Lathet är inte helt fel!

lathet, blogg, Hälsa mera, vila, återhämtning, Malin Lundskog

Lathet kan vara helrätt!

Lathet har jag ända till idag uppfattat som något negativt, men efter att jag postade ett inlägg om vila på Instagram blev jag medveten om hur olika vi kan tolka ordet lathet. Och när jag fick ett citat av en av mina två stora idoler uppslängt i ansiktet så ... har jag ändrat mig. Vad är det för fel med lathet, tänk om det blev krig och ingen gick dit?! Hur bra är inte lathet då kan en ju undra! 

Vem som sa det där kloka om krig och lathet? Det var Astrid Lindgren. Vem som är min andra stora idol? Bruce. Springsteen. 

... men vila är bättre?

Äh, så lättvindigt ger mig faktiskt inte, men jag fattar grejen med att vara lat även om jag tycker att vila och återhämtning är mer hälsosamt. För jag tycker att det är en skillnad mellan orden. Vila och återhämtning handlar om att samla kraft och energi inför något och att hämta tillbaka kraft och energi efter något. Och det är ju superduperviktigt för hälsan. Minst lika viktigt som att träna! Minst lika viktigt som att äta bra! Minst lika viktigt som något annat överhuvudtaget.

lathet och prestationsångest

Att vara lat däremot ... det ger inte kraft, energi, livsglädje. Det leder inte till någon utveckling. Det kanske inte allt måste, men för att må bra behöver och vill vi utvecklas. Fast det är klart: om lathet kan mota bort prestationsångest hos den som drabbas, så är det bra. Lathet är alltså bra för fredens och prestationsångestens skull. Vila och återhämtning är bra för vår utveckling och hållbara hälsa. Punkt. Eller?

lathet, vila, återhämtning, samarbete, Kronägg, Hälsa mera
vill du vinna sådana här ägg och en bok skriven av en sån här (kan en ens tro att det är samma kvinna det här?) In och kolla Instagram

och en tävling

Men: det är för att vila och återhämtning är en förutsättning för att vi ska hålla i längden som jag postade en bild om det på Instagram idag. Och litegrann för att berätta att jag har vilat som sjutton i helgen (skryt alltså!). Och faktiskt för att tävla ut min bok GLAD FRi STARK och ett gäng äggcheckar från Kronägg. Vill du vinna? In och kolla mitt Instagram och diskutera gärna vidare både här och där: vad tycker du om lathet och vila?

ps. det var ju inte direkt så att jag fick ett citat uppslängt i ansiktet. Det var en av mina bästa Insta-kompisar som tipsade mig om det och ... det är ju så himla bra! Ibland är det bra att vara lat. Ibland är vila bättre ... 

Och allt jag ville var att tipsa om hur viktigt det är att ladda sina egna batterier och inte bara telefonens. 

Måndagsmotivationen ändå: vila! Helst innan du är för trött!

Vi ses snart igen,
tills dess: heja heja dig!

//Malin

 

Kommentarer

Permanent länk

Det där med att vila innan man blir trött ör en hejans bra grej! :) Mitt favoritcitat i samanhanget är "Jag backar bara när jag tar sats" Det ger mig en påminnelse om att stanna upp, reflektera och ladda om för att kunna ta nya tag mot en utmaning :)

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.