Snacka snällt med dig själv

Mental styrka Malin Lundskog

Allt du säger och tänker till och om dig själv har effekt, olika effekt beroende på vad du säger och tänker. Såklart!

Vi kommunicerar med oss själva mest hela tiden, väldigt ofta omedvetet. Vi tänker tankar som förminskar oss själva, som talar om för oss att vi inte är värdefulla, som säger att vi borde vara bättre, snabbare, starkare, snyggare, lugnare, gladare och så vidare. 

En så enkel sak som "typiskt mig" när något går snett, eller "åh, varför gjorde jag sååå?" när det inte alls blir som du trodde att det skulle bli skapar känslor inom dig. Känslor du kanske inte tänker på, men som påverkar hur du fortsätter att tänka om dig själv, som i sin tur påverkar hur du agerar, som i sin tur påverkar uttalet av vårt agerande, som i sin tur påverkar hur vi tänker om oss själva. Ja, du fattar - den nedåtgående spiralen eller den onda cirkeln, kalla det vad du vill, är igång. 

Snacka snällt med dig själv för att undvika för mycket påverkan av de invanda negativa tankarna och uttalandena om dig själv. Ja, jag skrev invanda, för det är ofta så det är. De flesta av oss har tränat länge på att dissa oss själva och då behöver vi träna på att hissa oss själva. Säga "typiskt mig" när något går bra. Tänka "vad bra att jag gjorde sååå!" för att uppmärksamma när saker och ting går vår väg. 

Mental städning istället för mental nedskräpning - det gör oss mer tillfreds med oss själva. Med livet och med hela härligheten. Rensa ut dissande självprat så får du bättre plats med hissande dito. Smart, eller hur? Och riktigt hälsosamt, eftersom det där med att vara tillfreds är en viktig hälsofaktor. 

I Facebook-gruppen GladFriStark har vi snackasnällt-tema varje söndag (varje söndag just nu vill säga - tills vi kommer på något bättre) och du är jättevälkommen dit för att snacka snällt med oss. Följ länken, så är du strax insläppt! 

Väldigt välkommen att kommentera här också - vad innebär det att snacka snällt för dig? 

Och du: i webbkursen GladFriStark får du fina chanser att träna på att snacka snällt och uppmärksamma dina framgångar. Kursen hittar du här - vore kul om du ville hänga med på den såklart! 

Ses snart igen! 
//Malin

PS: Kom ihåg att du kan följa bloggen på Bloglovin´

Kommentarer

Permalink

Ja, sååå viktigt att med att prata snällt till sig själv. Det går att forma och skapa så mycket mera genom att vara ha en snäll och hälsosam ton i vår inre dialog, i våra tankar. /Karin

Permalink

Att säga lika snälla och uppmuntrade saker till oss själv som vi gör till våra barn, vänner, partners borde vara en självklarhet. 'Vi blir vad vi tänker' får fokusera på att 'jag kan....' 'jag vill....' stärka oss själv med de egna tankarna.
Ha en bra dag

Permalink

Viktig ämne du tar upp. Ja, vi behöver prata snällt till oss själva. I mitt arbete som psykolog/psykotraumaterapeut har jag märkt att det blir lättare att prata snällt mot dig själv när du har bearbetat underliggande negativa erfarenheter eller trauman. Trevlig att du har en snackasnättgrupp på Facebook

Permalink

Jag kommer inte ihåg vem det var, men när jag var barn var det någon vuxen som sa något som fick mig att förstå att uttrycket "jag mår som jag förtjänar " kan vara något positivt. Beslöt mig alltså tidigt för att på frågan ""hur mår du" svara "som jag förtjänar, bra alltså". Många sneda leende har jag mött genom åren genom det... ;-)

Stella Scott
http://ObrutenMark.se

Permalink

Jag kommer inte ihåg vem det var, men när jag var barn var det någon vuxen som sa något som fick mig att förstå att uttrycket "jag mår som jag förtjänar " kan vara något positivt. Beslöt mig alltså tidigt för att på frågan ""hur mår du" svara "som jag förtjänar, bra alltså". Många sneda leende har jag mött genom åren genom det... ;-)

Stella Scott
http://ObrutenMark.se

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.