Flåsa dig fokuserad

löpning, Malin Lundskog

Löpning (okej, okej: konditionsträning överhuvudtaget) är bra till så mycket. Som att hantera stress till exempel. Du kan ladda för viktiga möten eller kreativa utmaningar genom att träna högintensivt innan.

Högintensiv träning (backar, intervaller och jätteflåsiga tempopass) drar igång en stressreaktion i oss och när stressen drar igång i kroppen (ja, den börjar ju i knoppen vad som än orsakar reaktionen) så blir vi alerta som sjutton. Vi blir motiverade, fokuserade och kreativa. Vi blir helt enkelt redo för att ta oss an utmaningar på ett fenomenalt sätt. 

Du kan alltså flåsa dig fokuserad. Motiverad. Kreativ. Den här effekten sitter kvar några timmar efter ett pass, så tajma det efter behov! Visst hade det varit spännande att se effekten nästa gång ni ska ha brainstorming på jobbet. Alla kör tuff konditionsträning (löpning om jag får välja;-) innan. Pigghet, energi och utanförboxen-tänket kommer som ett brev på posten!

Det här funkar som en kortsiktig stresshantering, för att stressa upp. Långsiktigt funkar löpning (konditionsträning...) också som en stresshanterare och stressbuffert (du tål stress bättre om du har bra kondition. Jag återkommer till det i nästa vecka).

Och du: är du stressad, har hoppat över återhämtningen och kör skiten ur dig på jobbet? Då är högintensiv träning inte den bästa lösningen! Då är det smartare att träna låg- och/eller medelintensivt. Men att svettas och flåsa är bra i nästan nästan alla lägen.

Vad säger du, ska du testa ett tufft pass innan nästa tuffa möte? Kommentera gärna! 

Ses snart igen,

Malin

Såhär har jag skrivit tidigare om löpning (konditionsträning) och stress:

Löpning och hållbarhet

Träna fysiskt och håll hjärnan i trim

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.