Äta bör man. Men hur?!

kalamares

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Årstiderna - OBS 20% rabatt just nu!

Jag vet inte om du har tänkt på det, men det är inte ofta jag skriver om mat här på bloggen eller i mina sociala mediekanaler. Jag pratar inte mycket om det under mina föreläsningar heller och det finns inte bara en anledning till det, det finns många.

Jag tycker om mat
Jag tycker om mat och äter självklart mat, så det är inte det. Jag är lika strikt med vad jag äter som jag är när det gäller min träning, det vill säga inte strikt alls. Det är nog snarare det faktiskt. Jag följer inga regler när det gäller mat. Inte i det stora hela i alla fall, men jag ser gärna att maten jag äter gynnar mig på något sätt, oftast genom att vara hälsosam, mättande och god. Ibland bara god. Ibland bara hälsosam. Och ibland bara mättande. Men kombon av hälsosam mat, god mat och mättande mat är självklart den mest ultimata kombon. 

Hållbarhet för allt och alla?
Hälsa är en hållbarhetsfråga om du frågar mig och då tänker jag både på min egen hållbarhet och på allt och alla andras hållbarhet. Som miljöns. Och hållbarheten för dem som arbetar med mat på något sätt (odlar, förädlar, transporterar, tillagar och så vidare). Jag har några äppelträd i trädgården som inte har gett mer än en handfull äpplen i år och för några år sedan lyckades jag odla gigantiska (och goda!) squash, men ... för det mesta köper jag mat och då väljer jag ekologiskt, kravmärkt och säsongsbetonat så ofta jag kan. Ett men till: jag har inte heller hur mycket tid som helst, så stort WOW för Årstidernas matkassar, som kommer i form av trälådor. Klicka på länken om du vill veta mer och kanske beställa ditt WOW? Årstiderna

trattkantareller
Typiskt god mat den här säsongen (precis som lokalfiskad kalamares under den säsongen) Och själva plockandet: hälsosamt, lugnt och fyllt med frisk luft ...

Jag bryr mig mest om hur jag äter
Det jag bryr mig mest om när det gäller mat handlar till syvende och sist om hur jag äter. Hur ser uppdukningen ut? Vem äter jag tillsammans med? Hur sitter jag när jag äter (jo, för sitter gör jag)? Att prata mat med mig är ungefär som att prata träning och hälsa generellt - det finns visserligen generella riktlinjer, men exakt vad du ska äta i vilka mängder och med vilken frekvens, det beror på ... Det beror bland annat på vem du är, vad du vill och vad du tycker om. Med det sagt: jag är grym på att coacha mina kunder åt det håll de vill när det gäller kostvanor (och andra vanor). 

Därför pratar jag inte om mat:

  • Jag tycker att det är jättetråkigt att laga mat! Om det inte är till något särskilt ändamål och jag har gott om tid på mig. Om jag vet att de som ska äta maten kommer att uppskatta den (i min familj fylld av män uppskattas sällan mina vegetariska grytor, soppor eller matiga sallader). Dessutom har jag en man som kan vara den bäste hemmakocken som finns i hela landet. Hela världen?! 
  • Det finns alldeles för många åsikter om mat! Nu menar jag inte att åsikter inte är bra, det är jättekul med diskussioner för och emot och utbyte av erfarenheter. Men: väldigt många är nere på detalj- och molekylnivå när de pratar om mat och följer strikta dieter som de inte vill göra avsteg ifrån och då blir diskussionen inget utbyte av tankar utan mer åt propagandahållet.
  • Jag tror att var och en av oss behöver hitta sitt eget förhållningssätt till mat och våga känna efter vad vi mår bra av. Åter till reflektion som jag tog upp häromdagen i Må bra utan press och prestation 
  • Det är så mycket skuld, skam och dåligt samvete förknippat med mat, som om vi inte får lov att njuta av den. Jag fokuserar hellre på njutet än detaljerna om man säger så och då blir det oftast mer generellt om att njuta än om enbart hälsosam mat. Återkommer till njut!
årstiderna
"Matkasse" från Årstiderna - just nu 20% rabatt när du följer länken

 

PS. Vill du hitta ditt sätt att äta hälsosamt, på ett långsiktigt hållbart sätt? Häng med på webbkursen Glad Fri Stark som tjuvstartar 18/10, men egentligen inte börjar förrän 23/10. Du är varmt välkommen, följ länken: Glad Fri Stark - webbkursen

Varför inte passa på att förbeställa boken med samma namn? Mer info här: Glad Fri Stark - en bok om hälsa 

Ses snart igen, tills dess:
Är du nöjd med ditt förhållande till mat? 

Heja heja!
//Malin

(undrar du vad bläckfisken på övre bilden har med mitt matprat att göra? Älskar calamares! Och skaldjur! Och väldigt mycket annat, men idag får bläckfisken symbolisera det som jag tycker är sådär våldsamt gott)

Kommentarer

Permalink

Låter väldigt sunt och rätt att ha en sån inställning till mat. Jag gillar inte heller att laga mat o jag gillar inte bestämda regler varken i mat o träning. Jag tror man kan lära sig att känna in vad kroppen behöver o när det finns utrymme för utsvävningar i wienerbrödsträsket samt när man mår bättre av att äta näringstätt.

Permalink

jag älskar att äta! Sallader, rawfood, kakor, choklad., smoothie... variation och mat beroende på humör, tillfälle och sällskap. Gillar inte att följa andras regler än mina egna smaklökar och min hjärna. För biohacka det gör jag mkt. Maten är bränslet och det styr hur jag mår, men jag väljer själv vad som är viktigt för mig. Varje dag.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.