Trappar upp löpningen med trappträning

trappträning

Trappträning! Skitjobbigt, emellanåt plågsamt och ändå... alldeles alldeles underbart och framförallt alldeles väldigt utvecklande för din löpning. Genom att springa i trappor kan du nämligen förbättra både din löpteknik och din löpstyrka. Du behöver inte heller hålla på så länge varje gång (orka liksom...) och du märker framsteg ganska snabbt. Okej, vad som är ganska och vad som är snabbt kan diskuteras, så mitt hetaste tips är: testa!

Grundteknik trappträning
Precis som vid vilken löpning som helst springer du snyggt. I alla fall med en stolt hållning. Precis som vanligt låter det nästan ingenting från din fotisättning och ett hett tips är att låtsat att trappan är het - lätta snabbt med foten och låt nästa fot vara lika snabb. Armarna är alltid jätteaktiva när du springer i trappor (och i backar för den delen, men det är en helt annan historia) - tryck armbågen ordentligt bakåt. 

Det säger kanske sig självt, men anpassa antalet varv du kör upp och ner i en trappa efter din styrka och uthållighet och efter hur lång trappan är. Här kommer några tips på olika varianter av trappträning för olika syften: 

För dig som vill bli stark och spänstig: 
Hoppa på ett ben några steg (5-10, beror på vad du fixar) och hoppa lika många steg med nästa ben, räcker trappan och du orkar kör du en omgång till innan du går ner för återhämtning. Upprepa?

För dig som vill få bättre löpteknik och öka din stegfrekvens 
Passa på när du hittar en trappa med tätt mellan stegen och se till att sätta i en fot på varje steg - ja, som om du körde "snabba fötter". Gåvila nedför. Upprepa?

För att få tag på den starka rumpan
och baksidan lår - muskelgrupper som är väldigt användbara vid löpning - fokuserar du på att trycka ifrån ordentligt och tar vartannat/vart tredje trappsteg (beroende på trappstegens avstånd) eller hoppar jämfota från en ganska djup knäböj några steg upp, som grodhopp.
löparglädje

Hittade en trappa...
När jag var ute på långrunda igår hittade jag en trappa. Fick ett infall... Vet inte varifrån det kom, men jag tror att jag fick energi dels från omgivningen och dels från min väldigt lugna löpning (utonjutavutsikten-löpning har en tendens att bli ännu lugnare än mina vanliga rundor, som också de brukar vara ganska lugna). Så... jag körde enbens- och varjestegslöpning uppför trappan. Den var däremot inte rätt för trappträning för sätet (eller jag var lat?) så jag hoppade den biten, men ville ändå berätta om det. 

Spinger du i trappor? Jättekul om du vill dela dina trapp-träningspass, för de här tre varianterna är självklart inte de enda. Tips är alltid tacksamt! Och du, har du tips om "roliga" trappor i Göteborg är du också välkommen att tipsa - snart åker jag hem från Dalarna och den goa känslan jag har i rumpa och lår efter trapporna vid Siljan, den kan det vara läge att återkomma till hemma i Göteborg. 

Så... trappa upp din löpträning i en trappa - det är faktiskt en himla kul ingrediens i löpträningen!

Förresten - du kan trappa upp din träning på The Runner´s Convention också - du vet väl att vi kör löparkonvent den sjunde oktober. För tredje gången - känns väldigt väldigt roligt! 

Ses snart!
//Malin

PS. Jag springer ju för min långsiktiga hållbarhet och även om mina pass oftast går på känsla och njut så lägger jag in backar, intervaller, trappor mellan varven - just för att jag ska hela. Och för att jag ändå på något sätt vill utvecklas. Jag har berättat tidigare om min vurm för att vara utomhus och uppleva naturen och löpning är ett perfekt sätt att komma ut och njuta på tycker jag. Som du vet: mer om natur och andra hälsobloggares tankar om d n hittar du snart. Under tiden: Ut o njut!

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.