Tre bästa tipsen för ditt sunda förnuft

reflektion och sunt förnuft

Utveckla ditt sunda förnuft
En av de fina sakerna med att bli äldre är att chanserna till att skaffa sig ett sunt förnuft ökar. OM DU INTE ENVISAS MED ATT BEHÅLLA samma förnuft hela livet. Varför jag skrev det i versaler? För att det är så många som inte vågar, vill eller förstår att det är okej att ändra sig. Som lever kvar med sina gamla sanningar utan att reflektera över att de sanningarna kanske inte alls är sanna längre? Och att det är spännande att utvecklas!

Albert Einstein lär ha sagt följande om sunt förnuft: Sunt förnuft är inget annat än en samling fördomar inlärda innan man har fyllt arton. Jag håller inte med! 

Ditt sunda förnuft är just ditt. Mitt sunda förnuft är mitt. Det de har gemensamt är att de är individuella och har världens chans att bli ännu sundare ju mer erfarenhet vi samlar på oss i livet. Att utveckla ditt sunda förnuft är rena skära hälsokuren, annars är det ju inte sunt. Inte sant?

Tre bästa tipsen för att utveckla ditt sunda förnuft:

  • Reflektera. Måste du göra som du alltid har gjort, leva som du brukar eller tycka samma nu som då? Nej, visst inte! Reflektera över vad du faktiskt tycker och tänker just nu. Och tyck och tänk så just nu. Det är inte slut här. Imorgon är en annan dag och så vidare och vi ristar inte runor längre. Du kan ändra dig!
  • Agera. Agera efter ditt sunda förnuft. Träna på att använda det. Har du reflekterat över det så kan du vara trygg i att det är sunt just för dig.
  • Strunta i tipslistor! De är ju galna alla dessa tipslistor och har inget med ditt sunda förnuft att göra. Du kan och vet redan allt du behöver veta och kunna. Det är bara det att du inte vet det än och då är det kanske läge att gå tillbaka till första punkten på den här tipslistan: reflektera? Och stärka dig med punkt två på tipslistan: Agera. Och sedan göra precis som det står på punkt tre på en här tipslistan: strunta i den! 

Jag utmanar alltså Einstein med det här blogginlägget, men: jag tycker att han hade fel. Lär och utvecklas så länge du lever, så hänger det sunda förnuftet med. Så värt! För det är skönt och hälsosamt när både förnuftet och känslan hänger ihop. Eller? 

Fritt fram att tycka i kommentarerna här nedan och också fritt fram att hänga med på webbkursen Glad Fri Stark - där tränar vi bland annat sunt förnuft och reflektion. Mer om webbkursen Glad Fri Stark som tjuvstartar 18 oktober hittar du här: Glad Fri Stark - webbkursen 

Heja och det eget sunda förnuft! 

Ses snart igen,
//Malin

Kommentarer

Permalink

Kunde inte hålla med mer - perfekt summerat.
Jag har svårt med "sunt förnuft" just för att "människorna" inte ser att det är ett individuellt fenomen, att det inte finns något kollektivt allomgällande sunt förnuft och oftast tycker jag det verkar vara så de flesta relaterar till det. Och då stänger vi ner - lyckas inte förbli nyfiken på någon annans upplevelse av världen och skillnaderna och likheterna mellan oss. Och då slutar vi (jag åtminstone!) växa och börjar snarast koagulera i våra liv.

Huvaligen - nej, fram för mer reflektion!

Permalink

Härligt att utmana Einstein :D

Jag håller med! Och en sak som jag vill lägga till angående att kunna utvecklas är att man måste låta andra få utvecklas, reflektera och ändra sig. Man ska inte behöva hållas till en åsikt som man en gång uttryckt, att ändra sig är inte att vända kappan efter vinden - det är att utveckla sig. Först tyckte/trodde man en sak, sedan fick man mer kunskap på ett eller annat sätt och då kanske man tyckte något annat. :)

Trevlig fredag Malin!

Permalink

Kanske sa Einstein det han sa med ironi? I England hyllades ju sunt förnuft som viktigast av allt, och han tyckte kanske att det var lite för konservativt, förstockat...

In reply to by Mona

Permalink

Ahaaa! så kan det också vara.
//Malin

Permalink

Vem har bestämt att Einstein var ett geni. Jag vete sjutton om han var det. I alla fall inte i allt. Jag säger ofta att det är väl bara att använda sitt sunda förnuft men jag har insett att inte alla har ett eller förstår vad det betyder.

Jag gillar tipslistor men jag gör dom till mina egna. Jag följer väldigt sällan en mall så som den är. Det är jag för envis för.

... särskilt ditt sätt att hantera tipslistor. DÅ kan de ju ge effekt, om man anpassar efter sig själv och inte följer slaviskt.

Go fredag Dorro!
//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.