Som poesi för själen - dagens boktips

som poesi för själen, Rupi Kaur, blogg, hälsa, Milk and Honey

Som poesi för själen!

inlägget innehåller annonslänkar för Bokus

Som poesi för själen! Dagens boktips är kanske det första jag har läst som liknar poesi sedan någon gång i skolan. Och som jag har läst. Och blivit berörd! Och känt mig fri! Fri att vara jag, fri att fortsätta se hälsan som den helhet jag jobbar för att sprida och stärkt i att det är jätteokej att ändra sig. Du som inte gillar poesi: du kan ändra dig. Det gjorde jag efter att ha ha fått Mjölk och honung i mina händer. Som en hälsoinjektion för själen. Självkänslan. Träningsfeminismen och kroppspositivismen. Allt i en och samma lilla stora samling av tankar från Rupi Kaur. 

Negativa erfarenheter blir hälsosamma

I Milk and Honey samlar Rupi Kaur sina erfarenheter från både våld och kärlek, förluster och femininet och vänder dem till styrka och mod. Till utveckling och lärdomar. Hon började sprida sina tankar på Instagram, där jag definitivt tycker att du ska följa henne. Här hittar du Rupi Kaur på Instagram

I korta texter, som de lösryckta tankar jag själv sällan hinner tänka klart sätter hon ord på viktigheter. Jag är ungefär dubbelt så gammal som Rupi, men jädrar i mig: hon är en sann förebild för människor! Kvinnor! Och att tipsa om hennes poesi- och prosasamling på en hälsoblogg känns jätterätt. Hälsa innefattar ju hela livet och det här är verkligen hela livet. Det är som poesi för själen, även för en som inte tror sig gilla poesi.

Kolla här:

som poesi för själen, Rupi Kaur, Malin Lundskog, blogg, boktips, hälsa
... med Rupis egna blyertsteckningar

 

look down at your body whisper there is no home like you. Thank You.
...

what is the greatest lesson a woman should learn 
that since day one she's already had everything she needs within herself
its the world that convinced her she did not
...

jag har
vad jag har
och jag är lycklig 
  
jag har förlorat
vad jag förlorat
och jag är
fortfarande 
lycklig
...

Visst är det fina texter?  

Här hittar du Milk and Honey som jag läste på engelska. Varför? Gillar att läsa sådana här texter på engelska, har en känsla av att känslor uttrycks bättre på engelska än svenska, men ... vet inte? Vad tycker du? Boken finns på svenska i en översättning av Sandra Beijer.

Jag återkommer med fler boktips, både de som har en jättesjälvklar koppling till hälsa och andra som jag hittar en koppling till hälsa i. Som sagt: hälsan är med oss genom allt i livet, så tipsen kan vara väldigt varierade. Sist var det ju Giftfri, en bok med mängder av hållbarhetshacks

Och tänk ändå ... ett poesitips från en som inte är (var?) överförtjust i poesi. Det är samma kvinna som inte gillade katter, tills just en katt flyttade in hos henne. Skönt att utveckling är möjlig på många olika sätt, eller hur? Och att som 49-åring hitta en förebild i en 23-åring!

 

I vanlig ordning hoppas jag att du vet att du kan följa bloggen på bloglovin´ för att vara säker på att få alla uppdateringar med boktips, motivationshöjare, träningspepp och vinnande positioner. 

Ses snart,

heja dig tills dess!
//Malin

Kommentarer

Permalink

Å, Milk and honey har jag velat läsa ett tag nu! Nu måste jag bara göra det. Verkar vara en helt fantastisk bok och vilka inspirerande små textpärlor du delat med dig av här. När poesi berör, berör den på ett sätt som ingen annan textform kan. Kul att du har fått en så stark upplevelse!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.