Hälsande hunden stärker din core

hälsande hunden stärker din core

Hälsande hunden stärker din core!

Hälsande hunden stärker din core. Idag tipsar jag om hur du kan utveckla övningen hälsande hunden. Övningen är  superba för dina inre magmuskler, du vet de där som håller dig på banan när du utmanar dig och det vinglar till en smula. Övningen går att variera, så att både du som är stark och stabil kan utmana dig och du som inte är träningsvan kan ta dig an den. Att ha en valp som sällskap ger det hela lite extra krydda. Särskilt när du gör hälsande hunden ...

Hälsande hunden

Låt dig inte luras! Varken av min lille valp Brorsan (hur söt som helst, men med galet vassa tänder!) eller av övningen hälsande hunden. Den kan tyckas lätt som en plätt, men om du gör riktigt rätt så är den faktiskt inte det. Innan du börjar, läs gärna hur du gör för att hitta dina inre magmuskler här: när livet känns stabilt

1) Grundpositionen ser du i översta bilden där min valp Brorsan gör vad han kan för att kolla så att jag inte tappar kontrollen och magen ramlar nedåt. Alltså: Stå på alla fyra. Hitta styrkan i magen (som sagt kolla när livet känns stabilt som jag länkar till ovan, om du undrar hur du ska göra).

2) Sträck ena armen framåt och motsatta benet bakåt utan att dina höfter svajar eller axlarna vandrar framför händerna eller rumpan åker bakåt eller framåt. Sätt mjukt ned han och knä igen, utan vingel.

hälsande hunden stärker din core, tips på coreträning, hälsande hunden, balans
hälsande hunden bakom hunden ... Min nacke i neutral position

 3) Gör du steg ett och två utan problem går du vidare till det här: Lyft alla fötter du har från marken. Ju mer du fokuserar på en stark kärna (core, korsett ... kalla det vad du vill) desto mer still står du. Upprepa som under steg 2. 

hälsande hunden stärker din core, tips på coreträning, hälsande hunden avancerad, balans
även "nedre" foten lyft

4) Med steg tre som utgångspunkt kan du börja dra ihop armbåge mot knä under dig- OBS! Utan att krumma ryggen! Nej, ingen bild på det - men visst är du med på vad jag menar? Du kan också pressa armar och ben utåt sidorna och då fokuserar du på att låta hälen gå först (känns skallande i sätesmuskeln om du istället låter tårna visa vägen).

Det här är en jättebra basövning som funkar som träning för dig som är ovan och som sätter stuns i bålen inför ett tuffare träningspass för dig som tränar hårdare. Jag förespråkar verkligen inte att du ska trötta ut dina magmuskler innan ett pass, de behöver du i allt du gör. Men: du behöver hitta bra sätt att aktivera rätt muskler och i det syftet är hälsande hunden alldeles ypperlig. Är du med?

Får du ont i dina knän? Känn om du kan flytta tyngdpunkten lite framåt/uppåt på knäskålen och självklart kan du köra på matta för att göra underlaget mjukare än en regnvåt altan. Vill du utmana balansen ännu mer väljer du en tjock matta/dyna. Eller står på alla fyra på en pilatesboll. Vill du utmana styrkan mer? Fäst ett gummiband bakom dig som du drar med dig med hjälpa av benet in under magen. Eller ett gummiband framför dig som du håller i handen och drar med dig in under kroppen. Jag lovar att hälsande hunden stärker din core oavsett vilken träningsnivå du är på.

Förresten, det finns fler finesser än att hälsande hunden stärker din core - den hjälper dig också att bli mer kreativ. Det kan du läsa mer om här: Diagonala för kreativiteten 

PS. Följ bloggen på Bloglovin´  om du vill hänga på fler träningspass för både kropp och knopp. Varje torsdag står kroppen i centrum, men et vet ju både du och jag att det lämnar ingen knopp oberörd.

Ses snart!

HEJA DIG SÅ LÄNGE!
/Malin

Kommentarer

EN asana är ju en position och visst är det här en position ... Jag jobbar jättemycket med andning osv, men i det här inlägget fokuserar jag på att hitta core:n. Så - tänkte inte yoga, men positionen finns i yogan. Och pilatesen. Den är grunden till mycket :-)

Permalink

Älskar att hunden är med. Det här är en övning jag brukade göra en hel del förr. Nu är den för svår eftersom jag inte kan stå på mina knän. Det är skönt att få sträckning helt klart.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.