Hållbarhet och löpning?

löpning som stresshantering

Hållbarhet - en av mina grundvärderingar. Hållbara människor i en hållbar värld, visst låter det bra?! Ändå gör vi så himla mycket för att inte hålla i längden. Som att sitta stilla alldeles för mycket. Som att strunta i att umgås med dem vi tycker om. Som att tro att vi inte har tid att få dagsljus i ögonen. Som att låtsas som att sömn är onödigt eller tror att det är onödigt svårt. Som att hoppa över reflektioner över vad som betyder något.

Tänk längre
Vi blir inte hållbara i det långa loppet om vi hela tiden rusar på utan att fråga oss själva varför, bara för alla andra gör det eller för att vi har fått tag på ett superduper-träningsprogram. Vi måste tänka längre än vår snygga näsa räcker. Vi kan inte slösa med alla våra resurser (våra egna och jordens) "så länge". I väntan på... Vaddå? Vi måste göra det som gör att vi håller i längden. Det är väl ändå vår skyldighet? Vi har ett medmänskligt ansvar att finnas till för våra barn, våra medmänniskor och vår värld. Då funkar det kanske inte att ge sig ut och springa intervaller en vardagskväll klockan tio efter en enormt stressig och lång arbetsdag, även om det står så på schemat? Då kanske inte en lugn promenad med vänner är grejen inför ett viktigt möte när du måste fokusera, utan ett svintungt backpass är på sin plats?

God kondition = stressbuffert
Hur det än är så är en hyfsat god kondition det bästa du kan skaffa dig för att vara hållbar, det är en stressbuffert utan dess like och motion är också det som behövs för att komma tillbaka från utmattning. Med bra flås kommer du snabbare upp i högre stressnivå... Ja, visst låter det crazy? Men det är så raffinerat att snabbt upp innebär snabbare reaktioner, fullt fokus och också snabbare ner till återhämtning. Hur du tränar kondition är ju upp till dig, men tänk på att det är megaskilland på hög-, medel- och lågintensiv träning! Det ena stressar upp, det andra får oss att varva ner... Det ena gör oss pigga länge och det andra gör att vi slappnar av lättare...

Löpning är definitivt ett verktyg att plocka med sig in i hållbarhetsdiskussionen, löpning skapar hållbara människor om verktyget avvänds på rätt sätt. Och löpning skapar en hållbar miljö om vi väljer den som transportmedel. Så mycket win-win! 

Träna efter ditt behov just nu - det är egentligen det jag försöker klämma ur mig här. Och det är också det jag kommer att prata om på Pedagogen Park under Mölndals Stads Hållbarhetsvecka. Efter pratet bjuder jag på löprunda - hela alltet i samarbete med Aspelin Ramm som bjuder sina hyresgäster på Pedagogen Park på löning en gång/vecka. Hållbarhet de lux! Där kommer även nätverkande in i bilden, så det blir mer än win-win. Det blir win-win-win. Minst. 

27 april kl 11.30-12-00 pratar jag om Löpning som stresshantering
27 april 12.00-12.45 springer vi tillsammans. Och ja: ALLA kan hänga med!

 

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.