Träna på tacksamhet - bli gladare

tacksamhet

Tacksamhet ger glädje
Du vet väl att tacksamhet är något som karaktäriserar lyckliga människor? Och att du kan träna upp din förmåga att vara tacksam? Att när du tycker om det du har, har du allt du behöver? Jag tror att vi allihop vet att lyckan inte bor i snabba bilar, snygga kläder, vältränade biceps, nya telefoner eller renoverade kök och ändå... ändå är det så lätt att fokusera på det vi inte har istället för att vara tacksamma för allt det vi har. 

Alltså, jag vet: det låter som en kliché att tacksamhet gör dig lycklig och att du ska fokusera på det som är bra så växer det. Men: det är ingen meningslös klyscha - det stämmer! Fokuserar du på allt du inte har är känslan av att vara misslyckad inte långt borta. Fokuserar du på det du har och är tacksam över det kommer tacksamheten att göra dig tillfreds och att vara tillfreds är hälsosam glädje. En långsiktigt hållbar hälsosam glädje, som finns inuti dig och inte hänger på alla de där om:en och men:en och omständigheterna runt omkring dig. 

Tacksamhet en resurs för framgång
Att vara tacksam för det du har och den du är just nu betyder inte att du ger upp drömmar och struntar i mål om utveckling och förbättring, det betyder att du njuter av resan mot framtiden. Och: det betyder att du uppmärksammar alla resurser du har runt omkring dig. Alla erfarenheter, alla människor, all kunskap, allt materiellt som finns omkring dig och som du har glädje av på din väg framåt. 

Just nu har du säkert mer än du inser. Precis som jag. Men du: det går att träna upp sin tacksamhet, precis som det går att träna upp sina muskler och det är en lika meningsfull träning eftersom du kommer att öka din förmåga att vara i det så omtalade nuet utan att du släpper dina drömmar. Du kommer att nå drömmarna mer passionerat, du kommer att gilla vägen mot dina drömmars mål och du kommer att inse att du inte behöver fler resurser än dem du redan har. 

Träna din tacksamhet
Träna upp din tacksamhet genom att skriva ner det du har att vara tacksam över. Kör en klassisk "dagens tre i topp" varje kväll. Vad har hänt under dagen som du har att vara tacksam över? Vilka insikter har du kommit fram till som du har att vara tacksam över? Vem har gjort eller sagt eller varit på ett sätt som gör dig tacksam? Vad är det med dig själv som du är tacksam över? Vad har du känt, sagt, sett, gjort som gör dig tacksam? 

Är du ovan eller har en dålig tacksamhetsdag kan det var lurigt, men du: minsta lilla grej duger fint åt den här tacksamhetslistan. Det kan vara tak över huvudet, en fjäril som flög förbi, ett leende från busschauffören på bussen du åkte med, nytvättade lakan, att du hade en regnjacka i väskan när regnet kom och så vidare. Allt funkar, stort som smått!

Jag tror att jag har lättare att hitta känslan av tacksam ute i naturen - ett hett tips för var du ska träna upp din tacksamhet om du behöver det är leta upp vykortsvyer, stormande hav och höga tallar... (Fler positiva vibbar från naturen kan du inom kort läsa här: naturen för hälsobloggare.)

Du vet sedan tidigare att du inte skapar en vana på ett kick. Du kommer troligtvis inte att bli mer tacksam eller gladare så snabbt heller, men du kommer att bli det. Om du tränar. Varje dag. Tre saker som gör dig tacksam. Varje dag. Det är det så värt, för att bli gladare och njuta av resan som skulle kunna kalla livet. Tycker du inte? 

Idag är jag tacksam över att vara i Dalarna, det är så vackert så jag smäller av. Kolla här bara: 
 

tacksamhet
tacksam över att vara i ett vykort (Granberget vid Leksand)


Jag är tacksam över att Bodil som jag träffade på en resa för entreprenörer för fem (?) år sedan och sedan inte har träffat annat än i sociala medier tog sig tid att fika med mig idag. Fast hon har fullt upp med Leksansdrundan som hon är en av arrangörerna till. 

Jag är också tacksam över att jag har någon att längta hem till när jag är borta. 

Det där var tre punkter. Jag har tränat hårt på tacksamhet idag, så jag kan väl slänga in några bidrag till på min lista: löprundan längs Siljans strand. Wow för min kropp, för vildhallonen och den vänliga damen som lät mig gena över hennes trädgård. Och så är jag jättetacksam över deltagarna på Glad Fri Stark, kursen jag leder på Masesgården. De ger mig så mycket! (Ser fram emot att komma tillbaka i november och köra samma kurs, med nytt gäng. Du kanske ingår i det?)

Om du nu skulle göra en tre i topp-lista på dagens tacksamhets-ingredienser, vad skulle det stå på den? Dela gärna gärna i kommentarerna nedan! Delad tacksamhet måste ju bli dubbel? 

Ses snart igen!
//Malin

PS. Webb-versionen av min kurs Glad Fri Stark - med hälsan som hävstång hittar du här

 

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.