Analysis Paralysis - tips för drabbade!

analysis paralysis, självsabotör, blogg, Malin Ludskog

Analysis Paralysis - en smart självsabotör

Innehåller annonslänk för Bokus

Analysis Paralysis är nästa självsabotör att bli vän med här på bloggen (länk till övriga längst ner i inlägget). Det här är självsabotören som gör att du tror att det är smart att vara eftertänksam och inte rusa iväg utan istället planera och vänta in rätt läge. Självabotören som får dig att läsa på ännu mer, skriva fler och längre listor och avvakta lite till. Kanske ta en kurs till för säkerhets skull? Analysis Paralysis är självsabotören som får dig att aldrig bli klar att göra det du vill göra eftersom den övertygar dig om att det alltid går att analysera läget lite till, lära dig lite mer, läsa på, jämför för- med nackdelar. Och. Så. Vidare. Den gör att du analyserar dig paralyserad. 

Är du drabbad av Analysis Paralysis?

Tillhör du dem som vill mycket, men hindras av all planering? Börjar du varje förändring med att skriva listor? Och sedan nya listor när du väl ar skaffat den rätta anteckningsboken och de skönaste pennorna? Testar du kanske olika planeringssystem för att få in träning, återhämtning och matplanering innan du börjar äta bättre, röra dig mer eller ger dig själv tid att vila? Tänker du att om du bara får ordning på dina tankar kommer resten att lösa sig? Sorry to say, men jag tror att du kan vara drabbad av Analysis Paralysis som självsabotör.

Så här blir Analysis Paralysis din självhjälpare

Precis som vilken självsabotör som helst kan du göra Analysera Paralysera till din allra bästa självhjälpare som hjälper dig att nå mål och uppfylla drömmar. Det handlar om att se den, kolla vad den egentligen vill och sedan använda dess egenskaper till din fördel istället för tvärtom.  Så här kan du vända trenden från paralyserande till agerande:

  • Fråga självsabotören vad sjutton den tror att du är rädd för! De flesta rädslor är inte lika skrämmande när de väl släpas fram i ljuset. 
  • Dela upp det stora du har framför dig (som gör att du vill analysera liiite till) i mindre delar. Visst blir det lättare att agera när målet/visionen inte är så stor eller långt fram i tiden?
  • Gör något litet varje dag som för dig närmare ditt mål eller din dröm. Det är inte lika läskigt att agera utan superdetaljerad plan om steget inte är så stort, eller hur?

analysis paralysis, drömliv, blogg, Malin Lundskog

Inget fel med att analysera, men det blir ju inte mycket gjort om analyserandet leder till paralysering. Det här är ingen kraftfull självsabotör hos mig. I alla fall inte längre. Jag är snarare lagd åt motsatta hållet och slänger mig ut och gör, utan eftertanke. Men ... det kan jag ju skriva om en annan gång. Idag är det Analysis Paralysis som står i centrum, som blir din självhjälpare när du lär känna den, delar upp dina stora drömmar och mål och när du blir mer hands on och vågar agera. Små steg räcker, det vet du ju!

Känner du igen dig i det här? Eller har du någon annan Självsabotör som hindrar dig att ta tag i saker, nå mål, leva som du vill? Dela gärna - det här är superspännande tycker jag!

Du som vill läsa mer: sök på självsabotörer här på bloggen (följ gärna på Bloglovin´ för att inte missa något) och skaffa dig boken Skapa ditt drömliv - hur du vänder självsabotörer till självhjälpare. Boken hittar du hos mig här på siten och självklart också på till exempel Bokus om du vill passa på att köpa andra böcker samtidigt. 

Ses snart igen,

tills dess:
HEJA HEJA DIG!
//Malin

länkar till fler självsabotörer:
Alla våra ursäkter
Jag har inte tid
Våga ta plats

 

Kommentarer

Ah! Det där är ju spännande. Att inte vilja planera ... Kan jag återkomma till på bloggen, för visst finns det säkert en (eller flera) självsabotör bakom det också.

Vill du veta mer om vad självsabotörer är? Typ som ursäkter en tror är sanna ... Klicka på länkarna så får du mer info om det :-)
//Malin

Permalink

Både jag o min 15åring saboterar för oss själva rätt mycket. Nu lever ju vi med diagnoserna add/autism. O jag har ångest sen en massa år sen o hon har även ptsd . Så jag tänker o analyserar allt i små små bitar. O inte tala om att jag gör en liten sak till något stort o personligt.
Jättejobbigt att leva med

Www.nouw.se/petrawestermark

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.