Mental nedskräpning? Så här dumpar du skiten

mental nedskräpning, mindset, motivation, Malin Lundskog

Mental nedskräpning? Hell no!

Mental nedskräpning? Inte i mitt huvud i alla fall. Har tränat som sjutton på att inte bära andras skit och låta dem skräpa ner. Så värt all träning, för utan den hade jag kanske aldrig fått känna hur mycket lättare livet är utan att vara nedtyngd av det andra dumpar på mig. Jag har fullt upp med min egen skit! Det betyder inte att vi inte ska hjälpas åt att städa upp, men använda andra som papperskorg? Hell no!

Vad jag menar med mental nedskräpning 

Det jag menar är när andra dumpar illvilliga kommentarer om både den och det ena och den och det andra. Nedlåtande snack och tjafsigheter. Du vet sådant som kan komma från den som står bakom dig i kassakön, från grannen eller kollegan på fikarasten. Prat som leder till enda sak: mer grinighet. Som inte har något annat syfte än ... att gnälla? Du är med på vad jag menar va? Det är inte alls samma sak som när en kompis behöver prata av sig eller du själv är ledsen. 

(Du skulle för övrigt se min min när jag skriver det här. Snacka mungipor som går nedåt!)

Det finns ju de som slänger fysiskt skräp där det inte hör hemma. När vi ser det är vi ganska snabba på att reagera, antingen genom att fnysa för oss själva och fråga oss hur någon kan göra så, eller så säger vi faktiskt till den som slänger bananskal och glasspapper omkring sig. Men när någon gnäller omotiverat? När någon pratar nedlåtande om någon eller något? Då är vi inte alls lika snabba. Har du tänkt på det? Har du tänkt på hur mycket det där omotiverade skitsnacket tynger ner oss? Hur jobbigt det är att ta ansvar för andras dynga?

Innan jag hamnade i utmattningsdepression (har skrivit lite om det här: inte utmattningsdeprimerad. Längre.) var jag en mästare på att ta hand om andras skit. Ta ansvar för det de sa och för allt de möjligtvis skulle kunna tänka om mig. Jag ältade mig sömnlös och lät mig tyngas ned. Så dumt! Och så himla härligt att ha lärt mig att jag inte alls behöver ta det ansvaret. Snacka lättare liv! 

mental nedskräpning, mindset, himmel
Mycket lättare att flyga med mindre skräp att bära på ...

Så här undviker du att bära på andras skit

De här fem punkterna har funkat finfint för mig, hoppas att du som känner dig nedtyngd av andras skit också har glädje av dem.

- Lyssna och reflektera. Vill den som säger något negativt nå en lösning? Om inte: sluta lyssna, fnys för dig själv och är du modig: säg ifrån. Det är faktiskt inte okej att skräpa ner andras miljö. 

- Lita på och lär känna dig själv. Ju mer du gör det, desto snabbare reagerar du när något känns fel och blir inte lika långvarigt utsatt för nedskräpning.

- Om miljön inte vill ändra sig, byt miljö. Det är du verkligen värd!

- Var alltid medveten om vems ansvar du går runt och bär på. 

- Rör på dig ute i naturen, det gör dig mer tillfreds med livet och ju mer tillfreds du är, desto mindre kommer du att påverkas av skitsnack. 

Kommentarer går inte att plocka upp och slänga i papperskorgen efterhand, vilket gör det ännu viktigare att reagera i tid på mental nedskräpning. Och att inte ta ansvar för andras skit! 

Att inte bära på den skit andra dumpar på dig betyder inte att du inte kan hjälpa andra att städa upp. Självklart kan vem som helst behöva prata, gråta och älta mellan varven. Vi är ju människor!

Sedan jag upptäckte hur mycket lättare livet blir utan att bära på andras skit (räcker med min egen liksom) har jag fått så himla mycket mer kraft och energi att göra skillnad för andra. Det kommer du också att få. Jag lovar!

Måndagsmotivation och mindset-träning - vad tycker du om den? Dela gärna dina tankar om det här, spännande att få höra dina reflektioner!

 

Ses snart!
//Malin

Kommentarer

Permalink

Uj uj uj, så mycket skit vi kan bära med oss i onödan. Men blad de bättre tipsen jag fått (och detta var långt innan coachutbildningar mm) var en vän som alltid sa.
Vem äger problemet?
Funkar klockrent varje gång, om man bara lyssnar på svaret.
Skönt tycker jag, nog att ta hand om och slänga sitt eget skräp. (på rätt ställe naturligvis)
ha det !!!

Permalink

Känner väl igen mig. Visst är det skönt att rensa bland negativitet? Gjorde det själv av samma anledning som dig, blev utmattad. Jag tror kanske att det är först då en medvetenhet kring vad som får dig att må bra/dåligt kommer till ytan.

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.