser eller känner efter vartåt det barkar. Inga konstigheter alls egentligen, det handlar om att jag byter perspektiv och reflekterar för att ratta in på rätt spår igen.

Sju tips för hur du kommer igång!

Sju tips för hur du kommer igång. Jag vet. Du har läst om det förut. Du har kanske till och med sett just de här tipsen förut. Men det skadar inte att dra upp dem igen.

Motivation and Beyond

Motivation and Beyond - det är titeln på föreläsningen jag håller på (trumvirvel nu för sjutton!) Skansen Kronan i Göteborg! Coolare ställe att prata motivation och det som händer sen får en leta efter. Och coolare samarbetspartner får en också leta efter.

Firar generositet och tacksamhet idag

Firar generositet och tacksamhet idag. Och jag hoppas att du har haft/har/kommer att få mängder med anledningar att fira fina saker, händelser och personer i ditt liv. Det här med att fira är så värt! Det handlar om att uppmärksamma guldkorn i livet. Fokusera på det som är bra.

Långsiktighet vinner!

Långsiktighet vinner på både kort och lång sikt. När vi lever med de långsiktiga målen framför ögonen vinner vi även på kort sikt ... Så här tänker jag: de långsiktiga visionerna och målen håller oss på banan och påminner oss om det som är viktigt. Alltså viktigt på riktigt!

Mental nedskräpning? Hell no!

Mental nedskräpning? Inte i mitt huvud i alla fall. Har tränat som sjutton på att inte bära andras skit och låta dem skräpa ner. Så värt all träning, för utan den hade jag kanske aldrig fått känna hur mycket lättare livet är utan att vara nedtyngd av det andra dumpar på mig. Jag har fullt upp med min egen skit!

Fira livet i allmänhet. Eller synnerhet?

Fira livet i allmänhet. Eller synnerhet? Funderar över det, nu när det ändå är fredag och fredagar är exceptionellt bra dagar att fira på. Precis som alla andra dagar, he he. Firande är i alla fall i fokus här på bloggen på fredagar och jag har så mycket att fira att jag blir galen. Bra galen!

Därför blir jag inte klar med min roman

Därför blir jag inte klar med min roman ... I det här inlägget avslöjar jag varför min roman inte blir klar och vad det har med hälsa och goda vanor att göra. För orsakerna (de är många) till varför min roman inte blir klar är precis desamma som orsakerna till varför många goda vanor inte blir just det: vanor.

Göteborgsvarvet jag lyckades med allt på!

Göteborgsvarvet jag lyckades med var faktiskt inget annat än en drygt 21 kilometer lång succé. Jag lyckades tamejtusan med precis allt  jag hade föresatt mig. Och det skriver jag med mängder av ödmjukhet (faktiskt!). Men jag var så nöjd och glad när jag kom i mål.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus och Storytel Avmåstefiera mera

Avmåstefiera mera!

Tränar du på rätt beteende?

Heyyyy, det är måndag och mental träning på blogg-agendan. Idag om att vara där du vill vara, eller kanske snarare att sluta träna på att vara missnöjd med att du är där du inte vill vara. Japp, du hörde rätt! Träna på att vara missnöjd. Som om du?!

Musik påverkar din träning

Musik ändå ... musik är ju galet energigivande och förstärkande. Särskilt om du tycker om den. Tränar du till musik eller inte? Beror det på vad du tränar kanske? Med vem? Om du tränar till musik, har du tänkt på hur musiken påverkar din träning? För det gör den ...

Idag är det action som gäller!
Reflektion och planering i all ära, men för att du ska utvecklas och nå dina mål är det handling som gäller. Att verkligen göra det du planerar och vill. Idag tipsar jag om hur du når dina mål.

Jag längtar ofta framåt. Visst, jag är ganska bra på att njuta av här och nu också och jag tränar massor på det men ... mina tankar drar iväg med mig. Framåt. Mot utveckling. Mot nya mål och framtids segrar ungefär.

Att må ganska okej och trivas hyfsat med livet är ett riktig dåligt utgångsläge för en förbättring. Det är mycket bättre med kris, katastrof och rena rama skiten ... De flesta av oss har det rät okej, säger att det är synd att klaga och vet att det kunde ha varit värre. Ändå vill vi förbättras.

Nudging och små steg
Genom att använda dig av nudging och välja det lilla stegets kraft gör du det enklare för dig att välja ett hälsosamt och hållbart beteende. Det är genom små steg och att underlätta för dig själv som du skaffar dig goda vanor.

Ursäkterna vi skyddar oss med
De är nästan omöjliga att avslöja för sig själv, ens egna ursäkter. Oftast är de så invanda att vi inte tänker på dem. Och tänker vi på dem tror vi på dem. Och ger upp tankarna på hälsosamma vanor, ett schysst förhållande till mat eller bättre sömn och så vidare.

