Långsiktighet vinner på lång OCH kort sikt

långsiktighet vinner, hälsa, tillfreds, mål, Malin Lundskog

Långsiktighet vinner!

Långsiktighet vinner på både kort och lång sikt. När vi lever med de långsiktiga målen framför ögonen vinner vi även på kort sikt ... Så här tänker jag: de långsiktiga visionerna och målen håller oss på banan och påminner oss om det som är viktigt. Alltså viktigt på riktigt! Det långsiktiga tänket gör att vi inte hamnar i det kortsiktiga träsket av impulsiva handlingar som vi ångrar (för det är väl inte bara jag som har klafsat runt i det träsket?)

Långsiktiga planer och mål hjälper oss att skaffa de goda vanor som gör livet både enklare och så oändligt mycket mer värt. Långsiktiga mål handlar egentligen inte om att leva för att nå det långsiktiga målet. Det handlar om att leva för att ... leva!

Leva för att leva 

Klart att du lever för att leva. Eller? Många av oss lever för att nå mål och är de målen alldeles för kortsiktiga och resultatinriktade blir resan mot målen inte njutbar och kanske inte ens mödan värd? Men om vi har långsiktiga mål med ett fundament i det där som vi värderar högst då kommer allt vi gör under resans gång att ha sin grund i de värderingarna. Om vi når målet eller inte är inte så himla noga, vi lever ju som vi vill på ett sätt som rimmar med våra grundläggande värderingar. Långsiktighet vinner eftersom vi de vi är och det vi åstadkommer i livet är sådant vi värdesätter högt. Vi lever för att leva. 

långsiktighet vinner, drömmar, Malin Lundskog, mål
Kikar framåt - ser väldigt ljust ut ;-) 

Kortsiktigt är det mycket klurigare att se sig själv som en vinnare, som en som alltid sover gott, som en bästsäljande författare, som hon som får den hon vill ha, som en som har de goda vanorna hon vill ha. Och. Så. Vidare. I alla fall om glappet är stort mellan vårt utgångsläge och den vi vill vara och det vi vill göra. På lång sikt däremot har vi större förmåga att se oss själva som den där lyckade personen. (ja, självklart är vad som är lyckad individuellt!) Är du med på hur jag menar? 

Långsiktigheten hjälper oss att ta genvägar till gymmet istället för omvägar som gör att vi aldrig kommer fram till dörren. Långsiktigheten vinner också när det gäller att tacka nej till att tömma baren när vi har ett träningspass inplanerat morgonen efter eller att tömma hela godispåsen fast vi mår illa av för mycket sött.  Långsiktiga mål hjälper oss att fatta rätt beslut, att välja och prioritera i enlighet med det vi vill innerst inne. Med de vi är och vill vara.

Kortsiktiga vinster med långsiktigt tänk

Långsiktighet vinner även kortsiktigt. Tänk alla de där impulserna att strunta i träning, hoppa över återhämtning, jobba över istället för att umgås med våra nära och kära, de där handlingarna som känns bäst just i den närmsta sekundkorta framtiden, men som gör att vi inte känner oss ett dugg tillfreds med oss själva. Vi slipper dem! Inte hux flux och inte lättvindigt (vem är inte frestad mellan varven?!). Men om vi bestämmer oss för att leva livet medan det pågår och köra på mot de långsiktiga målen (drömmarna? visionerna?) då kommer vi att ha så mycket vunnet även på kort sikt. Win win på många sätt, eller hur?!

Så - vad säger du: ska vi skaffa oss ett mindset som gör oss hållbara på lång sikt och som gör livet jättevärt att leva? Jag har ju visioner om att vi alla ska tycka om oss själva, om ett liv som inte hindras av kropp, knopp, geografi eller klockslag, så jobbar på´t!

Varje måndag hittar du motivations- och mindsetinlägg här på bloggen. Sök på just motivation och mindset, så hittar du föregående inlägg. Vill du vara säker på att inte missa något i framtiden (på både kort och lång sikt he he) rekommenderar jag dig att följa bloggen på Bloglovin´

PS. Att bestämma sig, inse att långsiktighet vinner och leva livet medan det pågår innebär inte att vi inte behöver support, pepp och någon att bolla med. Jag bjuder på ett sådan tillfälle imorgon och du är jättevälkommen. Kolla här: gratis mastermind

Ses snart igen,

tills dess: HEJA HEJA DIG!
//Malin
 


 

Kommentarer

Oj, vad mycket jag håller med dig här. Jag la om fokus helt nu under sommaren för att tänka just långsiktigt och märker redan så stor skillnad på mig själv. Ett helt annat inre lugn och närvaro, trots att det långsiktiga målet är betydligt tuffare än de kortsiktiga planerna jag har haft tidigare. Huvudet på spiken!

Det är så viktigt att bli påmind om sådana här saker. Jag tänker på det faktum att man så ofta tänker den kortsiktiga vägen, i alla fall har jag gjort så tidigare i livet. Jag är bättre nu på att tänka mer i planer på långsikt. Men det kanske lite är så med hjärnan att den vill se en färdigprodukt snabbare än den är?

Det är ändå det långsiktiga som blir bättre för oss alla :D. Väl värda ord där från dig, fick mig en tankeställare :)

Jag håller just nu på med ett långsiktigt mål att gå ner i vikt, och varje kortsiktiga är ju ett steg mot det slutgiltig så jag är helt på, det är skönt med lite pep från många håll så man inte gör en massa onödiga dikeskörningar :)
Härlig läsning du hade i inlägget får jag inte glömma att skriva :) Tack för det.

Å så viktigt det är, när jag började jobba med mål så var målen relativt korta. Jag tyckte att det långsiktiga mer visionsinriktade målen var svåra. Men när jag jobbade fram dem så blev även de kortsiktiga så mycket mer motiverande och nåbara. Jag läser mina mål varje morgon som en del av min rutin. Hjälper mig att påminna mig om det långsiktiga viktiga. Bra inlägg

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.