Den röda tråden i all röra: hälsan!

den röda tråden, Malin Lundskog, hälsa

Den röda tråden

Den röda tråden i all röra, vad är den egentligen? Jag såg en dokumentär om Bruce (ja, Springsteen såklart!) häromdagen och kom att tänka på min egen röda tråd när han pratade om sin låt the Ties that Bind och vad det är som knyter ihop människor i hans liv, sådant han har gjort, sådant han tycker om. Vad är det egentligen som knyter ihop allt jag är och gör. Undrar själv ibland, så jag förstår att du också undrar ... Vad är den röda tråden i mitt liv? I min verksamhet. Jag gör ju så många olika saker. Vill så mycket. Så mycket olika. Det är som att jag småbrinner i mängder med olika frågor. Som de här:

Miljön är viktig

Jo, jag tycker att miljön är gôrviktig att ta hänsyn till och taggar gärna instainlägg med #weall och är galet förtjust i satsningar som Klimatklubben. Jag cyklar, springer och går så mycket jag kan, väljer tåg framför flyg, traskar runt i en second hand-kappa inköpt för minst sex år sen, ekotillverkade brallor och en gôrgammal mössa, jag köper närodlat mat, säsongsäter frukt o grönt osv osv. Skriver inte det här för att visa mig på någon styv lina, utan för att dela med mig av vad jag tycker är viktigt. Så viktigt att jag glöder för det. Kanske till och med småbrinner?

Jämställdhet betyder massor

Jag var en småslumrande feminist som vaknade till när #metoo kom och rörde om i grytan. Och jag håller mig vaken. Riktig alert faktiskt! Det finns alldeles för mycket kvar av gammal förlegat trams om att män och kvinnor inte har samma rätt att tala, tycka och tänka. Att det feminina sättet att leda inte skulle vara lika funktionellt som det maskulina. Att tjejer inte kan kötta på gymmet eller att så många av oss ska behöva vara rädda när vi rör oss ute på gator eller i joggingspår. Glöden för jämställdhet har lett till att jag kommer att hålla event den 8 mars 2019 tillsammans med en entreprenörskompis (mer om det senare). Dags att stoppa könskampen och börja dansa tango istället. 

Allas värde är viktigt

Jag leker med flyktingbarn och pratar med familjer som har fått asyl på språkcafé. Gråter över deras historia och går sedan hem till mitt jättetrygga liv. Köper Faktum och är medveten om att utliggande kan drabba ungefär vem som helst. Faktumförsäljarna är lika mycket värda som vi andra. Jag ser vikten av att bli sedd. Det är så grundläggande för att vi ska se vårt eget värde: att vi blir sedda. För dem vi är. Alla behöver det. Ja, jag glöder här också. Men brinner inte fullt ut. 

Den röda tråden

Vad sjutton är den röda tråden i det här? Och vad har allt det här på min hälsoblogg att göra? Jag vill så mycket! Jag är så många! Inte nån gul eller röd eller grön eller blå. Inte nån positiv eller negativ, introvert eller extrovert, hälsofreak eller latmask. Det går inte att placera mig i nåt fack. För jag kör bil,  shoppar onödiga saker, mumlar lite för tyst när jag hör kommentarer som säger att jämställdhet är trams. Det är där Bruce (ja, Springsteen! Sa ju det.) kommer in i bilden. I alla fall hans tankar kring låten the Ties that Bind. Vad är det som är gemensamt för de här områdena. För allt det där som jag tycker är viktigt (det jag beskriver här är bara en bråkdel) har faktiskt en sak gemensamt. En sak som gör att det är helt logiskt att jag ger plats åt det på min hälsoblogg. The Ties that Bind. Den röda tråden. Hälsan!

den röda tråden, himmel, hälsa, Malin Lundskog
Cyklade under den här himlen och funderade vidare ...

Fortsatte fundera på det här, när jag cyklade iväg under den här himlen för att spela padel igår. Miljön och hälsan hänger ju hur tight ihop som helst, även om hälsobranschen inte alltid visar det. Men det där som jag vurmar för: keep it simple, vardagsmotionera, sov gott, umgås, hitta glädjen, ät bra och tyck om dig. Det är hälsosamt. Och miljövänligt. 

Jämställdhet och hälsa? Snacka ler och långhalm. Genom jämställdhet mår alla bättre, gemenskapen växer, vi blir tryggare och den tryggheten ger en stabilitet som skapar den där berömda balansen  i livet. En tydlig röd tråd!

Allas värde? Att bli sedd och se sitt eget värde är värdefullt för hälsan. Låter enkelt, är inte alltid enkelt. Vi kan faktiskt börja med oss själva. Visa oss själva att vi är värdefulla. På riktigt. När vi bär med oss den trygga känslan av att vara värdefulla kommer vi också att sprida den till andra. Och inte vilja någon annan något ont. Snällhet föder trygghet som föder snällhet, som föder trygghet, som ... 

Jag småbrinner

Ja, jag småbrinner i många frågor. Glöder. Brinner inte. Inte för något annat än hälsan. För den är jag redo att ta plats på barrikaderna, om det är där platsen behöver tas. Men jag tror att pytsa ut hälsoglöd på det viset jag gör är en himla bra grej, så jag fortsätter med det. Fortsätter glöda för hälsan. Småbrinna. Fortsätter leda webbkurser för goda vanor. Fortsätter föreläsa och inspirera. Fortsätter blogga, instagramma och facebooka. Fortsätter leda träningspass. Fortsätter. Och eftersom jag har hittat den röda tråden känner jag mig inte lika splittrad längre. Gôtt känns det! Mina Ties that Bind är hälsan. Låter det rimligt tycker du?

Spännande höra vad du tycker - dela gärna med dig om dina röda trådar. Eller kommentarer på min. 

The ties that bind (för dig som vill njuta Bruce)

Allt gott,
ses snart igen. 
Tills dess:

HEJA DIG!
//Malin

PS. Har fått mail om att berätta mer om mig. Mina tankar. Mina åsikter och mina känslor. Hoppas att ni som har frågat efter det tycker att ni har fått en del ny info om det som är jag.  

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.