Hepp pepp! Alltså, det finns så mycket klokt där ute och så många citat att få sig en kick av. Idag har jag samlat ihop fem (tränings)motiverande citat.

Äntligen dags igen! Ny kursstart för den webbaserade kursen Glad Fri Stark blir den 23 oktober. Det innebär sänkta axlar och mera leva life lagom till jul! Länk till kursen här: Glad Fri Stark - webbkursen

Varför?

Idag har jag tagit nya vägar! Är ute och rör mig i närområdet nästan, nästan, nästan varje dag och hamnar ofta på de gamla vanliga stigarna. Men idag valde jag andra vägar, stigar och en hel del andra bullar (men det är en annan historia som har med min yngste son som fyller 19 år att göra).

I morse sprang jag runt i Askim med Lovisa Fischerström från P4 Göteborg, som har blivit utmanad att springa Midnattsloppet om sex veckor. Vi pratade om att komma igång och vanliga nybörjarmisstag när man ska börja springa. Och vi pratade en hel del om motivation. Så här lät det: Morgon i P4 Göteborg

Du har säkert massor med saker du gör varje dag som du inte ens tänker på. Sådana där saker som bara händer och som du gör av gammal vana. Det är precis det som är grejen med gamla vanor: de bara händer och kräver ingen större ansträngning att genomföra.

Jag är så glad och tacksam över att jag har hittat löpningen. Som återhämtning, uppvaknande, energikälla och bara ren och skär njutning i all sin enkelhet. Det är inte bara som jag tror och känner utan det är ju faktiskt så att du som har god kondition och som rör på dig regelbundet håller längre.

Det närmar sig nypremiär på webbkursen GladFriStark - nu i en upplevlad variant! Du vet, det blir bättre och bättre dag för dag... Vi utvecklas hela tiden, förhoppningsvis till det bättre. Det gäller mig också. Och mina kurser. Tur för dig att jag har utvärderat de omgångar som har varit och nu har skapat GladFriStark 2.0. 

Idag är det visst mobilfria dagen. Vilket sammanträffande! Jag har en alldeles egen mobilutmaning som du gärna får haka på! 

Och alltihop på sommarens första dag...

Hönan eller ägget, vad kom först egentligen? Och spelar det egentligen någon roll? Inte för mig i alla fall. Däremot är jag tacksam över att man kan utgå från en det ena och än det andra förhållningssättet. Kan vara bra att tänka på när det gäller motivation, den som det inte är någon mening med att vänta in. Kör och gör om den inte finns där.

Jag vet. Jag ska. Jag borde. Men jag känner inte för det... Känner du igen dig? Eller någon annan? Varsågod, hett tips på hur du får något gjort kommer här:

KÖR och GÖR!

Gör mer av det du gillar och mindre av det du inte gillar, det stärker ditt självförtroende och gör dig nöjd, glad och tillfreds med livet. Visst låter det enkelt? Ändå är det så skitsvårt för de flesta av oss, för vi ska bara... Bara skapa de perfekta förutsättningarna först.

Det mesta av det vi gör varje dag, gör vi utan att vi tänker på det. Vi tänker inte heller på att det vi gör är resultatet av idog träning, inför mer eller mindre uttalade mål...

Varje onsdag kl 11.55 livesänder jag i Facebookgruppen GladFriStark om hur vi som vill bli långsiktigt hållbara kan använda hälsan som hävstång. 

Äntligen! Min webbkurs Glad fri Stark - med hälsan som hävstång kommer, efter mångas önskemål, som en kurs där du börjar när du vill och sköter dig själv. Hur låter det? 

"Fått ta del av så mycket bra tankar... Hur jag ska komma bort ifrån ett hamsterhjul" och "Jag är så glad att jag har gått denna kursen som passar mig perfekt just för att den varit digital" Min webbkurs liksom...

Balans i livet - är det verkligen något att sträva efter? Nej, i alla fall inte hela tiden. Dels leder ständig balans ingen vart och dels är det pressande att hela, hela tiden ha balansen som mål. Så här tänker jag: 

Har du tänkt på hur galet det är att vi prioriterar bort det vi mår bäst av när vi behöver det mest? Helt crazy, men inte konstigt...

Har du tänkt på att de flesta av oss är jätteduktiga på att lägga till saker att göra när vi vill skapa förändring? Att det är svårare att plocka bort något? Dels är det sen gammalt, att vi får beröm för att vi är duktiga som gör något och dels beror det på belöningarna som kommer av att göra något.

Det är så mycket som stoppar oss från utveckling och förbättring som vi inte ens vet om. Som risken att se ut som en looser, en som inte kan eller vet något och risken att framstå som ful till exempel. 

