Lyssna på kroppen - om du vet vad den säger

reflektion Dalarna Malin Lundskog

Det är okej att lyssna på din egen kropp
Jag får ofta frågor som när det är okej att börja träna efter en förkylning och hur lång vila man behöver efter en viss utmaning. Jag förstår att mitt svar är klurigt när jag säger lyssna på kroppen. För hur sjutton ska man kunna göra det om man inte vet vad kroppen säger? 

Det är inte bara att träna kroppen som är hälsosamt, det är också hälsosamt att träna på att lära känna kroppen, så att du själv kan avgöra vad som är okej och inte. Det är nackdelen med träningsprogram som en följer utan att tänka, känna eller reflektera över om de utgår från sina egna villkor: en lyssnar inte på kroppen. 

Ju mer du tränar och använder din kropp, desto bättre lär du känna den. Om du stannar upp och reflekterar över hur den svarar på träning, mat, vila och allt annat som ingår i livet. Då vet du när det är okej att börja träna efter en förkylning eller hur lång återhämtning du behöver efter de utmaningar du utsätter dig och din kropp för. 

Skönt att låta någon annan bestämma
Men visst är det skönt att lämna över ansvaret på någon annan? Jag känner min kropp väl och tycker om att använda den, ändå vill jag ha någon form av bekräftelse från någon annan på att det är okej det jag gör. Jag kan till exempel fråga min man (han som inte tränar med mig du vet och som inte alls har den kunskap jag har om hälsa och träning och hur min kropp fungerar) om han tror att det är okej att jag börjar träna efter en förkylning. Det är som att jag kan lämpa över ansvaret på någon annan om det går fel. Galet! 
 

reflektion
Hur mår jag egentligen? Vad behöver jag? Ibland är det jobbigt att lära känna sig själv ...

Träna på att lära känna dig själv 
Som jag skrev ovan: ju mer du använder kroppen och reflekterar över hur den reagerar, desto bättre lär du känna den. Och hela dig! För vissa av oss (typ jag) är lite väl ivriga att köra på, trötta ut oss och kanske chansa lite väl mycket på att överanstränga oss medan andra är lagda åt andra hållet och håller igen, inte vågar chansa och tar det osäkra före det osäkra och avvaktar med träning onödigt länge. Det handlar alltså om att både lära känna sin kropp och sig själv att veta om du ska ta det lugnare än du vill eller kanske pusha dig lite extra.

Då är vi återigen tillbaka på vikten av reflektion. Stanna upp. Blicka ut över livet, sig själv och sin kropp och ... använda reflektionen till utveckling. Lära sig något och använda den nya kunskapen till sin egen fördel. 

Rekommendationerna som grund
Självklart kan du lyssna på vad experter säger om till exempel det här med att komma igång och träna efter en förkylning eller hur lång återhämtning en viss form och grad av ansträngning kräver, som att avvakta tre dagar efter att febern är borta och att inte träna med halsont eller att riktigt tung styrketräning kan kräva upp till tre dagars återhämtning.Men till syvende ost sist handlar det om dig och din känsla. Hur väl du känner dig själv och din kropp. 

Och du: om vi nu pratar träning efter förkylning - börja inte där du slutade. Börja lite lugnare eller på en lite lägre nivå, du är snart tillbaka i matchen igen. Lovar! Det är också det enda jag lovar, resten får du klura ut själv;-) 

Lyssna på kroppen när du vet vad den säger. Om du inte gör det? Ta reda på det, det är du och den väl värda!

Heja heja dig!
Ses snart igen,
//Malin

 

 

Kommentarer

Permalink

Det jag kan känna ibland är dock att en del människor som har den egenskapen att träningsmotivation kommer enkelt och som helt naturligt vill ut och röra på sig många timmar varje dag och har svårt att vara still är att de är svårt för dem att förstå sig på oss som egentligen är latmaskar. Jag känner min kropp bra och vet oftast när jag bör och inte bör träna, men jag har en enormt stark latmask boende inne i mig som gärna vill övertala mig om att jag visst fortfarande är lite sjuk.

Så ibland är det svårt att skilja på när det är latmasken som talar eller när det är så att jag faktiskt är lite dålig fortfarande. ;)

ju mer du lär känna kroppen och hela dig, desto lättare kan du avslöja latmasken :-) Insiktsfullt att ens se latmasken!

(kommer en hel del om det i min kommande bok!)

//Malin

Permalink

Jag är i den spännande fasen av livet då jag som tidigare "huvudfoting" mer och merbörjar lära känna min kropp på många plan, och det innefattar ju att kroppen i våras sa "Jag är sugen på att sticka ut och jogga". Nöjd och glad med att jag både hörde budskapet och faktiskt sa "Jamen, ok då, let's go!".

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.