Promenera dig i toppform

promenera dig i toppform, hälsoexpert, Malin Lundskog

Promenera dig i toppform

Promenera dig i toppform innebörden av rubriken på en artikel i Expressen där jag delade med mig av alla fördelar en promenad har. Som att du blir piggare, gladare, stärker immunförsvaret och beroende på ditt utgångsläge kan öka i både styrka och kondition. Förbränningen hänger med uppåt om du rör dig regelbundet och dessutom är promenader ett fenomenalt skonsamt sätt att röra på kroppen! Här kommer en sammanfattning på artikelns innehåll (du hittar hela artikeln här) och det fyra veckor långa träningsprogram jag föreslog för Expressens läsare.

Promenader funkar alltid

Promenader funkar i alla lägen, spelar ingen roll vilken årstid det än är eller var du än är. En av allra bästa grejerna är att du kan börja idag! Du behöver inte vänta till sen eller förbereda dig på något särskilt sätt. Kör o gör! Förresten, en annan av de allra bästa grejerna med att promenera dig i toppform är att det inte kostar en enda spänn! Förutsatt att du har ett par skor att gå i ... 

Du stärker hjärtat, benen, sätet och fotlederna om du går på ojämnt underlag och i backar. Det finns stora möjligheter till bättre sömn med hjälp av promenader eftersom kroppen (och knoppen!) slappnar av lättare efter att ha rört på sig sådär "lagom". Är du intresserad av förbränning så ökar den självklart vid promenader jämfört med vid stillasittande. Du gör av med ännu mer energi om du springer eller tränar tuffare, men det fiffiga med promenader är att du orkar hålla på längre och då kommer du (oftast) åt det som de flesta tänker på när de tänker förbränning: nämligen förbränningen av fett. 

Träningsprogram för att gå dig i toppform

Gå varje dag, varannan dag lugnt och varannan dag med mer power (den berömda powerwalken du vet). En bra start första veckan kanske är 20 minuter? Allt handlar ju om ditt utgångsläge, våga komma igång och samtidigt: våga ta det så lugnt att du längtar till nästa dag ...

Veckan därpå ökar du till 30 minuter och lägger in två  intervallpass istället för ett powerwalkpass (gå lugnt mellan fyra lyktstolpar, snabbt en, lugnt tre, snabbt två, lugnt två, snabbt tre, lugnt en, snabbt fyra till exempel).

Tredje veckan är du kanske redo att öka till 45 minuter långa promenader? Då kan du köra ett intervallpass som under vecka två, samt en snabb promenad i backar alternativt trappor.

Fjärde veckan går du mellan 30-60 minuter varje dag, de snabba dagarna kör du en dag ett backigt pass (du kan gå upp och ner för samma backe flera gånger under rundan) och en dag med intervaller (à la vecka 2) 

Lycka till!

promenera dig i toppform, Malin Lundskog, hälsoexpert, Expressen
Jodå, känner mig som en drottning som får hänga med prinsessorna på Expressens framsida

Jag gillar verkligen att promenera. Och att springa! Det ena förtar inte det andra och båda gör gott för hela mig. Promenader är definitivt inte att underskatta som hälsokur - jag längtar efter att min lille valp ska växa till sig och kunna följa med ut på långa strövtåg i hembygden och på alla andra ställen vi kommer till ...

Är promenader något för dig? Berätta gärna varför/varför inte!

PS. ja, jag är superglad över att blivit titulerad hälsoexpert och författare i artikeln. Det är ju precis det jag är och gör.

PPS. Du vet att du kan följa bloggen på Bloglovin´ va? Så får du alla uppdateringar automatiskt!

Ses snart igen!

HEJA HEJA DIG!
//Malin

Kommentarer

Lägg till ny kommentar

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.