Jag missunnar dig ingenting. Jag tycker att du ska göra, köra och leva som just du mår bäst av och jag tycker att du ska göra det utan dåligt samvete. Utan dåligt samvete väljer du att äta, springa, träna, älska, sova, skratta, slappa när du vill. Då behöver du inte unna dig! Visst är det smart? Och visst gör det livet roligare att leva? Lättare.

Jag blev så inspirerad av mig själv i Aftonbladet Söndag förra veckan att jag drar igång en utmaning. Ska du med? Vi börjar imorgon!

I söndags tipsade jag i Aftonbladet Söndag om hur du tar dig en an en 30-dagarsutmaning för att skapa nya vanor. Och det ÄR sant, det KAN räcka med 30 dagar för att skaffa en ny vana. Är du motiverad och vet precis exakt VARFÖR du vill skaffa dig den vanan är mycket vunnet.

Människor med mål och mening är faktiskt lyckligare än de utan. Det där med mål och mening har vi pratat om tidigare. Eller jag skrivit om och du läst. Kanske. Hur som helst: 

Mål däremot, det är en helt annan femma. Särskilt om jag vet varför jag vill nå dem och att jag ger mig själv förutsättningar att lyckas, har ett gäng delmål på vägen och ser till att fira dem. 

Det är när jag springer som de nya idéerna får chans att dels komma och dels breda ut sig. Det är när jag springer jag lär mig av mina läxor utan att älta. Det är när jag springer som jag är. Här. Nu. 

Varje steg räknas. Det kan till och med vara så att de små, korta, enkla stegen räknas mer i det långa loppet - så ta dem. Krångla inte till det med jättekliv eller specialsteg när du vill förbättra något.

De flesta av oss har drömmar om hur vi vill att livet ska vara. Hur vi själva ska vara. Var vi ska vara, med vem vi ska vara och vad vi ska göra. De flesta av oss drömmer, men fastnar någonstans i verklighet,  jantelag och gamla sanningar. Men nu så: här kommer storyn om hälsodrömmen som blev sann.

Det finns en vits med att ha mål i livet och vara på väg någonstans. Vi är många som kan allt om att sätta smarta mål och som vet att det inte är gjort i en handvändning, det där med att skapa nya rutiner. Vad är det då som gör att vi ger upp på vägen? Jo, vi har ingen skam i kroppen...

Jag skulle vilja träna, men... Jag ser ett mönster! Alla dessa "men" alltså... Vill du bli av med dem, eller visste du inte ens att de fanns? Fortsätt några rader till så ska du få se vad de där men:en gör för att få dig att inte utvecklas! KÄnner du igen dig i något av de här påståendena:

Att sätta mål är ganska enkelt. Att sätta rimliga mål lite klurigare. Att sätta mål vi verkligen vill nå kan vara ännu svårare. Och att veta varför vi vill nå målen är kanske lurigast av allt? Ett mål är inte bara ett mål tycker jag. Ett mål är egentligen bara ett sätt att nå en plats jag vill vara på, längre än när målsnöret är passerat alltså.

Först så går det framåt: en, två, tre fyr. Sen så går det bakåt: fem, sex sju, ått. Sen så går det runt en liten stund... Du kanske inte har åldern inne för att komma ihåg hur Magnus, Brasse och Eva dansade vals i "Fem myror är fler än fyra elefanter" och det spelar ju ingen roll.

Önskar du också ibland att du är en sån som springer på lätta fötter? Som inte är ett dugg sötsugen? Som sover gott varje natt? Som är nöjd med allt som livet ger? Som... bara inte riktigt vet hur du ska hitta motivationen att bli en sån?

Om man är en sån som jag, som hela tiden vill vidare. Framåt. Uppåt... Är det inte så dumt att vända sig om ibland och se vad man faktiskt har åstadkommit. Dumt att missa att man har nått högst upp i en backe som för ett tag sedan kändes omöjlig att ta sig uppför till exempel.

Är det dags för nya tag snart? Låta 2015 bli året du hälsar preciiis som du har tänkt dig, inte falla tillbaka och röra dig för lite, äta fel och för mycket, skratta för lite, strunta i återhämtning och kramar? För det är väl ingen idé att påbörja nåt idag? Det är ju ändå nyårsafton snart. Sen kommer 13-helgen. Och så börjar jobbet på allvar igen. Eller skolan.

Första advent - och äntligen kommer ljuset tillbaka. November är för mig en riktigt seg höstmånad med mörker och rusk, jag får kämpa för att ta mig till träningen och verkligen peppa mig själv att inte bara hänga i soffan. När dippar du? Det kan vara bra att känna till om man har vissa perioder när man tenderar att ha svårare att motivera sig...