Läsa ljudbok - ett lätt sätt att vila

ljudbok Malin Lundskog

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Storytel och Bokus - alla tankar är mina egna!

Vila. En så viktig del av hälsan som många av oss har svårt att ta till oss. Jag till exempel Då... Sen brakade jag in i väggen och kunde inte vila. Hur gärna jag än ville! (läs mer om mina brister och min utmattningsdepression här

Det var då jag upptäckte ljudboken. Jag kunde nämligen inte läsa längre. Jag som alltid har läst mycket, förutom tiden strax innan väggen stod i vägen. Då hade jag inte tid. Tyckte att läsa var slöseri. Inte produktivt och effektivt. Visst är det tur att man lär så länge man lever? 

Jag fick tipset från en läkare, när jag satt och grät över att jag faktiskt inte kunde läsa längre eftersom bokstäverna hoppade runt i takt med surret i mitt huvud. "Läs en ljudbok" sa hon. Eftersom jag är en duktig flicka och gör som jag blir tillsagd (nja... men ibland i alla fall) lyssnade jag. Och fortsatte att lyssna. Och lyssnar fortfarande. 

Nu är jag inte utmattningsdeprimerad längre och kan läsa utan problem och vet av både erfarenhet och kunskap att vila är viktigt. Jag läser lika gärna nu som jag gjorde i den klassiska bokslukaråldern (du vet, ficklampa under täcket för att mamma och pappa inte skulle märka att jag läste) och jag har även sedan jag blev frisk från min utmattningsdepression fortsatt att lyssna på ljudböcker. Och poddar (tipsar om några poddar här).

Vila
För mig funkade ljudboken bättre än avslappning och meditation, särskilt i början. Avslappningsövningar använder jag nu, när jag inte är så galet stressad som jag var då och meditation har jag testat några gånger, med blandat resultat. Behöver du slappna av? Testa dig fram och undersök vilka metoder som passar bäst för dig, men ge inte upp! Dela gärna om hur du vilar bäst i kommentarerna nedan. Behöver du tips om vila? Be om det i kommentarerna, jag hoppas att jag har något klokt att komma med!

En god bok och en hängmatta är ett fenomenalt sätt att vila på tycker jag. Att kunna blunda och läsa samtidigt är också grymt! Eller att städa med en podd eller bok i öronen  - då städar jag gärna! Eller klipper gräset. Eller, som nu: sitter på ett tåg och tittar ut på Sverige och fälten, ängarna och träden som far förbi. På väg till Masesgården för att hålla kurs i konsten att vara glad fri stark, där vila är en viktig del. Så det kan bli... 

Och just nu är det coolaste av allt att jag lyssnar på något jag själv har skrivit! Vore kul om du ville lyssna på den också såklart! Använd gärna den här länken för att ladda ner den (eller vilken bok du nu än är sugen på att ha som sällskap): Storytel eller köpa den (OBS! finns ebok också. Och mängder med andra böcker...) Bokus

SYND - de sju dödssynderna tolkade av Malin Lundskog

 

 

Kursen Glad Fri Stark finns i webbformat också, den hittar du här: GladFriStark - webbkursen

PS. Jag skriver vidare. I november kommer en fackbok om hälsa. Du vet väl att jag har skrivit Hälsan i fokus - för framgångsrika ledare också? Och en del av Några varv runt jorden, bara? De böckerna hittar du också här

Vila mera - det är inte en synd, även om lättja anses vara det... 

Ses snart!
Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.