Hållbara människor i hållbar miljö

hållbarhet, Malin Lundskog

Jag tycker verkligen om att vara utomhus. Gärna utomhus och röra på mig. Och äta utomhus. Bada. Vila. Umgås. För både min och miljöns hållbarhet. Men vad fasen???

Det är inte bara som jag tycker om, jag vet också. Jag vet hur otroligt hälsosamt det är att vara ute i naturen. Andas frisk luft, höra vågskalp och se trädkronorna vaja fram och tillbaka. Jag vet, det gör du också, hur hållbar jag blir i både kropp och knopp av att vara fysiskt aktiv utomhus. Jag vet att hela jag tål stress bättre av regelbunden konditionsträning utomhus, jag vet att mitt huvud och mitt sinne blir hållbart av konditionsträning och allra helst av konditionsträning utomhus. Jag vet att jag blir tåligare att vistas utomhus, både till kropp, knopp och själ. Jag vet att maten smakar godare och umgänget blir mer lekfullt utomhus och jag vet att om jag har vett att njuta av det behåller jag vettet. Längre... 

Min hållbarhet ökar om jag använder kroppen som transportmedel, som att springa, cykla eller gå dit jag ska. Jag vet att miljön behöver fler tranportmotionärer som springer, cyklar eller går dit de ska. Och jag vet att fler vet det jag vet, jag är inte exceptionell på något vis. Jag kör bil ibland och flyger någon gång, men jag gör det inte per automatik. Jag tänker till. Dels av rent egoistiska skäl, som min egen hållbarhet, och dels av miljömässiga skäl. Du vet: ibland måste vi välja mellan det enkla och det rätta! Även om det rätta tar emot för stunden...

Jag vill inte delta i att paja det fina vi har omkring oss. Jag vill inte vara en aktiv del i något som förstör. Tvärtom! Jag vill vara en aktiv del i framtiden. Jag vill vara en aktiv del i det som mina barn och deras barn och deras barn och deras... ska leva i. Som alla ni som lever samtidigt som mig ska leva i. Som alla djur ska leva i. Alla vilda djur. Alla husdjur. Fiskarna i havet, fåglarna på taken och i luften och alla andra djur (okej, fästingen. Jag har ingenting till övers för den. Men alla andra djur). Då är det ju himla fiffigt att det som gör mig hållbar och gynnar miljön och ökar dess hållbarhet. Eller hur? 

Jag är inte pedant på något sätt (om du frågar någon annan än mina barn alltså...), men jag tycker att det är gôtt när jag har hyfsad ordning omkring mig. Rättare sagt; jag vill inte ha det för skitigt omkring mig, du vet sådär som fimpar under huvudkudden, någon annans glasspapper  på tallriken eller andra människors våtservetter under fötterna. För att inte tala om cykeldäcken uppskurna av någon annans glasplitter. Vill någon det? Men vad fasen??? Det verkar så! 


Hur kommer det sig annars att det ligger så mycket skräp på klipporna när jag kommer för ett kvällsdopp? Eller att det om 50 år beräknas finnas mer plast än fisk i våra hav? Eller att det blåser engångsgrillar runt min badhandduk? Eller att jag skär mig på en ölburk när jag plockar blåbär? 

Jag är helt säker på att de som lämnar det där efter sig inte läser min blogg, för de kan väl inte vara intresserade av hälsa, som ju hänger så tätt ihop med miljö? Så, jag struntar i dem (de fick knytnäven på bilden bara). Men du och jag, vi som inser finessen med hållbara människor i en hållbar miljö, vi kan väl göra vårt bästa i alla fall? Tänka till, transportmotionera (kommer du ihåg min deal med mig själv från januari? Den håller än!) och plocka upp det skräp vi ser, även om det inte är vårt. Det är ju ju vår miljö. Vår hälsa. Vår framtid. 

Som jag skrev igår i Tre steg till att bli sann mot dig själv: hållbarhet är en av mina grundvärderingar och det som driver mig i många sammanhang. När jag lever efter den känns det gott i magen. Det är inte alltid lätt, men det känns väldigt rätt!

Jag vet (minst) en sak till och det är att jag tycker att Håll Sverige rent håller med mig om skräpet och jobbar för ett skräpfritt Sverige. Tillsammans med dem kan du både skräpdyka och bli kusträddare. Tillsammans kan vi alla bidra till en hållbar framtid. 

Kommer du ihåg mitt inlägg om att plogga? Hett tips för dig som ändå är ute och springer! Lär mer här: Plogga - så håller vi längre

Och här kommer de - de enklaste av alla enkla tips för alla lägen, även utomhus. 

hållbarhet basic training

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur svårt kan det vara? Ännu ett bevis på att det går att träna även på det här. Så, är du inte där du vill vara - träna på att ta dig dit. Du ser ju själv - det är inte ett dugg svårt!

Vill gärna höra vad du tycker och tänker, har nedskräpning och miljö inget på en hälsoblogg att göra eller hänger allt ihop? 

Vi ses imorgon, då kommer jag att ha spring i benen igen (häng med mig på Instagram så länge, så får du veta mer om det. Följ mig gärna på Bloglovin´ - så får du mina blogguppdateringar automatiskt)

Heja heja!
Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.