Tre steg till att bli sann mot dig själv!

sann mot dig själv Malin Lundskog

Det låter både busenkelt och självklart att vara sann mot sig själv. Men alltså... är det någon vi ljuger för så är det ofta oss själva. Vi ljuger om att vi inte är tillräckliga, inte orkar, inte kan. Vi ljuger så att vi tror oss själva, för vet du hur lätt det är att tro på de lögnerna? Gôrlätt! Och det sätter sina spår på hur vi känner oss och vad vi gör och tänker.

Vi är inte sanna mot oss själva när vi intalar oss att vi inte behöver röra på oss (bara för att vi just då råkar vara trötta). Vi ljuger om att vi inte behöver sova eller vila (bara för att vi just då har så mycket att göra så vi tror inte att vi hinner). Vi ljuger högt och lågt om både ditten och datten. Nej, nej, nej - inte för att vi är elaka mot oss själva utan för att vi är så himla vana vid det! Så vana vid att säga "tyyyypiskt mig" när något går fel väg eller "åååhh, vad dåligt minne jag har" när vi har lyckats glömma något. 

Vana och lite lata...
Ja, lögnerna kommer av både gammal vana och av lathet. För det är ett gediget jobb att vara sann mot sig själv. Ett jobbigt jobb. Du behöver lära känna dig själv med alla dina fel och brister. Men va?! skrev hon just att jag har fel och brister? Ja, hon gjorde det... Men du, jag är ute heller elak - varken mot mig själv elle smit dig. Men jag är sann. För vi har fel och brister både du och jag. Det fina med att lära känna dem är att det är så oändligt mycket lättare att acceptera dem. Och att välja att göra något åt dem eller att gilla läget och känna sig okej med det man är. 

Det jobbiga jobbet med att lära känna sig själv och vara sann mot sig själv är så värt det! När det är gjort är det så mycket lättare att leva. Då kan du lita på din magkänsla. Då vet du när du ljuger för att du är lat och när du ljuger av gammal vana. 

Så här blir du sann mot dig själv:

  • Rota rätt på dina grundläggande värderingar, de där som ligger till grund när dina handlingar och beslut känns riktigt bra i magen. 
  • Reflektera över när det känns som bäst att vara du. När både hjärta och hjärna gillar läget. Vad gör du? Vem är du med? När är det?
  • Utsätt dig för mängder av de tillfällen du kom fram till under förra punkten. Du kommer att bli grym på det och dessutom: du kommer att bli grym på att komma på dig själv när du inte är sann mot dig själv. 

Tre punkter att gå igenom bara. Hur svårt kan det vara? Ganska klurigt, men som sagt: så värt det! Var sann mot och lita på dig själv - du kan, du vågar och du är en galet fin människa. Eller hur?


OBS! hur välkamouflerad jag är mot LennonWall i Prag...

Vill du ha en spark i baken när det gäller att komma underfund med dina sanningar och lögner? Signa upp dig på min webbkurs GladFriStark, där vi går igenom det hela.

Det är så spännande och hälsosamt viktigt det här med att vi ljuger för oss själva att jag kommer att ägna ett rejält avsnitt i min kommande bok (november är det dags) till det. 

Mer om tankens kraft hittar du här: Fit for beach
och här kan du läsa om hälsosamma prioriteringar som också ligger i linje med att vara sann mot sig själv. 

Hälsosamt värre, även om det kanske inte är det första som kommer upp när vi tänker på hälsa - att bra sann mot sig själv. Men hälsa är det och nu när du vet det är det inga större problem att hälsa mera, eller hur? 

Dela gärna med dig av dina grundläggande värderingar och hur du lever efter dem i en kommentar nedan. Jag har hållbarhet som en grundläggande värdering. Hållbar som människa. Hållbar kropp och hållbar knopp. Och hållbar miljö förstås, så att mitt hållbara jag har någonstans att vara hållbar... Mer om det imorgon. Häng med då! Följer du mig på Bloglovin´ får du inlägget utan att behöva leta efter det. Kanske räcker att leta värderingar? 

Heja dig! 
//Malin

Add new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Begränsad HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.