Jag har inte tid! Tips till dig som är upptagen

jag har inte tid, självsabotörer, självhjälpare, Malin Lundskog, blogg

Jag har inte tid

Jag har inte tid ... Jag skulle så gärna vilja träna, gå på bio, slappa, umgås, sova (fyll på med alldeles valfritt alternativ), men jag har inte tiiid. Du kanske inte har tid med allt, men det du prioriterar finns det tid för. Om du prioriterar det alltså. Ibland tror vi att vi gör det och så skiter det sig ändå. När självsabotören "jag har inte tid" har varit fram och flirtat med oss. Men vet du, tiden kan bli en riklig resurs och inte en bristvara. Så här tänker jag:

Jag håller mig upptagen

Jag håller mig upptagen, då har jag inte tid och då slipper jag allt det där läskiga med att behöva göra saker jag säger att jag vill, men egentligen tycker är jobbiga. Eller som jag inte kan (än). Eller som kräver energi, inlärning och annat som inte är ett dugg bekvämt. Vad jag håller mig upptagen med spelar ingen roll, det viktiga är att jag är upptagen. Både fysiskt och mentalt. Jag håller tankarna upptagna av massa onödigheter och jag håller mig själv upptagen med sådant som jag hittar på att det också är viktigt. Som kanske är viktigt, men som inte är prioritet i stunden. Min favoritsysselsättning när det börjar bli jobbigt är att ta en löprunda (därav översta bilden). Det är ju också viktigt!

Jag fyller kalendern med saker och jag gör listor och får på så sätt bevis på att jag är så upptagen och har så lite tid över att det där som jag egentligen vill, det får vänta. För jag har inte tid. Ja, du hör ju själv - rena galenskapen. Men jag vågar berätta det här för jag vet att jag är långt ifrån ensam om att hålla mig upptagen och därav inte ha tid. Du kanske känner igen dig? Eller tänker du att du är en sådan som inte har tid på riktigt, medan jag är en sådan som bara tror att jag inte har tid? Fortsätt läs ...

Jag gör mycket. Av ren lathet ...

Vi är så vana vid våra beteenden och jag är jättevan vid att ha mycket att göra. Jag är en sådan som gör mycket, många gånger utan att få mycket gjort - det är bara känslan av att ha mycket omkring mig som känns bra. Så jag fortsätter med det. Tills jag fattar grejen och ser vad sjutton jag håller på med! Jag tror att tid är en bristvara och måste utnyttjas minutiöst (tid har vi - gäller att fylla den med rätt saker) och jag tror att jag blir mer produktiv om jag har mycket att göra och lite tid (hur kan jag ens komma på tanken?). En är ju lat som håller sig upptagen liksom! 

Jag har inte tid för att jag är lat! Alltså: det är inte lathet som i att jag slappar och slöar utan lathet som att jag inte vågar ta tag i det som faktiskt är viktigt för mig. Jag har inte tid för att jag fyller tiden med nonsens. Av lathet.

jag har inte tid, vila, självsabotör
ett sätt att få mer tid ...

Såhär får jag tid

Jag får tid genom möta mig själv i den lika berömda som skrämmande dötiden. Jag fyller dötiden med ... ingenting! Eller ja, med reflektion och drömmar. Men inget produktivt. Inga listor som ska bockas av och saker som ska göras. I N G E N T I N G är faktiskt någonting. Och det här har "jag har inte tid-sabotören" hjälpt mig att se. Den blir min kompis och självhjälpare när jag låter den lära mig att jag behöver göra ingenting och reflektera (vad fyller jag min tid med egentligen och vad vill jag?), prioritera (vad är det jag verkligen behöver och vill? Gör det först!) och genom att ha gjort mig till en fena på att hinna med allt i sista sekunden. Jag vet att jag hinner, det har jag ju tränat så hårt på.

Alltså, självsabotören jag har inte tid blir min självhjälpare när jag

  • gör ingenting - reflekterar
  • prioriterar - och gör det tråkiga/jobbiga/läskiga först
  • har tillit till att jag hinner

Fler självsabotörer

Det här är tredje självsabotören jag tar upp på tre veckor, de två övriga är Allt eller inget och Våga ta plats - bli vän med Jante. Känner du igen dig i att ofta skylla på att du inte har tid? Eller har du något annan favoritursäkt du drar till med för att slippa utvecklas och komma vidare? Superkul om du berättar, kanske din självsabotör jag skriver om nästa vecka? Veckans kommer från Jenny som svarade på frågan om bästa ursäkten på mitt Instagramkonto (följ mig gärna där) i förra veckan och beskrev det såhär: 

Jag ser till att plocka på mig mer och mer Volvo-jobb, Mowhiti-jobb och sedan så försöker jag laga mat, träna och har jag tur så får jag sova lite med. Så oftast kommer jag på mig själv efteråt hur mycket jag gjort. Nu börjar jag se mitt mönster så jag tillåter mig att faktiskt ha tid. 

Grejen med att börja se sina mönster är en riktigt stor grej! Du som inte kan få nog av det här utan vill börja skapa ditt drömliv redan nu genom att lära känna igen dina självsabotörer och göra om dem till självhjälpare kan söka på självsabotörer här på bloggen, följ gärna på Bloglovin´  för att inte missa något, och skaffar dig boken Skapa ditt drömliv - hur du vänder självsabotörer till självhjälpare. Boken hittar du hos mig här på siten och självklart också på till exempel Bokus om du vill passa på att köpa andra böcker samtidigt. 

Ses snart igen,

tills dess ska jag göra ingenting. Och andra viktiga saker!

HEJA HEJA DIG!

//Malin

Kommentarer

Permalink

Jag är bra på att göra ingenting. Men jag är oxå grym på att hålla deadline och göra det jag lovat. Har varit bra på att lova lite för mkt, och när jag levt upp till vad jag lovat har jag själv tagit stryk. har blivit bättre på att hitta en balans mellan jobb och fritid och med vårt nya nomadliv känner jag att jag gärna har mer fritid än tidigare. Så det är ju verkligen ett steg i rätt riktning!

Permalink

Efter att jag hade varit sjukskriven i knappt ett år för utmattning bestämde jag mig för att lyssna på magkänslan som sa att jag inte gillar att vara så upptagen, att inte ha luft i schemat. Jag hade liksom aldrig tänkt på att det är helt OK att vägra att ha en fullspäckad kalender. Så jag har inte det numera. Däremot har jag inte riktigt kommit på hur jag ska komma ifrån att hålla mig upptagen med den där förbaskade mobiltelefonen. Jag är egentligen sjukt trött på den men den liksom drar mig till sig och vill att jag ska hålla mig upptagen och kolla på både det ena och det andra som jag egentligen inte behöver kolla mer än någon gång per dag. Det dummaste är att det nuförtiden knappt går att klara sig med en mobil som inte är smartphone för det är så mycket som bokas, beställs och fixas i appar ... gaahh! Jag skanderar "Det va bättre för!!" Ha ha :)

Känner igen mig. Massor! Det är rena kickarna vi får av mobiltittandet ... Tränar som sjutton på att lägga bort den och har stängt nästa nästan alla notiser. PLUS (gjorde stor skillnad för mig) låter inte mobilen komma in i sovrummet längre.

Skämt beslut du har tagit - att skaffa luft i kalendern! SÅ värt,
heja heja dig för det!

//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.