Tåhävningar hela dagen?

tåhävning, Malin Lundskog

Idag fortsätter vi septemberutmaningen med tåhävningar. Lika perfekt passapå-träning som att knipa, kanske med bättre effekt? (Mer om knipande här)

Idag passar vi på att göra tåhävningar när vi står stilla, till exempel vid kaffeautomaten, vid rödljuset, i väntan på bussen, vid spisen, vid kopiatorn i trappan, när du borstar tänderna och i lunchkön. Bland annat. Du kan säkert komma på fler ställen att göra tåhävningar på. Ös på med dem. Med måtta... På ett ben eller två. Jobba både på vägen upp och ner eller enbart på väg ner ( den exentriska hållaemot-fasen).

Efter gårdagens trappor och dagens tåhävningar blir det helt andra bullar i morgondagens utmaning för motion var dag, vardag som helgdag. 

Därför ska du göra tåhävningar
Tåhävningar stärker dina vadmuskler, bra muskler att vara stark i om du vill springa, dansa, gå, skotta snö, klippa gräset. Med hjälp av tåhävningar tränar du balansen (jo, gör dem utan att hålla i dig någonstans/gör enbenståhävningar). När du gör tåhävningar i en trappa (eller någon annan form av upphöjande förstås) kan du sjunka ner lååångt med hälen och får på så sätt även en stretch i vad och hälsena. Det är toppen för alla, särskilt för dig som är stel i de delarna... Tack vare tåhävningar får du igång en cirkulation i benen som kan pumpa bort värk i knän, värk vid åderbråck och lätta på en känsla av svullnad i benen. Tåhävningar är även träning för foten och kan hjälpa vid plantar fasciit (hälsporre).

Teknik för tåhävningar
Steg nummer ett är att göra dina tåhävningar - hur många du gör beror på din vana av att göra dem såklart, men låt oss säga att 3X15 (per ben om du gör enbens) är en väldigt bra start idag. Steg nummer två är att göra dem så effektivt som möjligt. Testa själv: vill du ramla ut på den lilla tramppdynan, bakom lilltån när du går upp? Det vill de flesta av oss, för det är mycket mycket lättare! Men från och med nu gör vi tåhävningar rakt upp, utan att luta kroppen framåt, bakåt eller åt sidan - obs! på åt sidan eller hänga på höften när du gör enbensvarianter. No no till det!

Du går upp och vänder när du står på framfoten (typ högklackat), med mer belastning på den stora trampdynan bakom stortån. Du håller emot nedåt och har fortfarande lite mer belastning på insidan fot än utsidan. Står du på upphöjande (i trappa till exempel) sjunker du så lång nedåt du kan. Du håller koll på bålstabiliteten så att du inte svankar och släpper kontrollen varken på väg upp eller ner. 

Kör! Gör! Och känn!

Lycka till,

//Malin

PS: Mer septemberutmaning imorgon förstås. Häng med här och gör det lätt för dig: Följ bloggen på Bloglovin´

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.