RUNderful (och tävling)

runderful Malin Lundskog

Känslan efter en go löprunda är alldeles... alldeles runderful. Energifylld, glad, trött, svettig, pigg, slutkörd, stark och... ja: alldeles runderful!

Vi är tamejtusan magiska! Som har en kropp som fixar till den känslan. Eller rättare sagt en knopp som gör det, för det är ju i knoppen det händer, det där magiska med hormonerna som trollar för oss. Som gör att vi får energi av att göra av med energi, som gör att humöret stiger ikapp med pulsen, som gör oss kreativa av ett utochnjutpass, som gör att vi blir stresståliga av att köra skiten ur oss (ja, ja, ja - återhämtning är superviktigt! Länkar nedan och återkommer till det i senare blogginlägg). 

Har du inte upplevt känslan? Testa igen! Reflektera över vad som händer när du har varit ute och rört på dig. Rör du inte på dig? Gör det! Så att du inte missar det alldeles... alldeles underbara med att vara runderful. Du upplever samma sak av att cykla, paddla, simma, skida också men jag har inte hittat ett lika bra ord för det, för visst är runderful ett perfekt ord? Jag har förresten inte testat de där andra grenarna lika mycket som löpning heller för den delen, men är helt säker på att fysiologin jobbar för oss där också. 

Kort och gott: Behöver du energi? Spring. Behöver du lätta upp humöret? Spring. Behöver du öka din kreativitet? Spring. Behöver du känna dig sådär perfekt som du är? Spring. 

Löpning handlar alltså inte bara om löpning, kondition, träningsupplägg inför nästa lopp eller viktminskning. Det handlar om värsta bästa känslan: RUNDERFUL! 

Jag springer för min konditions skull eftersom jag vet vad god kondition gör för nytta när det gäller energi, stresstålighet (en gång utbränd...), mitt humör, min sömn och min kreativitet. Jag springer för att det gör susen för min aptit, jag får sug efter bra mat och inte bara godis. Jag springer för att hålla vikten. Mellan varven springer jag för att fixa ett motionslopp och jag springer för att få mental vila. Oavsett: när jag är tillbaka efter en runda tror jag faktiskt aldrig aldrig att det händer att den inte kommer, den där känslan av att både livet och jag är alldeles... alldeles runderful! Gôtt e d! 

Hur är det för dig som springer, gör du det för kroppen eller knoppen? Eller båda? Kommentera gärna!

OBS! TÄVLING: gå in på mitt Instagram @halsameramalin (följ gärna också såklart!) och leta upp inlägg från 22/5, samma bild som den ovan. Du har chans att vinna plats till dig och en kompis till årets The Runners Convention som jag arrangerar tillsammans med Salming Stores. Grymt blir det! 

Två av alla blogginlägg jag har gjort om löpning och återhämtning: 

Något för alla

Konsten att vingla

Ses snart igen,

Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.