Knipträning i vått och torrt?

knipövningar

Allt detta knipande
Uthållighetsknipa, styrkeknipa och intervallknipa. Knipa så fort du står vid röd gubbe eller när du lagar mat. Knipa. Träna. Vara duktig. Och när du ändå inte kan hålla tätt känna både skuld (för du kanske trots allt inte har knipit så mycket som du borde?) och skam (för vem sjutton kissar ner sig i vuxen ålder?).

Visst du att var tredje kvinna lider av ansträngningsinkontinens? Jag träffar nästan dagligen på kvinnor som inte kan delta fullt ut på de träningspass jag har ute på företag, för att de är oroliga för eller till och med säkra på, att de kommer att kissa ner sig. Så ska det väl ändå inte vara? I alla fall inte när det faktiskt finns åtgärder som kan göra de här kvinnorna till tränande/springande kvinnor igen. 

En kvinnas lott i livet? 
Nej! Och ja. Det är vanligare med inkontinens bland kvinnor, på grund av att det är en vanlig följd av en förlossning. Av den anledningen är det en kvinnas lott. Det betyder inte att vi ska acceptera att det är så det är att vara kvinna. Men: hela grejen med inkontinens är fortfarande tabubelagd. Kanske inte att prata om generellt, så som det har varit, men att berätta om sig själv och att man läcker när man springer, hoppar, skrattar, hostar, nyser och så vidare. Det är det fortfarande hysh-hysh kring. Men du - så tycker inte jag att det ska vara! Vad tycker du?

Eftersom jag tycker så, blev jag glad över att det i helgen var en artikel om inkontinens i Göteborgs Posten där en läkare uttalar som just det här med att vi måste prata mer om inkontinens och att vi inte ska acceptera att inte leva fullvärdiga liv på grund av inkontinens. Hear hear! säger jag. 

Operation bäst effekt
Enligt den studie GP skriver om, visar behandling för inkontinens genom bäckenbottenträning (det vill säga knipövningar) 53 procent lyckade resultat medan operation ger 82 procent lyckade resultat. Knip vidare enligt konstens alla regler och när det inte hjälper: sök hjälp. Den finns att få och den ska du få. Jag vill ju träffa dig i löparspåren igen! Och självklart ska du kunna hosta och skratta utan att läcka. Särskilt skratta! Tills dess, du vet säkert att det finns inkontinensskydd i form av bindor. Det finns också (snygga) trosor (och kalsonger) hos Wundies 

Och det hjälper att prata om sina besvär, för de är inga besvär någon är ensam om. Vill du börja prata om dem här i kommentarerna är du jätte-välkommen! Jag är inte expert, inte kirurg, jag har inte läst igenom hela studien - men jag bryr mig. Jag har både nära vänner som lider eller har lidit av ansträngningsinkontinens och jag har alltså mängder med kunder som kommer och viskar om sitt urinläckage under träningspass. Dags att sluta viska?

Den inkontinens jag träffar på i mitt arbete som löpcoach, personlig tränare och gruppträningsinstruktör är ansträningsningsinkontinens. Det finns andra varianter som har med åldrande, viktuppgångar och prostator att göra. 

Ses snart igen! Laddar för en månad med dagliga tips om vardagsmotion. Häng med - förste september drar vi igång! 

PS: Kom ihåg att du kan följa bloggen på Bloglovin´

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.